Брой 02, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Преклонение пред подвига на руските воини и добруджанските опълченци

С едноминутно мълчание членовете на "ХобиСклуб" почетоха паметта на руските войни и добруджанските опълченци, загинали в Руско-турската освободителна война (1877-1878 година).
Много прочувствено Нели Катранджиева проследи всички моменти на войната - от преминаването на руските богатири през Дунава на 27 юни 1877 година при Свищов до епичните боеве на Шипка, Плевен, Стара Загора, София. Тя подробно разказа за хода на руските воини и добруджанските опълченци под предводителството на генерал Цимерман.
Те получават заповед да прекъснат военната връзката между Шумен, Разград и Варна и да се насочат към Хаджиоглу Пазарджик - днешен Добрич *. В него се намират турски и египетски бойни отряди и нередовна башибозушка войска, които са обиколили града с двойни траншеи и батареи. Изходът на битката се решава от бойците на генерал Манзей и врагът отстъпва.
През нощта турците подпалват двете добрички църкви, изоставят тежко ранени бойци и боеприпаси и напускат града.
На 27 януари 1878 заранта ХVІ Донски казашки полк с развети знамена пръв влиза в Хаджиоглу Пазарджик. Градът остава невредим и най- после е освободен.
Населението ликува, с радост посреща освободителите.
Прекланяме се пред героизма на смелите добруджански опълченци Георги Петков, Йордан Апостолов и Кузман Димитров – от Добрич; Васил Котаров (Комитата) от село Василево, Петър Алексиев от село Градина, Георги Попов и Никола Иванов от град Балчик, Димитър Дамянов и Димитър Стефанов от Каварна и много други, които загиват. Всички те смело се сражават в боевете при Стара Загора и Шипка, носители са на ордени и медали за проявена храброст.
Година след Освобождението в Добрич е издигнат Паметник на победата, на който благодарните добруджанци всяка година поставят венци и цветя.
Стихове за Освобождението рецитираха Магда Благоева и Иванка Георгиева.
Георги Топалов – краевед, член на клуба, разказа легенди за бившите турски имена на много селища в Добруджа, чието население оказва помощ и радушно посреща своите освободители.

* Сегашният град Добрич възниква през ХVІ век под името Хаджиоглу Пазарджик. Легендата разказва, че Добрич е основан от богатия търговец Хаджиоглу. Според историческите извори градът е създаден от огузки род със същото име. В тях той е споменат като малко село с 14 домакинства. Само след четвърт век в документите селото присъства вече като град, а след още половин столетие и като център на обширна кааза. Разположен на важен стратегически път, свързващ центъра на Османската империя с отвъддунавските земи, Добрич бързо се превръща в оживен земеделски и търговско-занаятчийски център. А през ХІХ век се прочува и със своя ежегоден панаир, който привлича търговци от всички краища на империята. На 27 януари 1878 година Хаджиоглу Пазарджик е освободен от османско иго. През 1882 г. по настояване на своите граждани той е преименуван на името на българския владетел Добротица, който през ХІV век управлява Добруджанското деспотство.

Иван ТОДОРОВ

За свети Трифон и свети Валентин

В навечерието на празника на свети Трифон Зарезан и Свети Валентин – Ден на влюбените, в "ХобиСклуб" се проведе диспут за традицията в честването на празника.
В предпочитанията си към празника присъстващите се разделиха на почти равни групи от по 23 човека. Превес към Деня на влюбените имаха по младите, а по-възрастните почитат Деня на лозаря с традиционните народни обреди.
Беседа за живота на свети Трифон Зарезан, свети Харалампий и света мъченица Валентина и за народните обреди, свързани с тези празници, изнесе краеведът Веселина Малчева. Тя съпостави честването на Деня на лозаря с пренесения католически празник свети Валентин от българите, които са живеели, работили и учили в западните европейски страни, изповядващи католическата християнска вяра.
Това е нововъведен, нетрадиционен празник за народа, но никой не отрича силата на любовта, която е възпята в нашето народно творчество и в много от празничните обреди.
"Щом любовта е обединяваща, никой не пречи за нея да се говори и пее на този празник, но да не се забравят народните вековни традиции, те са водещи и в източноправославната религия", обобщи Веселина Малчева.
В подкрепа на лозарския и винарски празник и Деня на влюбените стихове и песни за виното и любовта изпълниха Димитричка Николова, Мима Русева, Нели Катранджиева, Валерия Урсова, Руска Георгиева. Всички пяха и се веселиха.
Традиционно рождениците Данчи Тодорова, Пейчо Радев и Павлин Манов получиха подаръци и цветя, а те от своя страна почерпиха с чай, кафе и сладки.

Иван ТОДОРОВ

Малко романтика от миналото

На 22 януари група членове от ТО на сляпо-глухите - Добрич посетихме Природо-научния музей, намиращ се в парк "Свети Георги". Поводът бе откриването на гостуващата изложба на Регионален музей - Търговище - "Аз съм Гошко Хубавеца или мъжката суетност в миналото". Организатор на събитието бе Регионален исторически музей - Добрич. Всички бяхме посрещнати на входа с карамфил. За да се потопим в старовремската атмосфера, ни почерпиха и с локум.
Изложбата показва градския мъж от края на XIX и началото на XX век в типичната "балканска" комуникативна среда – на улицата, в бръснарницата, в кръчмата, в шивашкия салон, във фотоателието. Експонираните интересни възстановки, позабравените мъжки аксесоари, изисканите облекла, ежедневните тоалетни принадлежности и забавните постери дават възможност на посетителя да се потопи в атмосферата на стария град, в романтиката на онези "мъжки времена", когато да си кавалер е преди всичко въпрос на чест. В изложбата оживява епохата, чийто главен герой е Гошко Хубавеца - "вечният ерген" от едноименната стара градска песен. Елегантни рединготи и папионки, сребърни часовници и табакери, стилни чадъри и шапки, автентични шивашки и бръснарски инструменти, стари фотоапарати, изящни съдове от колекциите на музеите в Търговище и Добрич илюстрират суетата и тайните на градския мъж от Новото време и възвръщат спомена за традиционните някога занаяти на шивача, бръснаря, фотографа. Изпълнението на състава за стари градски шлагери "Добрич" при НЧ "Йордан Йовков" с ръководител Мария Паскалева завладя посетителите с неостаряващия чар на любими песни и неподправената романтика на едно отминало време.

Калинка КОВАЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2015

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕО МИЛЕВ
Българският народ днес
3 МАРТ - ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО
Генерал Столетов
IN MEMORIAM
И Марин се пресели в по-добрия свят
ГЛОБУС
Какво научих от временното си ослепяване в космоса
Слепият приключенец
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
ИНТЕРВЮ
Културни практики и интеграция на незрящите в България
ЛЮБОПИТНО
Интелигентен бастун за хора с увредено зрение
На Свети Харалампий се освещава медът в храмовете
МЕДИИ
Нещо ново в ефира
СПОРТ
Проект
ХУМОР
Денят на виното и любовта
Мъдри мисли за мъжете, жените, виното и любовта
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6