Брой 11, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


35 години ТСО на ССБ

В битието си една организация изминава като жив организъм пътя от своето раждане през развитието в търсенето на вярната посока, достигайки в житейския си път до зрялост, в която започва не само да обединява, но и да служи на хората. 35 години изминаха от създаването на Териториалната съюзна организацията на слепите във Велико Търново. Малко или много са тези години, какво наистина се случи през този период?
Организираното движение на слепите в България се заражда през далечната 1921 г. с идеята да обедини хората с увредено зрение по местоживеене – там, където има компактни общности от тях. През 1951 г. се създава Съюзът на слепите в България. С подкрепата на държавното ръководство се откриват производствени предприятия, построяват се общежития и жилищни сгради за работещите и техните семейства. Първоначалните структури на Съюза се формират по местоработата на членуващите в него. Във Великотърновския регион първата структура на Съюза на слепите се заражда в средата на 60-те години на ХХ век. През 1964 г. започва дейността си производственото предприятие "Успех" в Дряново, към което се изгражда и жилищен комплекс за работещите в него. С разрастването на производството и увеличаването на артикулите предприятието открива филиали в градовете Горна Оряховица и Павликени. Във филиала в Горна Оряховица се създава организация на слепите с председател Гица Карабашева. С времето организацията се разраства и се оформя като Окръжна съюзна организация с председател Маринка Спасова.
В края на 70-те години на ХХ век, освен по месторабота, започва създаването на поделения на съюзната организация и по местоживеене. През 1979 г. младите ентусиасти Иван Буйнозов, Надка Йорданова, Павлин Дончев и Христо Мицканов, заедно с окръжната председателка Маринка Спасова и нейната сътрудничка Любка Вангелова, започват да издирват незрящи хора от Велико Търново и околните селища. От къща на къща, от село на село и от град на град те откриват и привличат към организацията хора с увредено зрение. В резултат през есента на 1979 г. се създава Първична организация на слепите във Велико Търново. За пръв председател на структурата е назначен Иван Буйнозов, подпомаган в ръководството от Надка Йорданова, Рачо Стоянов, Павлин Дончев и Христо Мицканов. През 1986 г. Иван Буйнозов е освободен от поста председател и мястото му заема Димитър Станев. Заедно с Надка Йорданова солидарно продължават дейността на организацията и грижата за нейните членове. При тяхното управление става традиция посещението на театрални спектакли и колективното честване на рождените дни на съюзните членове.
С времето, поради транспортни затруднения, членовете от градовете Златарица и Елена преминават към Горнооряховската организация. На проведения през октомври 1989 г. конгрес на Съюза на слепите в България се променят уставът и структурата на сдружението. Обособяват се райони, чиито центрове са градове с концентрирано присъствие на незрящи лица. За Великотърновски, Габровски и Ловешки регион е избран за център на районната съюзна организация на слепите град Дряново.
В началото на 1990 г. за председател на организацията във Велико Търново е избран Христо Мицканов, а за негов заместник Надка Йорданова. Като представители на нашия район Павлин Дончев и Христо Мицканов редовно участваха в конгресите на ССБ. На един от тези конгреси г-н Мицканов беше избран за заместник-председател на Контролния съвет при Централното управление на ССБ, поради което председателкото място в териториалната организация беше освободено. Въпреки числеността на организацията ни от над 100 човека, от които 30 от Велико Търново, около 25 в селата на общината и над 45 човека от Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в село Пчелище, нямаше желаещ да поеме председателската длъжност.
През април 1993 г. с уговорката за пасивна работа беше избран Илия Рашков. Като финансист той основно водеше административната работа. След изтичането на мандата му през март 1995 г. на годишното отчетно събрание за председател беше избран Венцислав Антонов. Подкрепян от майка си Кера Антонова, изпълняваща длъжността на сътрудник, организацията възстанови дейността си. Възстановиха се позабравените чествания на рождени и имени дни, имаше участия в мероприятията, организирани от РСО Дряново. Поради здравословни причини обаче Венцислав Антонов освободи председателското място.
На отчетно-изборно събрание през юни 2001 г. за председател беше избран Ненчо Обретенов, като в този период организацията наброяваше едва 68 членове. Чрез взаимодействието с Медицинската картотека за инвалидите и Агенцията за социално подпомагане във Велико Търново, специализираната очна ТЕЛК в Плевен, както и с влизането в сила на чл. 52 от ЗИХУ и други подходи организацията рязко повиши числения си състав и в края на 2003 г. вече наброяваше 124 членове. Продължи се традицията да се честват рождени и имени дни. Активизира се спортната дейност чрез участията в регионални и национални състезания на Ненчо Обретенов, Валери Николов, Иван Русинов, Теодора Николова и Димитър Станев. За дейността на нашата организация през изминалите години материали на Аврам Аврамов и Пенчо Василев бяха публикувани в списанията "Зари" и "Звук и светлина". Свои литературни произведения издадоха Аврам Аврамов, Георги Ръцев, Стефанка Славова и Стефка Лилкова. През годините нашата организация е подпомагала с еднократни помощи социално слаби членове, осигурявала е за закупуване помощни технически средства като магнетофони, говорещи апарати за измерване на кръвно налягане и други тифлоприбори. Осигурявани са говорещи книги на касети, а впоследствие и на компактдискове от библиотеката в Дряново. Оказвано е съдействие на съюзни членове за явяване пред очна ТЕЛК, за осигуряване на лични и социални асистенти на правоимащите. Към настоящия момент в местната структура на Съюза на слепите членуват 108 зрително затруднени лица, от които 70 живеят във Велико Търново, 4 са от Дебелец, 3 са от Килифарево, 10 живеят в селата от общината и 21 са в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в село Пчелище. Средната възраст на членуващите в организацията е 67 години.
През есента на 2014 г. Териториалната съюзна организация във Велико Търново към Съюза на слепите в България навърши 35 години. Юбилейната годишнина съвпадна с Международния ден на белия бастун и стана повод за отбелязване с поредица от спортни и културни мероприятия.
На 3 октомври 2014 г. в Клуба на инвалида в града се проведе индивидуален турнир по табла. На първо място се класира Димитър Станев, второто място зае Александър Маринов, трети стана Ненчо Обретенов. Призьорите получиха грамоти и лична благодарност за доброто представяне в състезанието.
Логично продължение на спортната надпревара стана регионалният турнир по табла, проведен в Клуба на инвалида във Велико Търново на 11 октомври 2014 г. В него взеха участие 15 души от териториалните съюзни организации на хората с нарушено зрение в градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Дряново и Габрово. На състезанието присъстваха председателят на РСО Дряново - Минчо Ганев, и Дешка Димитрова - председател на "Зона Янтра" от "Дистрикт 130 – България", обединяваща Лайънс клубовете във Великотърновска и Габровска област. Спонсор на съботния турнир бе габровският Лайънс клуб. В края на турнира по табла Дешка Димитрова награди участниците. Отборното първо място спечелиха домакините от Велико Търново, второто място беше завоювано от участниците от Габрово, а техни подгласници станаха отборите на Горна Оряховица, които заеха третото място, и на Дряново, които се класираха четвърти. Индивидуалното първо място спечели Тодор Георгиев от Габрово, втора се нареди Теодора Николова от Велико Търново, а трети остана Александър Маринов (също от Велико Търново).
На 15 октомври 2014 г. с празничен концерт Териториалната съюзна организация на слепите във Велико Търново отбеляза 35 години от създаването си. Тържеството се проведе в Пленарната зала на общината и съвпадна с Международния ден на белия бастун. В празника се включиха дамските вокални групи "Росна китка" от Дряново, "Перуника" от Горна Оряховица, вокалният дует за песни на есперанто Димитър Димитров от Полски Тръмбеш и Катя Кряжева от Горна Оряховица, а също и групата за ритмотерапия "Жар" от Габрово. По повод годишнината с грамоти бяха отличени председателят на великотърновската организация Ненчо Обретенов и още девет активни членове, сред които Теодора Николова, Пенчо Василев, Надя Йорданова и Валери Николов. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов подари на членовете на организацията еднодневна екскурзия, а регионалното управление на ССБ дари компютърна конфигурация за административните нужди на търновската структура. Всички гостуващи състави получиха подаръци в знак на признателност от страна на великотърновската организация. Присъстващите зрители също получиха почерпка на излизане от залата. След концерта за всички членове на териториалната организация имаше празничен обяд, осигурен с дарение от двата Лайънс клуба – "Велико Търново - Царевец" и "Велико Търново - Арбанаси".
На 17 октомври 2014 година с осигурен от община Велико Търново автобус се проведе екскурзия до Плевен. Посетихме Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", Скобелевия парк и центъра на града. Разходката приключи с обяд в колоритна българска гостилница. Завърнахме се в родния град освежени и с приятни впечатления от пътуването.
На 24 октомври 2014 г. в Клуба на инвалида в старопрестолния град се проведе регионален турнир по шахмат за незрящи с участието на представители на териториалните съюзни организации, влизащи в състава на регионалното съюзно поделение. След тричасово оспорвано съревнование отборното класиране е както следва - първо място и купата на победителя получи отборът на ТСО Дряново, второ място зае отборът на ТСО Велико Търново, на призовото трето място се класира отборът на ТСО Габрово. Представителите на ТСО Горна Оряховица заеха четвъртото място. Спонсор на регионалния турнир по шахмат за незрящи бе мъжкият Лайънс клуб във Велико Търново.
Проявите по повод 35-годишния юбилей на ТСО Велико Търново към ССБ бяха следени с интерес и отразени в медиите с репортажи и интервюта във вестниците "Борба" и "Янтра ДНЕС", "Общинско радио Велико Търново" и регионалните програми на "Дарик радио" и радио "Фокус", а също и в предавания на телевизиите "Евроком – Царевец" и "Видеосат".
Състоялите се събития станаха възможни благодарение на благотворителната подкрепа и даренията на г-н Евгени Стойнов от политическа партия "ГЕРБ", оптика "Цвета" с управител Цветанка Цанкова, охранителна фирма "СОТ 161" с президент Петър Колев, координатора на Лайънс клубовете за зона "Янтра" – г-жа Дешка Димитрова, както и на членовете на Лайънс клуб "Велико Търново - Арбанаси" с президент Веселин Георгиев, дамите от Лайънс клуб "Велико Търново - Царевец" с президент Павлина Владева, господата от Лайънс клуб "Велико Търново" с президент Станислав Василев и габровския Лайънс клуб начело с Доротея Комитска. Благодарни сме на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, както и на Росица Димитрова и Георги Ковачев от общинската администрация. Ценна подкрепа ни оказа и регионалната организация на слепите в Дряново в лицето на г-н Минчо Ганев.
Всички проведени мероприятия и инициативи се реализираха в сътрудничество с Управителния съвет на ТСО на ССБ във Велико Търново в състав: Теодора Николова, Пенчо Василев, Валери Николов и Анна Стоева.
В своята дейност ТСО на ССБ във Велико Търново се ръководи от нуждите и интересите на своите членове. За решаването на заложените в програмата за действие задачи се търсят контакти и сътрудничество с общинското ръководство, държавните институции, неправителствени организации и представители на бизнеса.
Лайънс клуб "Велико Търново – Арбанаси" инвестира в звукови сигнализации на светофарните уредби по кръстовищата. Ежегодно за 15 октомври – Деня на белия бастун, те осигуряват празничен обяд за членовете на организацията, а за 21 ноември – Деня на християнското семейство, също ежегодно ни даряват с пакети, съдържащи хранителни продукти. Съдействие на организацията ни оказват дамският Лайънс клуб "Велико Търново - Царевец" и мъжкият Лайънс клуб "Велико Търново". От 2002 година чрез безсрочен договор между автобусен превозвач ЕТ "Надежда" и ръководството на организацията ни членовете на ТСО Велико Търново пътуват безплатно по автобусни линии на фирмата. От 2011 година нашите членове получават карти за безплатно пътуване в градския транспорт по автобусните линии на превозвача "Алекс ОК". Подкрепа получаваме и от общината във Велико Търново, която ни осигурява ежегодни екскурзии до различни селища в региона, купи и грамоти за спортните състезания, съдействие по въпроси в социалната сфера. Вследствие на направено обръщение до кмета на общината по наша препоръка започна ремонтиране на опасни участъци от градската среда, застрашаващи придвижването на незрящите. Освен спортните дейности продължаваме и културно-просветната си работа. По идея и предложение на Пенчо Василев създадохме и продължаваме да допълваме с нови заглавия собствена фонотека с говорещи книги, за която се грижат Ненчо Обретенов и Валери Николов. Документалистът Пенчо Василев запечатва във фотографии и звук събития от живота на организацията, създава и провежда мултимедийни беседи по повод на бележити дати от националния и народен календар. Поддържаме и традицията за отбелязване на рождени и имени дни. Оказваме методическа помощ и си сътрудничим с местната организация на сляпо-глухите. Консултираме наши членове по социални въпроси и помагаме при оформяне и подаване на документи в Агенцията за социално подпомагане и ТЕЛК. Ежегодно отпускаме парични суми за подпомагане на социално слаби и нуждаещи се наши членове.
Призванието и мисията на нашата организация е да бъде в полза на незрящите, да предоставя среда за общуване и социални контакти.

Пенчо ВАСИЛЕВНазад

Всички статии на Брой 11, 2014

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Велико Търново
Варна
София
Добрич
Пловдив
Долни Дъбник
Видин
ИНТЕРВЮ
Живея така, че да мога да помагам на другите
КОНКУРС
Поетичен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЩЕСТВО
Делото на слепите и обществените промени
Време е ЕС да престане да игнорира незрящите хора
ПРОЕКТ
Млади изследователи представиха иновации за нуждите на възрастните хора
Архив на изданието
1 2 3 4 5