Брой 12, 2014

Тема: СПОРТ

Отворен турнир за купата на България по голбал


В периода 21-23 ноември 2014 г. се състоя Отвореният турнир за купата на България по голбал. Организатор на мащабното събитие бе Спортен клуб за интеграция "Витоша". Това е петнадесетият турнир по голбал, организиран от клуба и десетият за купата на страната.
Тази година в състезанието взеха участие осем отбора от пет държави - Босна и Херцеговина, България, Македония, Румъния и Турция.
На 21 ноември се проведе ресертификационен и обучителен курс за съдии по голбал, който се води от делегат от IBSA (Международната спортна федерация на незрящите).
Състезанието се проведе благодарение на Министерството на младежта и спорта и Регионална съюзна организация - София при Съюза на слепите в България.
Турнирът се подкрепи още от Българската параолимпийска асоциация, Съюза на слепите в България, хотел "Рамада" (бившият "Принцес"), Столична община, минерална вода "Хисар", Софийски университет "Свети Климент Охридски", федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания".
За българските участници надпреварата бе и държавно първенство.
Всички резултати се публикуваха в реално време на www.vitoshabg.com.
Акцентът беше поставен върху втория ден на турнира. Тогава имаше два двубоя – малък финал и финал. След румънски и български полуфинали логично за бронза се класираха по един български и един румънски отбор. Това бяха отборите на организаторите от "Витоша" и румънския "Питещ". Студентите нямаха проблеми с румънците и ги надиграха с 11:3. Но това надали ги задоволи, защото в полуфиналната среща загубиха тежко от "Болид" и то след като бяха натрупали комфортна преднина. Финалът беше повече от инфарктен. След множество обрати и емоции в крайна сметка редовното време завърши при резултат 10:10. Стигна се до продължения и правилото за златен гол. Щастието се усмихна на българите и така купата остана у нас. Невероятно впечатление по време на целия финал направи отборът на организаторите от "Витоша", който бурно подкрепяше отбора на "Болид". Това наистина е нещо върховно, когато, независимо от клубните си пристрастия, поставяме интересите на държавата си над всичко, така че адмирации и за шампионите, и за организаторите.
Церемонията по награждаването се състоя на 23 ноември от 11.00 часа. Купата на България по голбал връчи зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов.
Официални гости бяха още Илия Лалов - председател на Българската параолимпийска асоциация, Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България, Ирена Димитрова - директор на дирекция в Столична община, Милко Младенов - кмет на ЖК "Люлин", Андрей Панайотов от ММС, Асен Алтънов - председател на РСО София при ССБ.
Всички отбори получиха купи и медали.
Крайно класиране:


1. "Болид", София
2. "Сату Маре", Румъния
3. "Витоша", София
4. "Питещ", Румъния
5. Турция
6. Босна и Херцеговина
7. Македония
8. "Атлет", Варна.


Голмайстор на турнира стана Николай Игнатов от отбора на победителите.
Турнирът беше и практически изпит за нашите съдии, които положиха усилия и се надяваме да получат положителна оценка. Също съдии на турнира бяха двама румънци, една гъркиня и самият делегат от IBSA. Двата мача в неделя бяха свирени от безспорно най-добрите съдии.
Не се размина и без политическо напрежение, въпреки че беше спортно мероприятие. Първоначално гъркинята категорично отказа да участва под каквато и да е форма в турнира, след като македонският отбор бе записан под името Македония, а не Бивша югославска република Македония. След дълги разговори и разяснения и представяне на аналогичния казус отпреди няколко години, и предвид позицията на България по този въпрос, гъркинята взе решение да съдийства, но да не изпълнява наряди в срещи, в които участва отбора от Скопие. Хубавото е, че спортът победи.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 12, 2014

*РЕДАКЦИОННО
Скъпи читатели,
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Меню за празника
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Казанлък
Добрич
Перник
София
КАМПАНИЯ
Правото на живот без насилие
КОЛЕДЕН РАЗКАЗ
Иванко, убиецът на Асеня, от село Мъст, Ловешко
ОБЩЕСТВО
За хората, които ни подкрепят
ПРАЗНИЧНО
Свето Евангелие от Матей
ПРОЕКТИ
Метроводител за незрящи
Новите технологии - нови проблеми и нови решения за младежите със зрителни увреждания
СПОРТ
Регионални турнири по шахмат
Отворен турнир за купата на България по голбал
Отчетно-изборно събрание на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания"
Архив на изданието
1 2 3 4 5