Брой 11, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Варна


1 октомври - ден на поезията, музиката и хората от златната възраст

В Дома на културата на слепите в град Варна се развиват много и разнообразни дейности, насочени към социалната интеграция на хората с увредено зрение от Варна и региона.
Една от най-активните институции, която се намира в тази сграда, е Центърът за социална рехабилитация и интеграция на хора с увредено зрение, който се управлява от Фондация "Съпричастие" Варна. При капацитет от 40 потребители Центърът се посещава от над 50 незрящи, включени в 11 вида дейности според техните интереси и потребности:
- социални контакти и изяви;
- обучение по народно пеене;
- обучение по народни музикални инструменти;
- обучение по художествено слово;
- двигателна рехабилитация;
- кинезитерапия;
- трудотерапия;
- музикотерапия;
- арттерапия;
- социално-правни консултации;
5 групи по интереси: група "Народно творчество", група "Култура и изкуство", група "Природа и здраве", група "Есперанто", група "Съвременни технологии".
Освен дейностите, които се осъществяват всеки ден по график, всеки месец в Центъра се провеждат инициативи, свързани с актуални дати и юбилейни годишнини на поети, музиканти и други творци с и без увреждания, или участия в градски или регионални мероприятия.
През тази година на 1 октомври - Деня на поезията, музиката и възрастните хора, се проведе тържество с участието на двама бележити гости - известната варненска поетеса Зорка Вълчева и популярния певец и композитор Теди Генев.
Зорка Вълчева е гостувала и друг път на своите незрящи почитатели и те познават нейното творчество. Тя е изключително интересен човек - първата жена офицер във Военноморските сили, написала 5 книги, 2 от които поетични, активен участник в културния живот на Съюза на офицерите от запаса и на град Варна. Тя представи пред потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция своята последна книга "В залеза на живота". В отговор групата по художествено слово изпълни няколко нейни стихотворения, а групата по музикотерапия изпълни две песни по стихове и музика на Зорка Вълчева - "Рожден ден" и "Песен за Варна". Сълзи на вълнение и възторг бликнаха от очите на толкова силната и същевременно толкова нежна Зорка Вълчева. Тя подари на участниците в програмата свои стихосбирки, а на Центъра поднесе, специално отпечатана на брайл, своята книга "В залеза на живота".
След това микрофона получи известният варненски певец и композитор Теди Генев. Той изпълни любими български песни и всички присъстващи пяха заедно с него, а след това представи последния си албум "Мое цвете" и изпя няколко песни от него. Теди Генев подари своя компактдиск на Центъра, за да го слушат и да му се радват неговите почитатели.
Гостите получиха много сърдечни благодарности от организаторите на тържеството, тъй като тяхното участие беше напълно безвъзмездно, както и подаръци - издадените музикални албуми на групите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увредено зрение от град Варна.
Такива дни са истински празници за незрящите хора - празници на поезията, музиката и на хората от златната възраст.

Веселина СТОИЛОВА

15 октомври - Международен ден на белия бастун

С отворени сърца към виждащите хора

Всяка година Денят на белия бастун във Варна се отбелязва по различен начин, но винаги съвместно с регионалната организация на слепите, специалистите от приемната на Община Варна, Фондация "Съпричастие", Сдружение "Прозорец към света" и спортните клубове "Успех" и "Вихър".
През тази година отбелязването започна още на 12 октомври. С подкрепата на Лайънс клуб "Черно море Академика" Варна и Район "Младост" за втора поредна година се проведе състезание по плуване в басейн "Приморски". Участваха представители на Спортен клуб на слепите "Успех", Обединен спортен клуб на сляпо-глухите "Вихър" и Спортен клуб на младежи с увредено зрение "Атлет" Варна. Състезателите бяха разделени в две категории - младша и старша възраст. Първо място зае Иван Брадов от Спортен клуб "Успех", следван от Бончо Бонев от същия спортен клуб, а на трето място се класира Ваньо Биячев от Спортен клуб "Вихър". Състезанието продължи с приятна разходка в Морската градина и приключи с празничен обяд.
На 12 октомври вечерта от 19 часа в зала "Люмиер" на Националния дворец на културата в София варненските певци и музиканти от народен оркестър "Спектър", женски народен хор "Светлина" и група за градски и популярни песни "Еделвайс" взеха участие в съвместния концерт, организиран от РСО София. Пътуването и пребиваването на участниците в София беше осигурено от Фондация "Съпричастие" Варна. Пред многобройната публика бяха представени най-добрите изпълнители на различни жанрове музика. Това за пореден път показа на обществеността, че в изкуството няма хора с увреждания или без увреждания, а има истински творци.
На 14 октомври по инициатива на териториалните организации на слепите в град Варна се проведе кулинарна изложба от изделия, приготвени от незрящи майстори. Такива изложби провеждахме в миналото по случай 8 март - Международния ден на жената. Тъй като отдавна не е правена подобна изложба, интересът беше много голям както от страна на участниците, така и от страна на публиката, която имаше възможността да опита от всички представени специалитети. Донесените изделия бяха красиво подредени от Анита Димитрова - сътрудник на РСО, и Мая Йорданова - сътрудник на ТСО, и обозначени с номера, за да се проведе оценяването по анонимен начин. Сътрудничките представяха отделните експонати, като описваха на публиката какво представляват и как изглеждат. Тричленно жури в състав - председател Христо Шипанов и членове Мариана Димитрова и Златка Караджова, оценяваше произведенията първо по красота, а след това и на вкус. Първа награда бе присъдена на Тодор Димитров, който беше изработил погача с поставен върху нея човек с бял бастун, а около погачата беше изписал с букви от тесто "Ден на белия бастун". Втора награда получи Лидия Кокончева, а трета - Сийка Димитрова за представени оригинални баници. Победилите участници в изложбата получиха награди - домакински прибори и форми за сладкиши.
На самия ден - 15 октомври, се проведе тържество, на което гостуваха младежи от Международната младежка доброволческа организация "Делфини". Тези млади хора проведоха благотворителна кампания за набиране на средства, като в края на миналата година изработиха над 3000 картички и ги продаваха във веригата магазини "Пикадили" по време на Коледните празници. С набраните средства те закупиха 200 бели бастуна, които лично подариха на 200 слепи и слабовиждащи хора от Варна в навечерието на Великден. Сега те отново гостуваха на своите незрящи приятели и поднесоха 30 говорещи часовници и 30 говорещи апарати за кръвно налягане. Организаторите на тържеството бяха подредили изложба от съвременни технически помощни средства за слепи, някои от които се представяха в България за пръв път. Най-голям интерес предизвикаха апаратът за разпознаване на цветове, очилата за ориентиране с вибрационен сигнал при наличие на препятствие и устройството за надписване на говорещи етикети. Представени бяха съвременни устройства за четене - електронни лупи, мини увеличители, бинокулярни очила, а също домакински прибори като говореща везна, сигнализатор за ниво на течности, мерителни лъжички, както и някои видове игри за свободното време. Изложбата беше подробно отразена от три варненски телевизии.
Международният ден на белия бастун беше отбелязан и от учениците и учителите от Училището за деца с нарушено зрение "Проф. доктор Иван Шишманов" Варна. На 14 октомври в квартал Аспарухово, където се намира училището, те организираха демонстрации за правилно пресичане с помощта на бял бастун, а на шофьорите, които спряха и осигуриха предимство на пресичащите, те подариха книжка "Език на белия бастун" и сувенир, изработен от незрящите деца. На 15 октомври учениците изнесоха концерт по случай приключването на проект, финансиран от Община Варна и паралелно представиха изложба от сувенири, изработени с морски материали.
През всичките дни специалисти от приемната на Общината гостуваха на различни медии: "Радио Варна", "Дарик" и "Фокус", телевизия "Черно море" и "7 дни". Отново припомнихме на обществеността сигнализациите на белия бастун и начините за придружаване на незрящи хора по улиците и автобусните спирки. Така с всяка година приобщаваме все повече граждани към проблемите на хората с увредено зрение и към възможностите да направим живота им по-безопасен и по-приятен.

Веселина СТОИЛОВА

Незабравима екскурзия до Страната на орлите и Македония

Това лято се включихме във фестивала на хората с увреждания от цялата страна, с участието на представители на балканските народи, в Перник, организатор на който беше г-жа Анита Тараланска. Дали поради отличното представяне на фестивала, или от уважение и приятелски чувства към нас г-жа Тараланска ни покани да участваме в екскурзия до Албания и Македония. На 25 септември 2014 г. ние, тримата - Станчо Добрев, Ганка Параскевова и Цонка Трифонова, тръгнахме от Варна с влака за София. Оттам продължихме до Перник и на гарата в уговореното време дойде автобусът с екскурзиантите, взеха ни и продължихме за Албания. Пътувахме цяла нощ и след 10 часа сутринта пристигнахме в Страната на орлите. Преминахме през местността "Голо бърдо", където има рудници. Там се намира и градът на миньорите Елбасан. След дългото пътуване пристигнахме в курорта Кавая, където се настанихме в хотел "Роклоем", намиращ се на 200-300 метра от Адриатическо море. Посетихме, разбира се, и морето, но само докоснахме водата, тъй като времето не позволяваше да се изкъпем. Морето бе тихо, спокойно и чисто. След почивката от пътуването се събрахме на вечеря в специално подредена зала на открито. Тя бе невероятна и подготвена по български обичай. Организаторът г-жа Тараланска ни поздрави с добре дошли в Албания и ни пожела приятно прекарване. Отправи към нас, варненци, молба да изпълним няколко песни, за да бъде вечерта по приятна. Изпълнихме наши любими песни - "Песен за морето", "Хей, приятели" и "Жива е в мен още песента". След нашето изпълнение се представиха и три дами от Дулово. Продължихме с музика и танци за доброто настроение на всички присъстващи.
На следващия ден след закуска потеглихме за град Дурес, който е с население 243 000 жители - слънчев и с много зеленина. Улиците са гладки като стъкло - без дупки или вдлъбнатини, без улични кучета и котки. Разгледахме центъра и магазините и си взехме сувенири за спомен от посещението ни. Посетихме и най-високата част на забележителна историческа кула, където пихме по кафе и след кратка почивка тръгнахме отново на път към Тирана - столицата на Албания, наброяваща 680 000 жители. В центъра на града се намира невероятен парк, в който се издига статуя на националния герой на Албания Скендербег. Снимахме се пред нея, разходихме се из града, разгледахме албанската опера, разгледахме околностите, забележителностите и магазините и отпътувахме към Кавая, където бяхме отседнали. На вечеря отново се събрахме по приятелски. Варненци открихме вечерта с дуетното изплнение "Покани ме ти на среща", с което поздравихме организатора и всички приятели. Станчо Добрев изпълни руската песен "Вечер на рейде". Ганка Параскевова и две дами от Силистра изиграха хумористичната сценка "На нивата". Овациите бяха невероятни. Завършихме вечерта с песента "Години минаха", музика, танци и вицове.
На следващия ден отпътувахме от Албания и се отправихме за Македония. Първата ни спирка бе в Охрид. Посетихме, разбира се, и прочутото Охридско езеро. В този ден в Охрид се празнуваше Денят на сърцето. На площада в близост до езерото имаше няколко жени - медицински персонал, които приканваха преминаващите да си измерят кръвното и даваха съвети на хората как да се справят със заболяванията на сърцето и как да бъдат по-здрави. Разгледахме статуите на свети Наум и свети Климент - учениците на светите братя Кирил и Методий. Видяхме и Самуиловата крепост, но за съжаление тя не бе включена в програмата ни за посещение. Преминахме по чаршията на Охрид, осеяна с малки магазинчета и дюкянчета.
Пътешествията ни бяха към своя край. Минахме през Скопие и продължихме към България.
Споменът за посетените от нас страни ще бъде неувяхващ, най вече за Албания - малка страна, която аз лично смятах за "дива" и "изостанала", а тя се оказа напълно цивилизована и гостоприемна.
Интерсно е, че в страната се води изключително социална и хуманна политика. Отпускат се безлихвени заеми на нуждаещите се от жилища, на ученици и студенти. Шест месеца след осигуряването на жилището или завършването на обучението получилият заем започва да го връща. Водата е дотация на държавата - безплатна. Цената на електрическата енергията е минимална - не може по никакъв начин да се прави сравнение с това, което ние, българите, плащаме.
За всяка една държава е важно политиката да е социална и да е насочена към нейните граждани в името на тяхното благополучие. Важно е стандартът на живот да е висок за всички, безработицата да е минимална, всеки да има право на труд. Да няма много бедни, просещи и болни хора. Здравеопазването да е достъпно за всички, както и правото на обучение. Ако искаме страната ни да бъде чиста, слънчева и зелена - това в голяма степен зависи от нас, гражданите.
В екскурзията взеха участие хора от градовете Пловдив, София, Монтана, Силистра, Варна и други. Всички останаха доволни от организацията и отправиха благодарности към г-жа Тараланска.

Ганка ПАРАСКЕВОВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2014

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Велико Търново
Варна
София
Добрич
Пловдив
Долни Дъбник
Видин
ИНТЕРВЮ
Живея така, че да мога да помагам на другите
КОНКУРС
Поетичен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЩЕСТВО
Делото на слепите и обществените промени
Време е ЕС да престане да игнорира незрящите хора
ПРОЕКТ
Млади изследователи представиха иновации за нуждите на възрастните хора
Архив на изданието
1 2 3 4 5