Брой 10, 2014

Тема: ГЛОБУС

Той направи това, което трябваше да направи


На 7 септември миналата година Томи Барбър и неговата приятелка Сюзан Лейни слизат от ескалатора в блока, където живеят. Усещат силна миризма на пушек. "Моите кучета" – възкликва Сюзан и се втурва към нейния апартамент. Томи, 54-годишен напълно сляп мъж, се отправя към източника на пушека. "Стоях точно срещу апартамента на Сюзан" – казва той. – "Направих 4 или 5 крачки вдясно и пушекът ме удари право в лицето. Аз започнах да блъскам по вратата, викайки "Има ли някой вкъщи!?". Никой не отговори. Изведнъж вратата се отвори и още повече пушек нахлу в коридора".
Томи чува, че някой кашля. Той тръгва покрай вратата навътре, опипвайки пред себе си. Усеща, че напипва някого, а това е Даяна Маршал, която живее в този апартамент. Томи сграбчва ръката й и я извежда навън. После се връща обратно в изпълненото с пушек жилище. Сюзан и домоуправителят се появяват с пожарогасител. Докато Сюзан насочва струята, Томи здраво натиска ръчката на пожарогасителя. Огънят е угасен. Оказва се, че Даяна е оставила тенджера на включената печка и след това е заспала. Тенджерата избухва в пламъци, които обхващат повърхността на цялата печка. По-късно тя извиква Томи да му благодари и казва, че без неговата помощ е нямало да се справи.
Борбата с пламъците е втора природа на Томи. Той е бил пожарникар в Сейнт Луис. През 2000 година развива глаукома и губи зрението си. През ноември Томи и Сюзан получават наградата "Герой на града" от пожарната служба в Сейнт Луис. "Аз не бях уплашен" – споделя незрящият герой. – "Направих нещо, което трябваше да направя".

По материали от "Reader’s digest"
Превод от английски - Йордан МЛАДЕНОВ

Назад

Всички статии на Брой 10, 2014

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
Химикалките за Белия дом
Той направи това, което трябваше да направи
ЕСЕ
Най-добрият човек, когото познавам
ИДЕЯ
Свободна мрежа на компютърните потребители
ИНТЕРВЮ
Тайнството "Йога"
КОНЦЕРТ
Богат е този, който дава
ПЪТЕПИС
По каналите на Венеция
СПОРТ
Честит рожден ден на "Вихър" Варна
Държавно първенство по шоудаун
Спортен риболов
ЮБИЛЕЙ
Метаморфозите на Тачката
Архив на изданието
1 2