Брой 11, 2014

Тема: ИНТЕРВЮ

Живея така, че да мога да помагам на другите


С ИНДЖИ - монах от манастира Шаолин разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА

В края на месец септември в София пристигна Инджи, който проведе няколко срещи с незрящи от столицата. Той се запозна с младежи със зрителни увреждания в СКИ "Витоша", посети и Центъра за рехабилитация и социална интеграция за лица със зрителни увреждания в София.
С него се срещнах след заниманието, което се проведе в рехабилитационния център и той беше така любезен да сподели някои свои мисли специално за читателите на списание "Зари".
Инджи е незрящ монах от манастирите Шаолин, който понастоящем живее основно в Германия, където от няколко години шаолински монаси са създали нещо като свой клон или училище за източни бойни изкуства по методите, които в продължение на векове са разработвани и усъвършенствани в тези китайски манастири. Конкретните цели на посещението му в България включват запознаване на незрящите у нас с метода за ориентация в пространството, получил известност като "Ехолокация", както и с някои техники на самозащита, които се използват в източните бойни изкуства и които могат да се практикуват и от хора без зрение.
- Каква е философията на монасите от манастира Шаолин?
- Философията на Шаолин е да помагаме и действаме срещу несправедливостта и тъмнината по света.
- Каква е целта на Вашето посещение в България?
- Дойдох тук, за да видя на кого и с какво може да се помогне. Конкретно за днешния ден бях поканен да дам урок, да покажа приложението на някои техники за самозащита във вашия рехабилитационен център. И това, разбира се, не е случайно, защото навсякъде по света е известно, че манастирите Шаолин са едни много сериозни школи за изучаване на древните бойни изкуства.
Освен това имам и друга цел, а именно да популяризирам метода за ориентация на незрящия човек, известен като "Ехолокация". Аз самият съм незрящ и като такъв използвам много активно този метод във всекидневието си. А на това съм се научил от моя учител Даниел Киш от асоциацията "World acces for the blind" - Световен достъп на слепите. Всъщност искам да запозная напълно безплатно с приложението на този метод всеки незрящ, който пожелае това. Ехолокацията е метод за ориентация, чрез който всеки сляп човек може, образно казано, да "вижда", да се ориентира за големината, разположението и отстоянията на предметите, които го заобикалят.
Това е начинът, по който аз живея - живея така, че да мога да помагам на другите.
- Сега Вие сте напълно незрящ, но, доколкото знам, загубата на зрението Ви е настъпила, когато вече сте били в зряла възраст. Как се случи това?
- Преди известно време бях отишъл да помагам на хората от една африканска страна. Властите там обаче не проявиха разбиране към моята дейност, поради което бях арестуван и сериозно изтезаван в продължение на повече от една година. Ослепяването ми е в резултат точно на приложените върху мен мъчения. Претърпените изпитания и получената слепота обаче не можаха да ме накарат да променя своята лична философия, която може да се изрази с думите - "Посвещавам живота си на това - да действам, да съществувам и да се опитвам да направя света по-добър".
- Това ли е същността на философията като цяло на монасите от Шаолин?
- Не. За съжаление не може да се говори за една философия на монасите от Шаолин, защото от много време вече съществуват две, така да се каже, отделни семейства на шаолинските монаси. През вековете манастирите Шаолин са достигнали положение, при което са имали много богатства и много власт. Това не се е харесало на някои от тогавашните господари в Китай и те са започнали системно да ги разоряват и унищожават. По-късно, когато на власт в страната идват комунистите, манастирите Шаолин са били напълно премахнати. Някои монаси успяват да избягат от Китай и благодарение на това са започнали да създават тези манастири отново, но вече в други страни по света. За разлика от своите китайски предтечи новите манастири се ръководят от възгледа, че на хората трябва да се помага безплатно.
Във връзка със започналия през осемдесетте години на миналия век процес на реформиране на китайския комунизъм партията и държавата решават, че могат да използват манастирите Шаолин за своите цели и в страната започва тяхното възстановяване и повторно изграждане. Новопостроените манастири били изцяло съобразени с вековната китайска традиция, с една само разлика, която се заключава в това, че на обитаващите ги монаси не се разрешава да проповядват своите идеи, да организират и провеждат своите обучения извън стените на тяхната обител. На практика се е получило това, че възстановените манастири служат преди всичко като обекти, туристически атракции, от които държавата печели пари, а всичко останало е някак на втори план. Така че тези две семейства на шаолински монаси не са близки приятели помежду си. Двете семейства взаимно се уважават, но политическите им разбирания са твърде различни. В потвърждение на това мога да Ви кажа, че преди години бях в Малта. Там се срещнах с някои шаолински монаси от възстановените манастири в Китай, които бяха чули за моята работа, и те ми подариха един гердан, ако мога така да го нарека, в знак на уважение и признаване на значимостта на това, което аз правя.
- Да разбирам ли, че Вие сте по убеждения шаолински монах, но не живеете и не работите в някой конкретен манастир?
- Аз съм се обучавал и съм практикувал в манастира Шаолин в продължение на няколко години и имам диплом оттам. Само че, когато дойде време ученикът да напусне манастира, заедно с дипломата той получава и едно изречение - "Училището не е твоето училище, целият свят е твоето училище". Веднъж напуснал шаолинския манастир - ти живееш, ти действаш, ти помагаш на хората и по този начин продължаваш да учиш, и така целият свят става "Нашият манастир".
- Известно е, че обучението по бойни изкуства е само най-горната, най-видимата част от обучението в Шаолин. Кои са онези принципи, които са, така да се каже, "отдолу" и върху които се гради всичко останало?
- Разбирате, че е много трудно цялата философия да се опише само с няколко думи, но нека се опитаме. В основата се поставя възгледът, че всяка трудност може да стане твой приятел. Ние трябва да се научим, ако мога така да се изразя, да сърфираме с вълната. Ние абсорбираме всяка трудност и така се научаваме как можем да бъдем по-силни. С колкото повече трудности се срещаме във времето, толкова повече израстваме. Благодарение точно на тази философия аз успях да възприема сполетялата ме слепота като едно твърде интересно предизвикателство. И вече по този път открих Даниел Киш и познаването на ехолокацията.
Бих искал да спомена и още едно изречение от манастира - "Този, който иска да направи нещо, намира начин, път към него, а този, който не иска да направи нещо, си намира извинение". И така всеки път, когато решавам, че нещо е невъзможно, си казвам - добре, ти намери извинението, а сега направи така, че да намериш и начина.
Ние, шаолинските монаси, сме научени, че в света всички сме равни и че в света всички сме едно цяло. Аз не бих наранил някого, защото знам, че той е част от мен самия. В манастира сме обучени да защитаваме всяко съществуващо нещо с цената на всичко. Това важи и за живота на животните и точно поради това сме вегани, а освен това и не пушим, не употребяваме алкохол, не употребяваме наркотици. Научили сме, че това, което правим в живота, дава своето ехо във вечността, остава във вечността.
Ние знаем, че това, което мислиш, че си, не е това, което ти наистина си. Не това, което мислиш, а това, което правиш, е нещото, което казва кой си ти всъщност. Това е едно много бързо и много кратко резюме на обучението в Шаолин.
- Вие споменахте, че отскоро се обучавате на ехолокация. Каква е Вашата задача - да учите другите или да я пропагандирате?
- Аз се придържам към философията на Шаолин - всеки има равностойни права. Това, че открих ехолокацията, промени много живота ми
И затова бих искал да помогна и на други хора. Ако някой иска да се научи, аз ще доведа моя учител на мои разноски, за да проведе обучение на желаещите.Назад

Всички статии на Брой 11, 2014

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Велико Търново
Варна
София
Добрич
Пловдив
Долни Дъбник
Видин
ИНТЕРВЮ
Живея така, че да мога да помагам на другите
КОНКУРС
Поетичен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЩЕСТВО
Делото на слепите и обществените промени
Време е ЕС да престане да игнорира незрящите хора
ПРОЕКТ
Млади изследователи представиха иновации за нуждите на възрастните хора
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6