Брой 08, 2007

Тема: ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"

Виното предпазва от кариес


Виното е ефикасен антимикробен агент и може да се използва за профилактика на кариес и инфекции на дихателните пътища
Умерената употреба на вино е добро антибактериално средство за предотвратяване на кариес, твърдят италиански стоматолози в изследване публикувано в юлския брой на списание "Journal of Agricultural and Food Chemistry", съобщи "Science Daily".
Ръководителят на групата доктор Габриела Гацани от университета в Павиа  коментира, че виното е използвано за дезинфекция още от древността. То също помага при сърдечносъдови заболявания и даже предотвратява развитието на ракови клетки. Освен това, както показват италианските изследователи, тази напитка съдържа антимикробни вещества, които защитават зъбите от кариес и предотвратяват развитието на някои болести на горните дихателни пътища.
За опитите си учените използват два вида италиански вина, закупени направо от кварталния магазин. Избрано е произволно червено и бяло вино. В лабораторията е премахнат спирта, който се намира в напитките, тъй като съединенията на етанола могат да повлияят на експерименталните резултати. След това в проби с вино са пуснати стрептококови бактерии, който предизвикват различни заболявания на носоглътката.
Резултатите показват, че виното е ефикасен антимикробен агент и може да се използва за профилактика на кариес и инфекции на горните дихателни пътища. Според Гацани червеното вино унищожава бактериите по-ефективно, в сравнение с бялото. Като цяло обаче антибактериалните свойства на вината не се различават значително.
Тествано е и действието на киселините, съдържащи се във вината, върху стрептококовите бактерии. Оказва се, че съдържащата се във вината киселина убива тези бактерии по-ефективно от самата напитка.
Така че, за да се предотврати кариес на зъбите е достатъчно да се изпива чаша вино на ден, заключават авторите на изследването. Но не използвайте виното като замяна на пастата за зъби, съветват те.
Назад

Всички статии на Брой 08, 2007

IN MEMORIAM
170 години от рождението на Васил Левски
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ССБ открива "Лятна практика 2007"
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Запознайте се с Вероника Лилова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Вести от Добрич
С един куршум - два заека
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Виното предпазва от кариес
Оцветител в наденици и кюфтета предизвиква рак
Медикаментозното лечение на наднорменото тегло помага на лекарствата за кръвно да действат
Стволови очни клетки ще лекуват слепота
ЛИЧНО МНЕНИЕ
Заговор на петима държавници срещу болните и възрастните
ОБЩЕСТВО
София - по-удобна и по-достъпна за незрящите
Читалищен форум
Новини от Европейския съюз на слепите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Клетъчни трансплантанти възстановяват зрението
ПИСМА НА ЧИТАТЕЛИ
Поет на всички времена
ПРАЗНИЧНО
15 Август - Голяма Богородица
ПРОЕКТИ
Техническа помощ на Института за публична администрация и европейска интеграция за разработване на програми и провеждане на обучение за малцинства и уязвими групи
СЪРЕВНОВАНИЯ ПО ГРАМОТНОСТ
София
Силистра
Архив на изданието
1 2 3 4 5