Брой 03, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


С хубост срещу злото

"Баба Марта сам самичка с връзка мартеници бърза"

Стара българска традиция е на 1 март всички да си подаряват мартеници. Да си пожелават здраве, щастие и късмет през годината и злото да стои далеч от тях. С мартеници стопаните закичват плодни дръвчета и домашни животни. В цялата страна сутринта на 1 март домакинята мята червен плат или прежда на оградата, за да се засмее Баба Марта. А в Добруджа, за да бъде червен и пълен класът на житото, хвърлят червено платно или червена прежда на нивата. Поетичната магия на мартеницата се крие в това, че тя прави хората по-добри.
И тази година членовете на "ХобиСклуб" не изневериха на традицията сами да изработват мартеници за подаръци и продажба. Стоянка Дякова организира група от няколко ентусиазирани дами - Мима Русева, Магда Минчева, Нели Катранджиева, Пенка Христова, Николинка Вичева, Радка Иванова и Иванка Боянова.
В продължение на цял месец те дадоха воля на фантазиите и въображението си, упорито плетяха с бяло и червено, нанизваха мъниста и се радваха на своите произведения.
Под сръчните им ръце се появиха веселите Пижо и Пенда, Баба Марта, колиета с бяла и червена прежда, красиви гривнички от шарени мъниста.
Изработените мартеници се поставят върху стелажи и доброволците-продавачи Димитър Апостолов и Любомир Белев, Радка Великова и Стоянка Георгиева, Вича Добрева и Златка Василева, Марин Николов, Веселин Михайлов, Руска Добрева, Тодорка Стоянова, Светла Стоева, Михаил Панчев и Иван Тодоров се отправят към определените, дадени безвъзмездно от общината, места и ги предлагат на нашите съграждани.
Така тези нежни символи на пролетта, на любовта, на здравето и късмета достигат до сърцата на приятели, на близки и роднини. Защото ние сме наследници на древна култура - богата и жизнена. При всяко докосване до нея се вълнуваме от доброто, от богатата душевност и художественото въображение, което носят в себе си живите хора - настоящите членове на "ХобиСклуб".

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 03, 2015

ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
Електронният пръстен FingerReader чете на глас на хора с лошо зрение
Руски 3D очила за слепи
ГЛОБУС
Незрящи художници? И това е възможно.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ЛЕКАРЯТ СЪВЕТВА
Изследвайте се за глаукома, преди да е станало късно
Не подценявайте грижите за тяхното зрение
ЛИТЕРАТУРА
Подари ми история
"Никога не чета пред публика"
Литературен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЯВА
Пето заседание на XVI НОСП на ССБ
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Отслабва ли зрението от носенето на очила?
РАЗКАЗ
За истинската обич
СПОРТ
Обучителен семинар
Поредна титла за Низам
Европейско първенство по голбал
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Ангел
Архив на изданието
1 2 3 4 5