Брой 03, 2015

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Отслабва ли зрението от носенето на очила?


Някои хора носят очила не постоянно, а само от време на време. За това има различни причини. На един не му харесва как му "стоят" очилата, друг става обект на шеги и дори подигравки, а на трети просто му е по-комфортно без тях. Но нещата не опират само до удобството и естетиката – мнозина смятат, че постоянното носене на очила още повече намалява зрението.
През 2013 г. бяха публикувани резултатите от изследване в Нигерия. 64% от запитаните студенти смятали, че носенето на очила може да е вредно за очите. В индийския щат Карнатака така мислят 30%, а в Пакистан – 69% от населението. В Бразилия дори медицинските работници са убедени, че заради носенето на очила зрението се "разваля". Има ли основания да се предполага, че те са прави?
Разбира се, хората носят очила по две много различни причини – заради късогледство и поради далекогледство. Далекогледството често е свързано с възрастови изменения. Много хора след 40-50 години забелязват, че им е трудно да четат при слабо осветление. С възрастта лещата на окото става по-малко еластична, а това затруднява префокусирането при промяна на разстоянието до обекта. Когато се стигне дотам, че книгата трябва да се отдалечи от очите, колкото позволяват ръцете, ние си слагаме очила за четене.
Удивително е, че дългосрочният ефект от носенето на очила е изучен слабо. Наличните данни не потвърждават, че носенето на очила за четене влияе на зрението.
Откъде са се взели толкова хора, убедени, че очилата са вредни?
На нас ни се струва, че с времето ставаме все по-зависими от очилата, защото с възрастта лещата продължава да дегенерира. Налага се очилата да се ползват все по-често, а от това лесно може да се направи изводът, че именно заради тях зрението е станало по-лошо, макар в действителност да няма причинно-следствена връзка.
При децата нещата са съвсем други. Ако в детството се носят неправилно избрани очила или въобще не се носят, това може да има сериозни последствия. Дълго време било прието да се смята, че при късогледство (миопия) е полезно да се носят по-слаби очила, отколкото е необходимо, защото това ще позволи да се забави скоростта на удължаване на очната ябълка и така ще се забави развитието на миопията. Това се обяснявало по следния начин - ако се носят очила, които позволяват ясно да се вижда надалеч, то фокусирайки се на нещо, разположено наблизо, очната ябълка ще се опитва да се издължи, а това трябва да се избягва.
Но изследване, проведено в Малайзия, показало погрешността на тази хипотеза така ясно, че експериментът бил прекъснат дори година по-рано от планираното. 94 деца с късогледство били разделени на случаен принцип на две групи. Едните носили очила в съответствие с рецептата на лекар, а другите – малко по-слаби, отколкото трябвало. В началото на експеримента децата били на възраст от 9 до 14 години. През следващите две години дължината на техните очни ябълки била измервана през равни промеждутъци от време. Въпреки данните от предишно, по-малко обемно, изследване от 1960 г. у децата, носили по-слаби очила, издължаването на очната ябълка стигнало по-далеч. Другояче казано, тяхното зрение постепенно се влошавало.
Някои твърдят, че за определен извод засега няма достатъчно данни. Но публикуван през 2011 г. обзор на множество изследвания на деца с късогледство прави извода, че е по-добре да се носят подходящите очила, а не да се правят опити за използване на по-слаби. В научния обзор не се твърди, че използването на очила, съответстващи на нивото на късогледство, е по-лошо, отколкото те изобщо да не се носят. А в най-дългото в историята изследване на прогресиращото късогледство се твърди точно обратното...
През 1983 г. във Финландия група късогледи деца били разделени на случаен принцип по няколко признака, сред които било и четенето без очила. Зрението в тази група се влошавало по-бързо, отколкото в тези, които носели очила през цялото време. След първите три години изследвания всички те получили препоръки да използват очила постоянно. След 20 години различия между групите не били открити.
Защо за детето с лошо зрение е толкова важно да носи очила – това е ясно. Неговите очи се учат да виждат и без правилно подбрани очила в него може да се развие амблиопия (така нареченото "мързеливо око"), доколкото неговата ретина не е имала опита за получаване на ясно изображение. Освен това се изяснило, че използването на правилни очила помага да се увеличи скоростта на четене и да се снижи рискът от развитие на кривогледство.
Но да се върнем към възрастните. Тази област е изучена слабо – това е факт. Би могло да се очакват от науката отговори на тези въпроси, но понякога се оказва, че някои, на пръв поглед очевидни, изследвания така и още не са проведени от никого.
Би било неетично да се експериментира, предлагайки на късогледи деца да не използват очила, защото днес е известно, че това може да се отрази лошо на тяхното обучение и на развитието на очите им. Но такова изследване би могло да се проведе с възрастни хора. Защо никой не го прави?
Професор Анант Вишванатан, хирург в известната Морфилдска офталмологична болница в Лондон, смята, че изследвания няма, просто защото няма и физиологични основания да се смята, че очилата могат да навредят на зрението.
Изглежда, че в близко време няма да има такива проучвания и ще трябва да се опираме на съществуващите данни. Да, вие може да имате свои причини да не носите очила, но не бива да се страхувате, че те ще влошат зрението ви.

Пламен ПЕНЧЕВ
Използван източник – в. "Лечител"Назад

Всички статии на Брой 03, 2015

ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
Електронният пръстен FingerReader чете на глас на хора с лошо зрение
Руски 3D очила за слепи
ГЛОБУС
Незрящи художници? И това е възможно.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ЛЕКАРЯТ СЪВЕТВА
Изследвайте се за глаукома, преди да е станало късно
Не подценявайте грижите за тяхното зрение
ЛИТЕРАТУРА
Подари ми история
"Никога не чета пред публика"
Литературен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЯВА
Пето заседание на XVI НОСП на ССБ
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Отслабва ли зрението от носенето на очила?
РАЗКАЗ
За истинската обич
СПОРТ
Обучителен семинар
Поредна титла за Низам
Европейско първенство по голбал
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Ангел
Архив на изданието
1 2 3