Брой 03, 2015

Тема: ЛЕКАРЯТ СЪВЕТВА

Изследвайте се за глаукома, преди да е станало късно


Д-р Станислава Костова е главен асистент в Очната клиника на Александровска болница в София и работи от 10 години в глаукомното отделение, което е най-старото специализирано отделение в България.

- Какво представлява заболяването?
- Глаукомата е изключително коварно заболяване. Нарича се "тихият крадец на зрение" и причината за това е, че окото не боли, не сърби, не е зачервено, а както всички знаем, българският пациент ходи на лекар, като го заболи. Глаукомата е изключително подмолно и коварно заболяване, което, когато бъде диагностицирано, обикновено вече е много късно. Повече от 60 процента от пациентите идват с над 10-годишна давност на заболяването. 50 процента от хората въобще не знаят, че имат глаукома. Интересното е, че има и една друга тенденция в последните години – някои от хората, които се лекуват за глаукома, пък нямат такава. Хипердиагностиката в България се дължи на факта, че еднократното изследване на вътреочното налягане и самото очно налягане е само един рисков фактор. То съвсем не е достатъчно да се каже има ли, или няма глаукома.Трябва да се проследи и да се направи пакет от изследвания. Не е редно след еднократно измерване в някоя поликлиника безразборно да се изписва терапия.
- Какви изследвания се правят, за да се постави диагноза глаукома?
- В Александровска болница всички тези изследвания се правят по клинична пътека и са безплатни за пациента. Целият пакет от изследвания е свързан с двудневен престой в клиниката.
1. Поне два пъти дневно в продължение на поне 3 дни измерване на вътреочното налягане в определени часове – сутрин в 8.30 часа и следобед в 17 часа.
2. Компютърна периметрия
3. Очни дъна
4. Пахиметрия измерване на роговичната дебелина
5. Скенер – това е пожелателно изследване.
6. Гониоскопия
- Има ли достъп българинът до най-доброто съвременно лечение?
- В Александровска болница разполагаме с най-новите и модерни апарати за диагностика и лечение на заболяването. Такъв е гореспоменатият скенер, с който се виждат най-ранните промени в очното дъно. Имаме така наречения въздушен тонометър или пневмотонометър, с който се измерва очното налягане само с духане на въздух.
- Как се лекува заболяването?
- По отношение на лечението има три механизма – капки, лазер, хирургия – според състоянието на пациента, стадия на заболяването и от отговора към прилаганата терапия. Лечението при нас също се прави по клинична пътека и е безплатно.
- Кой трябва да се изследва?
- Желателно е всички хора след 45 години, при изписване на първите очила за четене (както знаем, в тази възраст започва пресбиопията или така нареченото старческо далекогледство). Нека при този преглед се измери очното налягане и се видят очните дъна.
- Кои са рисковите фактори за развитие на болестта?
- При глаукомата има голяма доза наследственост.
Затова е препоръчително да се преглеждат преките роднини на пациенти с глаукома – деца, братя, сестри. Рискови са хората с диабет, късогледство, сърдечносъдови заболявания, хипертиреоидизъм – те трябва да се наблюдават периодично.
- Повишеното очно налягане винаги ли означава глаукома?
Глаукомата не е идентична с вътреочното налягане. Човек може да има вътреочно налягане от 24 мм живак и да няма глаукома. Друг може да има 16 и да има глаукома. Освен това самото вътреочно налягане, за да се каже колко е, трябва да се проследи поне три дни. Това е все едно да сте се ядосате вкъщи на съпруга си и да вдигнете кръвното, и да ви обявят веднага за хипертоник. Очната хипертензия е процес, при който има повишено очно налягане, без да има никакви изменения нито на периметъра, нито на очното дъно. Може да се лекува, а може и да не се налага – зависи колко рискови фактори има. Ако става дума за млад човек - трябва да се лекува.

Зорница ЙОНЧЕВА
Използван източник – в. "Трета възраст"Назад

Всички статии на Брой 03, 2015

ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
Електронният пръстен FingerReader чете на глас на хора с лошо зрение
Руски 3D очила за слепи
ГЛОБУС
Незрящи художници? И това е възможно.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ЛЕКАРЯТ СЪВЕТВА
Изследвайте се за глаукома, преди да е станало късно
Не подценявайте грижите за тяхното зрение
ЛИТЕРАТУРА
Подари ми история
"Никога не чета пред публика"
Литературен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЯВА
Пето заседание на XVI НОСП на ССБ
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Отслабва ли зрението от носенето на очила?
РАЗКАЗ
За истинската обич
СПОРТ
Обучителен семинар
Поредна титла за Низам
Европейско първенство по голбал
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Ангел
Архив на изданието
1 2 3 4 5