Брой 02, 2015

Тема: ЛЮБОПИТНО

На Свети Харалампий се освещава медът в храмовете


На 10 февруари Православната църква почита паметта на свети Харалампий - християнския светец-лечител, и света Валентина.
Свети Харалампий, според поверието, държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Свети Харалампий е празник на пчеларите и на пчелите.
Свети великомъченик Харалампий е живял през ІІ век. Той бил епископ на град Магнезия в Мала Азия. През целия си живот проповядвал Христовата вяра. Но император Септимий Север започнал страшно гонение над християните. Първото условие за пощада на живота било да се поклонят на идолите и да им пренесат жертви. Ако откажат, били подлагани на невероятно жестоки мъчения, от които те умирали.
Същата съдба сполетяла и свети Харалампий. Той бил на повече от 100 години, когато го заловили и принуждавали доброволно да се отрече от Христос. Естествено, той категорично отказал. И как да постъпи по друг начин, когато е прекарал целия си живот да разпространява Божието слово.
Предстояли страшните изтезания. Започнали да стържат неговото тяло с железни куки, но през нощта раните зараствали. Постановили страшната присъда да бъде посечен с меч. Преди езичниците да поведат свети Харалампий към мястото за екзекуция, той издъхнал. Това станало през 198 година. Свети Харалампий бил на 113 години.
Народът приема свети Харалампий за покровител на меда и пчеларите, защото с помощта на лечебните свойства на меда много хора били излекувани. На този ден се носи мед в храмовете (рано сутринта), за да бъде осветен (около 9 часа).
За света Валентина е известно, че е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 година при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й - езичниците я обезглавяват.
В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи свети Харалампий е господар на болестите, главно на чумата, и покровител на пчеларите.
На 10 февруари имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо.

Използван източник -

БГНЕСНазад

Всички статии на Брой 02, 2015

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕО МИЛЕВ
Българският народ днес
3 МАРТ - ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО
Генерал Столетов
IN MEMORIAM
И Марин се пресели в по-добрия свят
ГЛОБУС
Какво научих от временното си ослепяване в космоса
Слепият приключенец
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
ИНТЕРВЮ
Културни практики и интеграция на незрящите в България
ЛЮБОПИТНО
Интелигентен бастун за хора с увредено зрение
На Свети Харалампий се освещава медът в храмовете
МЕДИИ
Нещо ново в ефира
СПОРТ
Проект
ХУМОР
Денят на виното и любовта
Мъдри мисли за мъжете, жените, виното и любовта
Архив на изданието
1 2 3 4