Брой 12, 2014

Тема: ОБЩЕСТВО

За хората, които ни подкрепят


На 4 декември в Двореца на културата в Перник общинските съветници се бяха събрали за свое работно заседание.
На този ден в залата присъства и делегация от Съюза на слепите в България, начело с председателя Васил Долапчиев, който имаше приятното задължение да изпълни решение на управителния съвет на организацията ни за награждаване на Община Перник със статуетка "Хуманитатис кауза" за предоставена от нея клубна база за изграждане на рехабилитационен център за незрящите в Перник. Управителният съвет на ССБ награди и г-жа Росица Янакиева – предходния кмет на Перник, с "Медал за особени заслуги" за изключителния й принос за делото на слепите за достигане на по-пълноценното им социално включване и увеличаване на възможностите им за активна и успешна социална рехабилитация и интеграция.
Наградите връчи председателят на ССБ, който се обърна към всички общински съветници с думите:
"Днес, в началото на ХХІ век, за развитието на всяка държава се съди и по нивото на провежданата от нея политика за интеграция на хората с увреждания. Всяко цивилизовано общество се отнася към хората със специфични възможности като към значим национален и социален капитал, който може да допринесе за развитието на страната. Съюзът на слепите в България е първата организация на хората със зрителни увреждания в Балканския регион. Вече в продължение на 93 години ние неуморно се борим и защитаваме правата на незрящите, работим за тяхната социална рехабилитация и интеграция в обществото. В лицето на ръководството на Община Перник повече от 5 години получаваме една безрезервна подкрепа, благодарение на която успяхме съвместно да реализираме много успешен проект, финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и създадохме Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящите в града. Впоследствие отново заедно успяхме да гарантираме устойчивост на тази много важна за нас социална услуга и я трансформирахме в делегирана държавна дейност. Общината, лично г-жа Янакиева, администрацията и вие с вашите решения ни предоставихте необходимата материална база за Центъра, бяха осигурени част от необходимите финансови средства за ремонта на помещенията и днес всеки може да ги посети и да се убеди в необходимостта и значимостта на тази услуга.
От името на ръководството на Съюза на слепите в България, регионалната ни организация в София, териториалната ни структура в Община Перник и най-вече от името на слепите ви съграждани изразявам огромната ни благодарност за подкрепата, която ни оказахте и се надявам, че тя ще продължи и в бъдеще".
Статуетката "Хуманитатис кауза" прие кметът на Перник г-н Иван Иванов. Г-н Долапчиев изрази своята лична благодарност към г-жа Росица Янакиева, която по време на своя мандат като кмет успя да промени отношението към хората с увреждания, превърна го в трайна политика и даде много добър пример на много от общините в България.
В заключение председателят на ССБ напомни една много красива и вярна мисъл, че ние, хората, сме ангели с едно крило и за да полетим трябва да прегърнем друг човек.
В отговор г-жа Янакиева подчерта, че за нея тази награда е особено ценна, защото и тя самата е допринесла с нещо нейният град Перник да бъде награден.
"Дълбоко сме осъзнали необходимостта от цивилизовано отношение към хората, които се нуждаят от специално внимание и подкрепа. Считам, че наградата на общината и моята персонална награда са изключително задължаващи, защото аз зная, че най-голямата болка на тези хора е невъзможността им да се реализират в нормална работна среда. Може би хората със зрителни увреждания ще ни бъдат благодарни, ако успеем да създадем структура, която да им дава възможност да реализират себе си професионално."
Г-жа Янакиева изрази надежда, че ще се появи възможност за надграждане на проекта по единствената стартираща много скоро програма, финансирана с европейски пари – програмата "Развитие на човешките ресурси".
Думата взе и кметът на Перник г-н Иван Иванов, който освен изказаната благодарност от името на Общината декларира, че в негово лице незрящите хора ще имат един сериозен поддръжник на всяка инициатива, която би била полезна за подобряването на качеството им на живот.
След тези думи Общинският съвет продължи заседанието си, а ние потеглихме с чувството, че до себе си незрящите перничани наистина имат някой, който да ги прегърне, за да полетят.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 12, 2014

*РЕДАКЦИОННО
Скъпи читатели,
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Меню за празника
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Казанлък
Добрич
Перник
София
КАМПАНИЯ
Правото на живот без насилие
КОЛЕДЕН РАЗКАЗ
Иванко, убиецът на Асеня, от село Мъст, Ловешко
ОБЩЕСТВО
За хората, които ни подкрепят
ПРАЗНИЧНО
Свето Евангелие от Матей
ПРОЕКТИ
Метроводител за незрящи
Новите технологии - нови проблеми и нови решения за младежите със зрителни увреждания
СПОРТ
Регионални турнири по шахмат
Отворен турнир за купата на България по голбал
Отчетно-изборно събрание на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
Архив на изданието
1 2 3 4