Брой 03, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


СКИ "Пираните" на заслон "Пинко"

Спортен клуб за интеграция "Пираните" от София в спортно-туристическата си програма за 2015 година е планирал всеки месец да се изпълняват еднодневни, а през лятото и няколкодневни пешеходни туристически прояви до природни, исторически и културни обекти. Успоредно с това ръководството на клуба се стреми маршрутите да са свързани с обекти и местности, до които по-рядко или никак не са изпълнявани организирани прояви. Така апелът на великия Алеко Константинов "Опознай Родината, за да я обикнеш!" се претворява на дело.
На 28 февруари 2015 г. в съботния ден, а много добре, че това съвпадна и с големия християнски празник Тодоровден, група от 15 души редовни планинари, хора от различни възрасти с увредено зрение и техни придружители, извършиха излет от село Владая, Софийско до заслон "Пинко". Маршрутът е с продължителност в едната посока от 3 часа и преминава изцяло в северозападния дял на планината Витоша, известен още като Селимишки дял.
Въпреки дъждовните метеорологични прогнози природата бе благосклонна към участниците в излета и им поднесе един приятен слънчев и спокоен ден. Отивайки към крайната цел за деня заслона "Пинко", участниците имаха възможност да научат, че в този район в продължение на 50 години (от 1925 до 1975 година) са били разработвани каменни кариери и са добивани по-големи или по-малки гранитни блокове, с които са изграждани най-представителните държавни учреждения в София и в страната като Съдебната палата, Българска народна банка, Националната библиотека и много други. Малките гранитни блокчета (паветата) и сега са най-качественото повърхностно покритие на много автомобилни пътища. След 1975 година дейността на кариерите е преустановена по екологични съображения, тъй като статутът на Народния парк (сега Природен) "Витоша" не позволява добиването на инертни материали по повърхността на планината. Групата премина през няколко вече изоставени каменни кариери и се убеди, че когато природата се остави на спокойствие, тя се самовъзстановява. Местата, където допреди няколко години зееха грозните рани върху Витошката снага, сега са покрити с млада горска растителност.
За отбелязване е, че въпреки естественото за зимния период продължително обездвижване, групата се движеше компактно, без разпокъсвания и с няколко кратки от 5 до 10 минути почивки на крак за три часа достигна построения с доброволен труд и финансови дарения заслон "Пинко". Той е разположен на малка широка полянка при надморска височина 1320 метра, от която се открива изглед към Пернишкия район и по-малките планини на запад. Тук групата бе посрещната от активния и известен планинар Петър Златков от Рударци. Той бе запалил печката, отоплил помещението, в което на маси може да се разположат до 20 души. В продължение на два часа туристите от СКИ "Пираните" направиха своята обедна почивка и се почерпиха с по чашка домашна гроздова ракия и червено мелнишко вино. На Радослав Тошев бе връчена награда бяла туристическа тениска с логото на спортния клуб за участието му в 10 пешеходни прояви в продължение на една година. На връщане групата премина през местността "Церова поляна", свързана с името на основателя на "Бялото братство" Петър Дънов, който през 1944 година, по време на бомбардировките над София, е бил евакуиран в село Мърчаево и почти ежедневно е идвал дотук да посреща изгрева на слънцето и да съзерцава любимата му Рила планина. По-нататък, слизайки по известната и много посещавана "Дънова пътека", пешеходците преминаха през заслон "Каменоделеца" и слезнаха до центъра на Мърчаево, откъдето с градския автобус се прибраха в столичния град.
Целият преход бе извършен при много добра дисциплина и с отличното си поведение участниците като Величка Николова, Елена Александрова, Румен Василев, Радослав Тошев, Вихър с кучето-водач и останалите показаха възможности и желание да участват и в по-продължителни и с по-голяма физическа натовареност походи и в другите наши планини. Отличен пример с редовното си присъствие в туристическите прояви е 15-годишната Анна Мария, придружителка на вуйчо си Румен, която с усмивка заявява, че цял ден да ходи в планината - няма да й омръзне, нито пък ще се умори. Ние каним и другите спортни клубове за хора с увредено зрение от София и от други краища на страната да се включват в нашите пешеходни прояви в различни планини, защото "Движението е живот и животът е движение!".

Георги ПЕТРУШЕВНазад

Всички статии на Брой 03, 2015

ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
Електронният пръстен FingerReader чете на глас на хора с лошо зрение
Руски 3D очила за слепи
ГЛОБУС
Незрящи художници? И това е възможно.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ЛЕКАРЯТ СЪВЕТВА
Изследвайте се за глаукома, преди да е станало късно
Не подценявайте грижите за тяхното зрение
ЛИТЕРАТУРА
Подари ми история
"Никога не чета пред публика"
Литературен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЯВА
Пето заседание на XVI НОСП на ССБ
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Отслабва ли зрението от носенето на очила?
РАЗКАЗ
За истинската обич
СПОРТ
Обучителен семинар
Поредна титла за Низам
Европейско първенство по голбал
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Ангел
Архив на изданието
1 2 3 4 5