Брой 08, 2007

Тема: ЛИЧНО МНЕНИЕ

Заговор на петима държавници срещу болните и възрастните


Министрите Емилия Масларова и Радослав Гайдарски, управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков, директорът на Националната експертно-лекарска комисия Кънчо Райчев и директорът на Агенцията за социално подпомагане Гергана Дрянска застават срещу 2,5 милиона възрастни български граждани. Те отчетоха, че не е престижно страната ни, като членка на Европейския съюз, да има толкова много хора с увреждания. Затова решиха от 1 януари 2008 г. трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) да приемат и разглеждат документите само на хора в трудоспособна възраст - от 15 до 65 години. Тези ръководни държавни фактори пренебрегнаха тревожното здравословно състояние на българската нация.
Не се съобразиха и с препоръките в тази насока на Световната здравна организация, на Европейската комисия и на Световната банка. По този начин няма да се допуска занапред инвалидизиране на лица над 65-годишна възраст, независимо от вида и степента на техните заболявания. От Нова година ТЕЛК и НЕЛК ще определят степен на работоспособност, а не на неработоспособност, както е сега. Петимата висши сановници определиха експертна група, която до месец да подготви проект на нормативна уредба, регламентираща медицинската експертиза на работоспособността на лицата преди пенсионна възраст. И то при положение, че сме световни шампиони по заболявания, твърди Минчо Коралски, ексминистър на социалното министерство и изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.
Вместо да вземе мерки да се подобри работата на ТЕЛК и НЕЛК, които добиха публична известност с използваните от тях масови корупционни практики, държавата се готви да ги освободи от задълженията им да освидетелстват българските граждани, които са болни и се нуждаят от тяхната експертна оценка.

С предприетите стъпки за ограничаване възрастта на инвалидизиране у нас, страната ни ще стане първата в Европа с най-малък брой инвалиди.
Същевременно тя ще постави в условията на дискриминация, изолация и финансов недоимък 2,5 милиона възрастни, повечето от които са болни. За сметка на това обаче, дали ще се осигурят допълнителни финансови средства за онези, които са в работоспособна възраст? Вече трета поредна година над един милион безработни българи в работоспособна възраст са лишени от здравноосигурителни права и при необходимост сами си заплащат за оказаната им медицинска помощ. Нямат право на безплатни лекарства или лекарства с намаление.

Затова, може би вече е време да се преобразуват съответните държавни структури, както следва:
Министерството на здравеопазването да се преименува в Министерство на търговията и човешкото здраве, а министерството на труда и социалната политика да стане Министерство на антисоциалната политика.
Апелираме към Европейската комисия в Брюксел да спре поредното безумие на управляващите и гаврата с болното, изстрадало и изпаднало от законите на живота и справедливостта, тотално ограбено от собствената си държава, българско население.
Ако това не бъде сторено, следва Трибуналът в Хага да повдигне обвинение за престъпление спрямо човечеството срещу тайната петорка от наши именити държавници.
Съществуващата нормативна уредба за работата на ТЕЛК и НЕЛК следва да се запази, а корумпираните медици трябва да бъдат изгонени.

Тодор МИХАЙЛОВ

Бележка на редакцията:
Редакцията на списание "Зари" публикува без съкращения мнението на господин Михайлов и не носи отговорност за разсъжденията на автора.


Назад

Всички статии на Брой 08, 2007

IN MEMORIAM
170 години от рождението на Васил Левски
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ССБ открива "Лятна практика 2007"
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Запознайте се с Вероника Лилова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Вести от Добрич
С един куршум - два заека
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Виното предпазва от кариес
Оцветител в наденици и кюфтета предизвиква рак
Медикаментозното лечение на наднорменото тегло помага на лекарствата за кръвно да действат
Стволови очни клетки ще лекуват слепота
ЛИЧНО МНЕНИЕ
Заговор на петима държавници срещу болните и възрастните
ОБЩЕСТВО
София - по-удобна и по-достъпна за незрящите
Читалищен форум
Новини от Европейския съюз на слепите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Клетъчни трансплантанти възстановяват зрението
ПИСМА НА ЧИТАТЕЛИ
Поет на всички времена
ПРАЗНИЧНО
15 Август - Голяма Богородица
ПРОЕКТИ
Техническа помощ на Института за публична администрация и европейска интеграция за разработване на програми и провеждане на обучение за малцинства и уязвими групи
СЪРЕВНОВАНИЯ ПО ГРАМОТНОСТ
София
Силистра
Архив на изданието
1 2 3 4 5