Брой 10, 2014

Тема: ГЛОБУС

Той направи това, което трябваше да направи


На 7 септември миналата година Томи Барбър и неговата приятелка Сюзан Лейни слизат от ескалатора в блока, където живеят. Усещат силна миризма на пушек. "Моите кучета" – възкликва Сюзан и се втурва към нейния апартамент. Томи, 54-годишен напълно сляп мъж, се отправя към източника на пушека. "Стоях точно срещу апартамента на Сюзан" – казва той. – "Направих 4 или 5 крачки вдясно и пушекът ме удари право в лицето. Аз започнах да блъскам по вратата, викайки "Има ли някой вкъщи!?". Никой не отговори. Изведнъж вратата се отвори и още повече пушек нахлу в коридора".
Томи чува, че някой кашля. Той тръгва покрай вратата навътре, опипвайки пред себе си. Усеща, че напипва някого, а това е Даяна Маршал, която живее в този апартамент. Томи сграбчва ръката й и я извежда навън. После се връща обратно в изпълненото с пушек жилище. Сюзан и домоуправителят се появяват с пожарогасител. Докато Сюзан насочва струята, Томи здраво натиска ръчката на пожарогасителя. Огънят е угасен. Оказва се, че Даяна е оставила тенджера на включената печка и след това е заспала. Тенджерата избухва в пламъци, които обхващат повърхността на цялата печка. По-късно тя извиква Томи да му благодари и казва, че без неговата помощ е нямало да се справи.
Борбата с пламъците е втора природа на Томи. Той е бил пожарникар в Сейнт Луис. През 2000 година развива глаукома и губи зрението си. През ноември Томи и Сюзан получават наградата "Герой на града" от пожарната служба в Сейнт Луис. "Аз не бях уплашен" – споделя незрящият герой. – "Направих нещо, което трябваше да направя".

По материали от "Reader’s digest"
Превод от английски - Йордан МЛАДЕНОВ

Назад

Всички статии на Брой 10, 2014

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
Химикалките за Белия дом
Той направи това, което трябваше да направи
ЕСЕ
Най-добрият човек, когото познавам
ИДЕЯ
Свободна мрежа на компютърните потребители
ИНТЕРВЮ
Тайнството "Йога"
КОНЦЕРТ
Богат е този, който дава
ПЪТЕПИС
По каналите на Венеция
СПОРТ
Честит рожден ден на "Вихър" Варна
Държавно първенство по шоудаун
Спортен риболов
ЮБИЛЕЙ
Метаморфозите на Тачката
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017