Брой 02, 2015

Тема: 3 МАРТ - ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО

Генерал Столетов


Николай Столетов е руски офицер, генерал от инфантерията, който участва в завоюването на Средна Азия и Руско-турската война (1877-1878). Командир на Българското опълчение.
Николай Столетов е роден на 13 ноември 1834 година в град Владимир, Русия.
През 1854 г. завършва Физико-математическия факултет на Московския университет и става кандидат на математическите науки. Постъпва доброволец в руската армия и участва в Кримската война.
Столетов се проявява в боевете при Севастопол и Инкерман. Произведен е в офицерски чин. Завършва Николаевската военна академия и е изпратен в Кавказ. Служи под командването на бъдещия военен министър Дмитрий Милютин, с когото остават в близки отношения и по-късно. През 1865 година Столетов е прехвърлен в Ташкент и играе активна роля при руските завоевания в Средна Азия. Като началник на Закаспийския отряд основава град Красноводск. Ръководи научна експедиция по старото корито на река Амударя и е повишен във военно звание генерал-майор.
В навечерието на Руско-турската война Николай Столетов е назначен за командир на новосформираното Българско опълчение, което е включено в състава на Предния отряд. Столетов участва в боевете при Стара Загора, командир е и на Шипченския отряд. Лично командва защитата на Шипка през август 1877 година срещу Западната османска армия. Заменен е на шипченската позиция от генерал-лейтенант Фьодор Радецки.
Столетов е командир на Българското опълчение до края на войната. Командва руския авангард при зимното преминаване на Стара планина от дясната колона на Южния отряд. Участва и в решителната победа при Шейново. Столетов е награден с Орден "Свети Георги" - IV степен, Орден "Свети Владимир" - I степен и Орден "Света Ана" - I степен.
След края на Руско-турската война Столетов е изпратен с дипломатическа мисия в Афганистан, която постига успех и провокира Втората англо-афганистанска война. След смъртта на император Александър II и отстраняването на военния министър Милютин Столетов изпада временно в немилост. Продължава да заема висши военни длъжности - началник на ХVІІІ Пехотна дивизия и корпус, а през 1886 година е повишен в звание генерал-лейтенант. Николай Столетов умира на 10 юли 1912 година в Царско село.
Столетов е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово. На негово име е наречен връх Столетов в Стара планина, булевард в София, улици в Стара Загора, Варна, Ловеч и Плевен.Назад

Всички статии на Брой 02, 2015

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕО МИЛЕВ
Българският народ днес
3 МАРТ - ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО
Генерал Столетов
IN MEMORIAM
И Марин се пресели в по-добрия свят
ГЛОБУС
Какво научих от временното си ослепяване в космоса
Слепият приключенец
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
ИНТЕРВЮ
Културни практики и интеграция на незрящите в България
ЛЮБОПИТНО
Интелигентен бастун за хора с увредено зрение
На Свети Харалампий се освещава медът в храмовете
МЕДИИ
Нещо ново в ефира
СПОРТ
Проект
ХУМОР
Денят на виното и любовта
Мъдри мисли за мъжете, жените, виното и любовта
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6