Брой 12, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


13 Ноември – Международен ден на слепите

На този ден всички слепи и слабовиждащи хора в света се прекланят пред подвига на един френски благородник - Валентин Аюи, който, виждайки тежката съдба на тази група хора, се заема да върне тяхното достойнство и да подобри съдбата им.
Аюи е роден на 13 ноември 1745 година. В знак на почит и благодарност този рожден ден става символ за празнуване сред незрящите. През 1946 година по случай 200-годишнината от рождението му световната общественост със съдействието на ООН определя 13 ноември за Международен ден на слепите.
По този повод в НПО "ХобиСклуб" се състоя тържествена и сърдечна среща, на която се прочетоха исторически данни и факти за живота на този велик учен.
Гост на тържеството бе президентът на Лайънс клуб "Добрич" г-н Драгостин Байчев.
В непринуден разговор той разказа как тази световна организация помага на слепите и отговори на зададени му въпроси от неговата компетентност.
Срещата завърши с почерпка и стихове и песни за Добротата, изпълнени от членове на "ХобиСклуб".

***

Преломният момент в живота на Валентин Аюи в отношението му към слепите хора настъпва, когато един ден той подава монета на един сляп младеж, просещ пред една църква.
Останал много удивен, когато младият слепец му връща монетата със следните думи:
- Вие сте ми дали сребърно екю, господине, мислейки си вероятно, че това е едно су.
Аюи внимателно наблюдава тънките чувствителни пръсти и начина, по който момъкът опипва монетата, след което я разпознава безпогрешно. И се замисля дълбоко как, по какъв начин тоя, на пръв поглед изглеждащ безпомощен, сляп млад човек е успял да обучи пръстите си на такава чувствителна осезаемост, за да постигне такова съвършенство при възприемането на релефните форми. Тогава ученият поканва просяка в собствения си дом. Аюи е на прага на едно от своите велики открития, но за това по-нататък. В момента той е смутен от догадката как тъй векове наред никой не се е сещал, че липсата на зрение може да бъде компенсирана до голяма степен чрез обучението и усъвършенстването на другите човешки сетива.
Слепият младеж се нарича Франсоа. Изборът на Аюи се оказва сполучлив. Незрящият Франсоа е умен и буден младеж.Интелигентността му помага допълнително и той бързо усвоява всичко, което Аюи му преподава. За кратко време научава четене, писане, смятане и география, макар че се използва тежък калиграфичен метод за изобразяване на буквите и цифрите и опипване с пръстите на изпъкналата част на текста. Главният принцип на този метод е следният: заместване на зрението с осезанието.
За да покаже добрите резултати от своята работа, Аюи решава да представи своя ученик пред кралска комисия. Отпускат му и средства, с който той разкрива училище за слепи. Впоследствие учениците на Валентин Аюи показват отлични резултати.
Преди около 200 години един от учениците - Луи Брайл, прави гениалното откритие да използва комбинацията на шест изпъкнали точки. С възможните 63 комбинации през 1825 година се създава известният в целия свят релефно-точков шрифт на Луи Брайл.
Като обобщение цитираме думите на един заслужил деятел в областта на тифлопедагогиката - австриеца Карл Брюклен, който пише следното: "1784 година може да се смята като година, в която е започнало системното обучение на слепите. И по-рано се е писало и обсъждало по въпросите за обучение на слепите, но пръв опит да реализира това е извършил един ПЛОДОНОСЕН ГЕНИЙ И НЕУМОРИМ ПИОНЕР -това е Валентин Аюи".

Използвани са материали от книгата на Тодор Андонов "Баща и учител на слепите"

Иван ТОДОРОВ

В безпаметното време час по родолюбие

На 18 ноември 2014 г. в залата на "ХобиСклуб" нашите членове имаха удоволствието да се срещнат и да побеседват върху събития от историята на родния край с историка Борис Спасов – организатор и координатор за написване и издаване на историята на Добруджа. Той подробно ни пресъздаде цялата одисея около повода и решението за написване на многотомното академично издание – "История на Добруджа" в 4 тома. Разбрахме, че истинската история на който и да е регион и на нашия специално се пише от професионални историци, които в сърцето и душата си носят пламъка на проблематиката на историята на Добруджа като кръстопът на цивилизации – между Изтока и Запада, Севера и Юга. Затова и при формирането на колективите са били привлечени като редактори и автори най-добрите български историци от институтите на БАН. За главен редактор на цялото издание е определен чл. кор. проф. д.и.н. Страшимир Димитров. В дискусията по проблема взеха отношение Георги Топалов, Светла Стоева, Нели Катранджиева, Иван Тодоров, Марин Николов и други.
На тръгване гостът подари за клубната библиотека три тома от изданието "История на Добруджа".

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 12, 2014

*РЕДАКЦИОННО
Скъпи читатели,
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Меню за празника
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Казанлък
Добрич
Перник
София
КАМПАНИЯ
Правото на живот без насилие
КОЛЕДЕН РАЗКАЗ
Иванко, убиецът на Асеня, от село Мъст, Ловешко
ОБЩЕСТВО
За хората, които ни подкрепят
ПРАЗНИЧНО
Свето Евангелие от Матей
ПРОЕКТИ
Метроводител за незрящи
Новите технологии - нови проблеми и нови решения за младежите със зрителни увреждания
СПОРТ
Регионални турнири по шахмат
Отворен турнир за купата на България по голбал
Отчетно-изборно събрание на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
Архив на изданието
1 2 3 4 5