Брой 02, 2015

Тема: МЕДИИ

Нещо ново в ефира


Край на медийното спокойствие на феодалите! Това е девизът на новото интернет-радио "БРАЙЛ ФМ", което се появи в интернет-пространството в края на миналата година. Негов генерален директор, както той определя сам себе си, е Владислав Кацарски, а тематиката основно е посветена на слепите хора и стремежа им да се интегрират в обществото.
Идеята за създаването на такова радио не е плод на случайно хрумване, а води началото си още от 2000 година, когато Владислав с Недко Недев и със сериозна техническа помощ от Иван Доброволов разработват първия сериозен проект за финансиране на такава електронна медия. Проектът е бил пред стабилна чуждестранна организация и е бил направен с изключителна прецизност, но не е бил одобрен, с което идеята замира за период от 12 години. Всъщност прототипът на една такава медия е говорещото списание "Куриер", което се правеше в началото на 90-те години и въплъщаваше идеята за музикално-развлекателна, а в същото време и злободневна електронна медия на слепите хора. Разбира се, тогава аудио-списанието се записваше на касети, но за времето си представляваше един твърде напредничав вариант на съществуващите официално говорещи списания.
Владислав Кацарски не е човек без опит в радио-журналистиката. През 1999 година известно време той работи в радио "Практика", а през 2004 се изявява като радиоводещ със собствено предаване в радио "Нет". През 2009 работи известно време в радио "София", но както самият той казва "От всички радиа, в които съм работил, съм си тръгвал гръмко", което никак не е учудващо за хората, които познават Владислав.
Попитах го дали "гръмко" е било със знак плюс или минус.
"Със знак минус за съжаление, защото навсякъде – и в радио "Практика", и в радио "Нет", и в радио "София" съм се натъквал на изключително безпринципни и нагли колеги. Казвам го без никакъв срам и свян. Това са изключително нагли хора, които са се опитвали да използват слепотата за търговска цел. Те просто искаха да изтъргуват една слепота, за да се възползват от парите, които тя ще им донесе. Това е истината."
Още от 2000 година Владислав Кацарски мечтае слепите хора в България да имат свое радио. Такива радиа съществуват в много от западните страни. Дори неосъщественото проектно радио, което се опитват да направят с Недко Недев, е трябвало да се нарича "Гласът на слепите онлайн".
И така идеята замира до 2012 г., когато към Владислав се обръщат две дами, защитили проект с предложение да обучава слепи деца в професията радиорепортер.
"За мен това беше голямо предизвикателство, защото училището за слепи по това време вече беше останало с немотивирани и с неголям коефициент на усвояване на материята деца. Започнах работа с тях и трябва да ти кажа, че те доста се запалиха и за моя изненада изпълняваха толкова добре задачите, които им давах, че аз самият останах изненадан от резултата."
Самото обучение Владислав, разбира се, не провежда спорадично, а на базата на определена методика, базирана от своя страна на специализациите му по български език и литература, обучение на зрително затруднени деца, както и на опита му в радиожурналистиката. Заниманията са провеждани три пъти седмично при определен хорариум от часове, а децата работят с изключително голямо желание и интерес. След приключването на този проект, който между другото не е задължавал да бъде основано радио, Кацарски толкова се пали по идеята, че започва да прави постъпки за създаването му. Обаче при наличието на свободно помещение в училището отдаването му за целите на радиото е било отказано от училищното ръководство и така цялото обучение се оказва напразно. Това амбицира Владислав да реализира идеята си въпреки всичко и така на бял свят на 28 ноември миналата година се появи радио "БРАЙЛ ФМ".
Когато със смях му казах, че досега всяко ново медийно начинание, което съм анонсирала в нашето списание, след известно време прекратява съществуването си по една или друга причина, Владислав обясни:
"Ние сме хора реалисти и си даваме ясна сметка, че както работим сега без финансиране, ако до една година това не се случи, ще спрем, но при всички положения това, което ще остане след нас, е категоричното и ясно послание, че слепите хора се нуждаят от такава медия. Дали ще бъдем ние, или пък някои други няма значение – важното е наистина слепите хора в България да имат медия и да се чувстват хора, защото човек, който е информиран, човек, който има нещо на своя страна, е силен".
В момента екипът на радиото ползва студиото на "Фолк радио Наздраве", което създава известни неудобства както на домакините, така и на приютените, но въпреки всичко двете радиа работят при пълно взаимно разбирателство и коректност.
Идеята е "БРАЙЛ ФМ" да стартира с 4 предавания, но реално тръгва с едно. В момента в него работят двама журналисти – Владислав Кацарски и съпругата му Анелия Велинова, както и Хари Хараламбов и Сейди Юруков в качеството на юридически консултанти. За техническата поддръжка пък отговарят Димитър Захариев и Ивелин Богомилов, който работи и върху уебсайта на радиото - http://braillefm.com.
За кратко време предаванията все пак вече са 4. "Biography" е предаване, анонсирано като запознаващо слушателя с биографии на хора, "подписали земята". То се излъчва всеки ден от 14.00 часа с повторение в 10 сутринта и в 22.00 вечерта и представя световноизвестни личности, оставили ярки следи в човешката история и култура.
Предаването "Бъди благословен", което се излъчва в петък от 19.00 часа, е духовно широкоспектърно предаване. "Черната овца" пък е предаване, в което гостуват нестандартни хора, които отговарят на неудобни въпроси.
Живото предаване на "БРАЙЛ ФМ" е "Приемната", където често има и телефонна връзка. В неговата рубрика "Кантората" юристите отговарят на различни въпроси и помагат на хората за разрешаването на различни юридически казуси. Идеята е в бъдеще "Кантората" да се обособи в отделно предаване. В "Приемната" има винаги един гост на живо, който е поставен на "горещия стол" и отговаря на журналистически и слушателски въпроси.
"Засега сме малко по-меки, отколкото бих искал" – споделя Владо Кацарски.
За в бъдеще екипът на радиото планира едно живо предаване с формата на ток шоу, с участието на публика и гост, който да отговаря на въпросите й. Идеята е гостите да са от управленческия апарат на държавата, ръководители и отговорни фигури от организации на и за слепи, известни личности от арт-средите и въобще популярни лица от публичното пространство.
Желанието на Владислав Кацарски е радиото да бъде по-популярно, отколкото е то в момента, но надеждите са популярността и финансирането да дойдат с времето, за което екипът дава всичко от себе си, давайки си ясно сметка, че популярност се завоюва.
"Засега все още институциите не ни канят, а разбираме за различните събития от познати и приятели. Не знам на какво се дължи това, но може би ще се наложи да ги пораздрусаме малко, за да се научат на уважение. Знаеш, че поне това го умея и толерантността ми в много скоро време ще се изчерпи."
От личните си наблюдения обаче мога да кажа, че "БРАЙЛ ФМ" започва все по-често да става тема на различни обсъждания и коментари – в лични разговори или пък в двата пощенски списъка на незрящите - "Bezmishka" и „Nalafche". Голям интерес предизвикват живото предаване "Приемната", където водещите изобщо не щадят ръководителите на организациите на слепите и не пестят откритото изразяване на критики към тяхното управление, а в много от случаите и към тяхната пасивност.
- Кажи ми, при възможно най-добро стечение на обстоятелствата, мислил ли си за преминаването към ефирно радио и какво би коствало това?
- Ще започна от края. Това коства много пари, но аз мисля, че колкото и едно ефирно радио да е по-достъпно, бъдещето все пак е на високите технологии, а и интернет-радиото е за ценители. Така че няма да загубим кой знае колко, ако си останем онлайн. Дано да не ви разочаровам, но ентусиазъм няма. Има една доста висока доза реализъм. Всеки от нас дава толкова професионализъм, колкото има и действително не се щади. Всички сме много уморени, защото тичането покрай радиото наистина е много голямо. И ако за едно предаване в Националното радио работят седем души, то ние за 4 предавания работим двама, трима или четирима. Така че работата е много, но пък това са неща, които аз обичам да правя и ги правя. Дал съм си срок една година, в която, ако не стане нищо с финансирането, ние просто ще спрем. За мен е много важно, въпреки неоценимата помощ на зрящите ни колеги, в медията да работят предимно хора със зрителни дефицити – слепи колеги, които да намират своята реализация и дори това да бъде трамплин към техния стаж в по-големите медии. Имаме амбицията да се превърнем в една къща на слепите колеги-професионалисти.
Пожелавайки успех и дълъг живот на новото интернет "БРАЙЛ ФМ" радио, аз действително се надявам то да израства във времето, да добива популярност и да се превърне в българското радио на слепите хора, защото единствено добре информираният човек не може да бъде манипулиран.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2015

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕО МИЛЕВ
Българският народ днес
3 МАРТ - ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО
Генерал Столетов
IN MEMORIAM
И Марин се пресели в по-добрия свят
ГЛОБУС
Какво научих от временното си ослепяване в космоса
Слепият приключенец
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
ИНТЕРВЮ
Културни практики и интеграция на незрящите в България
ЛЮБОПИТНО
Интелигентен бастун за хора с увредено зрение
На Свети Харалампий се освещава медът в храмовете
МЕДИИ
Нещо ново в ефира
СПОРТ
Проект
ХУМОР
Денят на виното и любовта
Мъдри мисли за мъжете, жените, виното и любовта
Архив на изданието
1 2 3 4 5