Брой 10, 2014

Тема: ГЛОБУС

Химикалките за Белия дом


Ако сте работили за американското правителство, не може да не сте виждали химикалките с надпис "Skilcraft U. S. government". Федералните власти харчат 5 милиона долара годишно за тях, като 60 % са за нуждите на армията.
Химикалките имат своята история. Да започнем с това, че те се сглобяват от слепи хора. През 1938 година по време на голямата икономическа депресия американското правителство реши да помогне на слепите работници, които вече бяха фатално засегнати от конкуренцията. Франклин Делано Рузвелт подписва закон, задължаващ Федералното правителство да купува определени стоки, произведени от слепите американци. Сред списъка от стоки скоро бяха включени и химикалките.
Марката "Skilkraft" се появява около десетилетие по-късно през 1952 г. Днес компанията, която ги произвежда, трудоустроява над 5 500 слепи работници от 37 щата, произвеждащи арсенал от офис консумативи, като химикалките се изработват в Уискънсин и Северна Каролина. Те трябва да отговарят на спецификации, описани в документ от 16 страници, съставен преди 50 години. Сред изискванията са всяка една от тях да може да изпише черта без прекъсване дълга не по-малко от 5000 фута при температури от плюс 160 градуса по Фаренхайт до минус 40 градуса – за всеки случай.

Бел. прев.

Не мога да си представя какво щеше да бъде, ако българското правителство, в началото на прехода към пазарна икономика, беше решило да снабдява с канцеларски материали институциите от държавната администрация и армията. Трудно е да се изчисли колко хиляди слепи хора щяха да имат работа и препитание.
На нас се обясняваше, че подобно решение е в разрез с принципите на пазарната икономика. Интересно е да се запитаме в Съединените щати има ли пазарна икономика, или не!? Не е ли това най-либералната и най-пазарната икономика в света? Как там е възможно със закон да се постанови правителството и армията да се снабдяват с химикалки, сглобявани само от слепи работници, а в България да не може. Очевидно е необходимо отново и още по-решително да се поведе борба за извоюването на подобни решения и в нашата страна.Назад

Всички статии на Брой 10, 2014

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
Химикалките за Белия дом
Той направи това, което трябваше да направи
ЕСЕ
Най-добрият човек, когото познавам
ИДЕЯ
Свободна мрежа на компютърните потребители
ИНТЕРВЮ
Тайнството "Йога"
КОНЦЕРТ
Богат е този, който дава
ПЪТЕПИС
По каналите на Венеция
СПОРТ
Честит рожден ден на "Вихър" Варна
Държавно първенство по шоудаун
Спортен риболов
ЮБИЛЕЙ
Метаморфозите на Тачката
Архив на изданието
1 2 3 4 5