Брой 12, 2014

Тема: ПРОЕКТИ

Новите технологии - нови проблеми и нови решения за младежите със зрителни увреждания


Организирането и провеждането на младежки културен обмен бе поредното предизвикателство, пред което се изправи екипът на Сдружение "Център за подкрепа на социалната интеграция - Приоритети".
В началото на месец ноември приключението за представителите на България, Полша и Молдова започна. Хотелски комплекс "Хъшове" край Враца отново приюти ученици, студенти и вече реализирали се практици в различни области, които бяха готови да споделят опит, очаквания и идеи от собствения си житейски път и националната си действителност.
Тази година темата на обмена бе насочена към една изключително актуална и значима сфера, свързана с предимствата и ограниченията, които пораждат иновациите в компютърния свят. Лекциите, докладите и дискусиите бяха обединени под името "Новите технологии - нови проблеми и нови решения за младежите със зрителни увреждания".
На първи ноември участниците се видяха за пръв път и започнаха своето сътрудничество и приятелство.
На следващата сутрин се проведоха и първите занятия. Лидерите на проекта приветстваха всички участници и разкриха някои от основните моменти и задачи, пред които групата щеше да се изправи. Последваха игри за запознаване, смяна на ролите и ходене по въже.
Пристъпихме към лекция, която ни разкри някои от тайните на програмата за младежкия обмен и представяне на програма "Еразъм+" с възможностите, които тя предоставя на младите хора. След това се разделихме на групи и дискутирахме. Всички бяха много активни, а презентациите на отборите продължиха дори и във времето за почивка.
След обяда групата се отправи към Враца. Там бе подготвена истинска историческа обиколка, съпътствана с посещение на музеи, информационния център на Природен парк "Врачански балкан" и някои от най-популярните забележителности в целия регион.
Екскурзовод разказа и разведе участниците из най-любопитните места, където те имаха възможност да разгледат всички експонати и да се докоснат до българската история, култура и традиции.
Вечерта продължи с шумно интернационално парти, организирано спонтанно от най-ентусиазираните представители на трите държави, които успяха да съберат всички участници и се забавляваха заедно до късно. Този ден бе само началото.
Сутрешното занятие от втория ден предизвика участниците да преоткрият креативността в себе си и да сътворят малък свят на голямо, бяло платно хартия. Всяка държава представи свое табло, на което участниците поставиха пощенски пликове с имената си върху тях. След това всеки си изтегли по едно име на друг участник, за когото трябваше да подготви изненада или да му подари спомен. Имената останаха в тайна до края на обмена.
Последва дискусия на тема "Новите технологии – проблеми и/или решения?". Нашите домакини, организаторите на обмена, ни ситуираха на принципа на кръглата маса, така че всеки да има възможността да се включи и да бъде чут от останалите. Дойде времето и за няколко игри, които ни помогнаха да приложим някои от новите практики и да се убедим в това, че можем да работим като един голям екип. Денят завърши с българска културна вечер. Кратка презентация, няколко интересни истории, които са символ на нашия фолклор и идентичност, съставиха първия панел на представянето ни. Следващата част продължи с активното участие на нашите гости. Изпълнихме песен, а те веднага пожелаха да научат текста. Опитахме се да си изплетем и мартенички, а най-сръчните и любопитни си ги завързаха на ръцете и останаха така до края на обмена. После всички се уловихме за ръце и се учехме взаимно на Право хоро, Дунавско и така няколко часа. Разбира се, не пропуснахме и дегустацията на някои традиционни ястия и напитки. В страхотно настроение преминахме към следващия ден.
На сутринта ни очакваше нова ситуационна игра, предшествана от малка лекция и ценна информация за множество практики и стандарти от различни професии. Всеки опита да изрази себе си и мечтите си с кратки монолози или жестикулирайки, с което целеше да ни разкрие свои очаквания или сблъсъка си с реалността. Накрая всеки си зададе въпроси за това, което очаква от себе си и това какво ще се опита да промени в своята действителност. Не бих казала, че е пресилено, ако споделя, че от залата излязоха силни и мотивирани хора, които в резултат на това занимание бяха открили по нещо ново и важно за себе си.
Сякаш за да се затвори кръгът към вътрешните светове организаторите ни предложиха пътешествие до Черепишкия манастир. Хармонията и красотата на това място не може да бъде пресъздадена с думи.
След вечерята семинарната зала отново ни събра. Експертите от нашата група в областта на компютърните приложения, създадени за помощ и улеснение на хората със зрителни увреждания, ни запознаха със звуковите програми и четящите приспособления - много полезни и важни за всички ни. Научихме и за сходни методи, популярни в Полша и Молдова.
На следващата сутрин се докоснахме и до света на звуците, обработката им и превъплъщението на няколко ноти, изсвирени на шега, в истинско музикално произведение ни показа тънкостите на музикалния занаят. Настроението и тананикащите си тихичко хора обикаляха през целия ден из комплекса.
После се запознахме с нова доза приложения, създадени за ползване в шумната и динамична градска среда. Всички знаем, че понякога е въпрос на късмет да оцелееш в нея. Ето защо организаторите бяха включили в програмата и семинар, засягащ теми за анализ и обучение на приложенията, които системи като Андроид предлагат за нас.
Потребители на различни мобилни апарати и системите към тях се надпреварваха да разказват и демонстрират това, което те използват често в ежедневието си.
Вечерта, макар и само за няколко часа, приятелите ни от Полша ни устроиха истинско забавление по полски. Върнаха ни назад във времето, разказаха ни за традициите си, героите си и природата си. Отведоха ни в университетите си, поканиха ни на трапезата си и, естествено, като истински домакини и аристократи бяхме на техен бал. Танцувахме и се забавлявахме.
На следващия ден професионалисти ни разкриха как трябва да се подхожда при съставянето на проект. След идеалното представяне и детайлните насоки, които получихме, отново пристъпихме към разделяне по отбори и кратка дискусия. А после всяка група разработи свой малък проект. Последва и неизменното публично представяне.
Увеселителен парк "Приказката" отвори вратите си специално за нас. Там всеки влезе в ролята на любим супергерой и подложи силите и уменията, както и куража си на изпитание. С много ентусиазъм и окуражителни подвиквания се катерихме по алпийски стени, преминавахме по въжени мостове, стреляхме с различни оръжия и дори летяхме.
Вечерта, вече здраво стъпили на земята, се въплътихме в ролята на актьори. Отново разделени на групи представихме няколко минутни сценки, пантомими и се опитвахме да отгатнем какво искат да ни кажат постановките на другите.
"Новите технологии – възможност за професионална реализация на младежите със зрителни увреждания" бе темата, която ни занимаваше на следващия ден. Дискусии, примери и споделяне на експерименти в тази област занимаваха всички ни в този сутрешен панел.
После си говорихме за друг важен аспект от нашия живот - социалната отговорност и дълга на всекиго към бъдещето. Темата за рециклирането и талантът ни пренесоха в света на майсторенето на "От нищо нещо". Всяка група разполагаше с определено количество непотребни вещи, боклучета и хартийки и за определено време трябваше да измайстори нещо, което би могло да се ползва в бита, или просто някаква арт творба. Резултатите бяха доста сполучливи, интересни и дори практични. След обяд се разходихме из пещерата Леденика.
По-късно приятелите от Молдова ни откриха някои тайни за своята страна. В тяхната културна вечер те устроиха изненадващо за всички забавление. Музика, танци и шумно парти ни накараха за пореден път да забравим за часовниците.
Последният ден от тази история започна с лекция за фотографията и това какво трябва да съобразим, когато се опитваме да правим снимки като от списанията. Освен фотоапарата значение имат толкова много детайли, които увлекателно ни бяха поднесени. Естествено, подложихме на обстойно изследване вътрешността на един фотоапарат, а после всеки имаше възможност да опита да направи снимката на живота си.
След обяд се учихме да съставяме аудио-карти. След няколко часова дискусия и опит за собствено изработване се насладихме на дълга разходка по стъпките, предначертани ни от подобни карти. Целта бе да придобием умението да изработваме и да използваме такива помощни средства в ежедневието си. Установихме, че така получаваме доста информация за заобикалящата ни среда и научаваме някои интересни и любопитни детайли за нещата, които срещаме по пътя си.
Вечерта се сбогувахме с шумно парти, което ще остане в историята.
Не бих могла в няколко страници да събера всичките прекрасни емоции, смисъла и значението на тези няколко дни. Сигурна съм обаче, че всеки един от нас е открил за себе си поне едно нещо, което до този момент не е знаел. Всеки един от нас научи много полезни неща, нужни ни, за да можем по-добре да устроим живота си и да бъдем по-пълноценни, смели и силни.

Йоана ЕРМЕНКОВАНазад

Всички статии на Брой 12, 2014

*РЕДАКЦИОННО
Скъпи читатели,
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Меню за празника
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Казанлък
Добрич
Перник
София
КАМПАНИЯ
Правото на живот без насилие
КОЛЕДЕН РАЗКАЗ
Иванко, убиецът на Асеня, от село Мъст, Ловешко
ОБЩЕСТВО
За хората, които ни подкрепят
ПРАЗНИЧНО
Свето Евангелие от Матей
ПРОЕКТИ
Метроводител за незрящи
Новите технологии - нови проблеми и нови решения за младежите със зрителни увреждания
СПОРТ
Регионални турнири по шахмат
Отворен турнир за купата на България по голбал
Отчетно-изборно събрание на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
Архив на изданието
1 2 3 4 5