Брой 11, 2014

Тема: ОБЩЕСТВО

Време е ЕС да престане да игнорира незрящите хора


Брюксел, 11 ноември 2014 година

Европейският съюз на слепите (EBU) призовава за спешни действия от страна на европейските институции за прекратяване на дискриминацията срещу незрящите и хората с увредено зрение. Докладът, публикуван в подкрепа на законодателните действия, показва, че през 2014 г. 30 милиона незрящи и лица с увредено зрение в Европа продължават да се сблъскват с несправедливи и ненужни пречки при опитите им за достъп до ежедневни стоки, услуги и информация, включително и онлайн. Докладът посочва тези бариери, които включват недостъпни банкомати и машини за издаване на билети, недостъпни уебсайтове и приложения, телевизори и стоки за домакинството като микровълнови фурни или перални машини.
Шокиращо изследване на Европейския съюз на слепите установи, че дори самите институции на ЕС рутинно се провалят при осигуряването на достъпна информация от тях за незрящите и хората с увредено зрение. По-специално, за интернет страниците от уебсайтовете на Европейската комисия и Съвета на Европа, които бяха тествани, се установи, че са съответно отдалечени от стандартите и изключително недостъпни.
"Време е ЕС да узакони в крайна сметка мерките срещу тази дискриминация и да сложи в ред отвътре своя дом", каза председателят на Европейския съюз на слепите г-н Волфганг Aнгерман.
На 11 и 12 ноември незрящи и с увредено зрение членове на EСС са в Европейския парламент, за да предложат на депутатите от ЕП "срещи на сляпо". Проявата се спонсорира от Катерина Щихлер, която е част от Европейския парламент, и е организирана съвместно с Роза Естарас (също депутат от ЕП), и осигурява кратка среща, чиято цел е да се подчертаят ежедневните препятствия, с които си сблъскват незрящите и хората с увредено зрение, за отстраняването на които главна ролята играе ЕС чрез законодателството си и прилагането на съществуващите стандарти и технологии.
EСС иска от всички членове на Европейския парламент да подкрепят и призоват за силно и точно законодателство, което да спре изключването от обществения живот на незрящите и хората с увредено зрение.
"През януари 2011 година Комисията обеща закон за европейска достъпност, за да се премахнат бариерите, на които ние се натъкваме при опита си да получим информация, когато използваме стоки и услуги и при пътуване - каза г-н Ангерман. - Ние все още чакаме - сега е времето ЕС да престане да игнорира незрящите хора!"

Преведе от английски – Кеворк КАБЗАМАЛЯННазад

Всички статии на Брой 11, 2014

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Велико Търново
Варна
София
Добрич
Пловдив
Долни Дъбник
Видин
ИНТЕРВЮ
Живея така, че да мога да помагам на другите
КОНКУРС
Поетичен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЩЕСТВО
Делото на слепите и обществените промени
Време е ЕС да престане да игнорира незрящите хора
ПРОЕКТ
Млади изследователи представиха иновации за нуждите на възрастните хора
Архив на изданието
1 2 3 4 5