Брой 11, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Шахматен турнир за незрящи

Месец септември и октомври се оказаха наситени със спортни събития за хората с нарушено зрение от пловдивската регионална организация на Съюза на слепите в България. През месец септември изявите бяха на секцията по канадска борба към спортен клуб "Изгрев" - в състезанията, организирани в Кърджали и Силистра, нашите участници бяха сред безспорните фаворити. Оказа се, че званието победители отново ще се носи от пловдивчани - този път на бойното поле на шахматната дъска.
На 15 и 16 октомври за пръв път в Пловдив се проведе състезание по шахмат за лица със зрителни увреждания от България и чужбина. Срещата се състоя с любезното домакинство на хотел "Империал", където състезателите бяха настанени, където беше и залата за игра. Участници от шест спортни клуба в страната " от София, Перник, Кюстендил, Монтана, Шумен и Пловдив, както и от Истанбул - Турция премериха сили пред дъските с черни и бели квадрати. Поканени бяха и плевенчани, но за жалост в последния момент се обадиха, че няма да могат да дойдат, което наложи във всеки кръг един от отборите да почива.
За разлика от обикновените шахматни турнири специфични тук са брайловите шахове - дъските и фигурите, даващи възможност на незрящите да определят цвета на фигурите и да ги фиксират на желаното поле. Регламентирано беше отборите да играят по системата "всеки срещу всеки".
На откриването присъстваха представители на Лайънс клуб "Филипополис", осигурили индивидуални награди за победителите, както и журналисти. Председателите на пловдивската регионална организация на слепите Велик Атанасов и на спортен клуб "Изгрев" Андон Кисьов откриха състезанието и в 14,30 часа съдията Димитър Илчев от дружество "Локомотив" даде старт на играта. На 15 октомври се изиграха първите 4 кръга, а на другия ден останалите три.
Вечерта на 15 октомври в Пловдив пристигна председателят на ССБ Васил Долапчиев, който поздрави участниците в спортната среща с отбелязването на Международния ден на белия бастун, а гостите ни от Турция се оказаха и добри музиканти и също отправиха своя поздрав, но чрез прекрасното си професионално изпълнение на български, турски, руски и съвременни популярни мелодии.
По време на играта имаше и забавни моменти. Доайенът по възраст сред състезателите - 84 годишният пловдивчанин Димитър Пелитов, беше забравил да натиска часовника си. Когато това направи придружителят му, той го нахока, че пипа часовника. Състезателите от Турция бяха донесли часовник, с който се оказа че нито те, нито съдията могат да си служат - проблемът разбира се намери решение.
Закриването на срещата стана на 16 октомври от 13 часа. Безспорен отборен победител стана спортен клуб "Изгрев" - Пловдив, а второто и третото място заеха клуб "Феникс" - Монтана и клуб "Светлина" - Шумен, на които бяха връчени купи от зам.-кмета на община Пловдив Петър Зехтински, отговарящ за социалните дейности, спорта и работата с младежта, бивш "ас" на емблематичния пловдивски отбор "Ботев" и три пъти обявяван за футболист № 1 на Пловдив. Ротационният президент на Лайънс клуб "Филипополис" Анета Попова и Марин Филин - управител на "Дискрит 130 - България" на Лайънс Интернешънъл, поздравиха участниците и организаторите на състезанието и връчиха индивидуални награди за състезателите от първите три отбора, както и на пловдивската РСО за отличната организация на турнира. Между другото, с най-добри индивидуални постижения бяха също пловдивчани - Расим Низам и Димитър Пелитов имаха по 5 победи и едно реми от 6 срещи.
Шахматът е индивидуална игра, но резултатите са още по-добри, когато отборът се представя и действа като екип - това възпитава отговорност и толерантност, което е разковничето на победата.

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 11, 2014

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Велико Търново
Варна
София
Добрич
Пловдив
Долни Дъбник
Видин
ИНТЕРВЮ
Живея така, че да мога да помагам на другите
КОНКУРС
Поетичен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЩЕСТВО
Делото на слепите и обществените промени
Време е ЕС да престане да игнорира незрящите хора
ПРОЕКТ
Млади изследователи представиха иновации за нуждите на възрастните хора
Архив на изданието
1 2 3 4 5