Брой 11, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Белият бастун - око на незрящите

На 14 октомври в "ХобиСклуб" Добрич се проведе предпразнична среща, посветена на Деня на белия бастун. Този ден е знаков, ден за помощ и протегната приятелска ръка към хората с нарушено зрение и с възрастови проблеми.
Свежа струя беше посещението на децата от трети клас при училище "П. Р. Славейков" с ръководители г-жа Георгиева и г-жа Рангелова. Със своята младост, невинност и внимание към незрящите и възрастните членове на клуба те ни вляха сила и надежда за живот.
В поздравителната програма прозвучаха детските гласчета с топлина, нежност и желание за подкрепа. За потребността от белия бастун и начина на употреба разказа пред децата незрящият Иван Тодоров - председател на "ХобиСклуб" Добрич.
Настроението се пренесе и сред членовете на клуба, като голяма част от тях разказаха спомени за 15 октомври, реализирани срещи, проекти, издадени книги и диплянки, раздадени на граждани на Добрич. С тези мероприятия се цели популяризирането на Деня на белия бастун, както и да се насочат вниманието и грижите на обществото към тази уязвима група от хора.
Срещата завърши с почерпка за децата и останалите присъстващи с бонбони, сладки и кафе.

Иван ТОДОРОВ

Среща с приятели

Най-после осъществихме планираната среща с нашите приятели от ТСО Горна Оряховица. Целта на пътуването бе да обменим опит с тях. В ранното утро на 20 октомври с комфортен микробус, осигурен от Община град Добрич потеглихме за Горна Оряховица. За отличното настроение допринесе и хубавото слънчево време. Със закачки и смях неусетно пристигнахме. Там бяхме посрещнати радушно и бяхме поканени в клуба на организацията. По стар техен обичай ни почерпиха с хляб и горнооряховска луканка. Ние от своя страни им поднесохме добруджанска погача с шарена сол.
Председателят на тамошната организация ни приветства с топли думи и ни запозна накратко с тяхната дейност. Калинка Ковачева от своя страна сподели опита на добруджанци, след което двете организации си разменихме подаръци. Доволни, излязохме да разгледаме града и неговите забележителности. Той е разположен в северното подножие на Арбанашкото бърдо, на границата между Предбалкана и Дунавската равнина. Това е причината за значителните различия в надморската височина. Горна Оряховица е един от най-важните транспортни центрове на България. В непосредствена близост минават два първокласни пътя от Републиканската пътна мрежа, а гарата обслужва две главни железопътни трасета. Тук е едно от петте летища с международен статут в България.
На територията на общината има обекти на културно-историческото наследство, запазени още от античността. Поради ограниченото време не успяхме да посетим всички забележителности, но не пропуснахме възможността да разгледаме Историческия музей. От 1962 година в него се съхранява историческото наследство на Горна Оряховица. В експозицията му са представени над 800 оригинални експоната, фотоси и документи, представящи развитието на града и региона. След като разгледахме с интерес музея, се отправихме към паметника на Георги Измирлиев, поднесохме цветя и изразихме своята почит към видния възрожденец и патриот.
След обогатяващата с впечатления разходка домакините ни поканиха на обяд. Вкусните гозби бяха "подправени" със съпровод на акордеон на добруджанския музикант Станчо Станчев. Към него се включиха и домакините Катя и Димитър в дует, Иван Кожухаров, Маринка Маринова и други. Тържеството продължи до късно след обяд с веселие и танци. Но всяко начало има край – хубавите мигове изминаха неусетно. Разделихме се с обещанието всяка година да подновяваме нашите приятелски срещи.

Калинка КОВАЧЕВА

На рожден ден в Центъра за социална рехабилитация и интеграция

На 15 октомври отпразнувахме 16 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в град Добрич. По своя статут това е първото заведение в Област Добрич, предлагащо социални услуги в общността. От 2004 година, с промените в Закона за социалното подпомагане, ЦСРИ е на пряко подчинение към Община град Добрич. Екипът му се състои от социален работник, психолог, социален педагог и двама рехабилитатори. Ползватели на социалните услуги са хора с двигателни, ментални и сензорни увреждания. В зависимост от индивидуалните потребности на всеки потребител се провеждат индивидуални или групови занятия в различни направления.
Голямата зала на ЦСРИ едва побра всички свои ползватели. Присъстващите изразиха с цветя и мили думи уважението и признателността си към екипа на социалното заведение. Някои поздравиха със собствени стихотворения. Атмосферата бе непринудена и дружелюбна. Разговаряхме за различни инициативи, които ще окажат благоприятно въздействие в рехабилитационния процес.
Щастливи сме, че в годините имахме и имаме възможност да разчитаме на компетентната подкрепа на всички работещи в ЦСРИ. Радваме се на техните успехи и им желаем нестихващ ентусиазъм при работата им с хора с увреждания. На добър час, приятели!

Калинка КОВАЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2014

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Велико Търново
Варна
София
Добрич
Пловдив
Долни Дъбник
Видин
ИНТЕРВЮ
Живея така, че да мога да помагам на другите
КОНКУРС
Поетичен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЩЕСТВО
Делото на слепите и обществените промени
Време е ЕС да престане да игнорира незрящите хора
ПРОЕКТ
Млади изследователи представиха иновации за нуждите на възрастните хора
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6