Брой 03, 2015

Тема: ЛЕКАРЯТ СЪВЕТВА

Не подценявайте грижите за тяхното зрение


Едва ли може да срещнете очен лекар, който да не се е убедил от собствената си практика, че днес детските очи са по-застрашени, отколкото когато и да било преди – всевъзможните технологични устройства изпълват живота на малчугана едва ли не от раждането. За съжаление все още неформиралите се зрителни органи са много уязвими от пагубното въздействие на съвременните електронни "играчки".
Както е добре известно, основните нарушения на зрението в децата – това са хиперметропия (далекогледство), миопия (късогледство) и кривогледство.
При хиперметропия изображението се фокусира по-далеч в плоскостта на ретината и за корекция на този дефект лекарите използват събирателни, плюсови лещи. Важно е родителите да знаят, че далекогледството невинаги е диагноза. Лекарят задължително ще напише в своето заключение, посочвайки определена цифра, което е необходимо за по-нататъшния контрол, за да има с какво да се сравнява при поредния преглед. Но тази диагноза може да буди тревога само в случай, че детето е над 5-6-годишна възраст.
Напълно нормално е детето да се роди с леко далекогледство и то ни най-малко не му пречи. С развитие на очната ябълка плюсовите диоптри постепенно намаляват и към училищна възраст зрението на малчугана става като при възрастните хора.
Вродената хиперметропия е особеност на анатомията на окото, свързана с неговия строеж, т. е. тя никак не зависи от външните фактори. Ако при прегледа офталмологът напише, че детето има +2, +3 диоптъра, може да не се тревожите. Ако единиците са над 3, тогава ще се наложи да се слагат очила. Кой знае, може би с възрастта хиперметропията ще се намали и тогава детето ще може да вижда добре и без очила.
При късогледството изображението се фокусира пред плоскостта на ретината и за корекция е необходимо да се носят очила с отрицателни, разсейващи лещи.
Днес, разбира се, това е най-честият проблем при децата, тъй като развитието на миопия е свързано директно с повишените натоварвания на зрителните органи.
Срещат се и необикновени очи, когато в тях по различни оси може да се наблюдават и миопия, и хиперметропия, или една от тези патологии, но с различна степен на изразеност. Това заболяване се нарича астигматизъм. То също, както и хиперметропията, зависи от строежа на окото, т. е. по-често се явява вродена особеност на детето.
Корекцията на астигматизма е много важна именно в детска възраст.
За кривогледството като че ли всички са чували. Но трябва да се знае, че това е не само козметичен проблем, при него започва да страда и остротата на зрението. Ако очите привикнат да гледат в изкривен ракурс, както това става при кривогледство, корекцията на такова зрение в бъдеще става твърде сложна задача. Затова е много важно да не се разчита на магически ефект от операцията, която обикновено се прави на 4-5-годишна възраст, а прилежно да се изпълняват всички предписания на офталмолога – да се носят очила, да се затваря по-лошо виждащото око, да се правят упражнения на специални апарати. Иначе след операцията всичко ще се върне в началото и очите отново ще започнат да гледат "накриво". Ето защо трябва да се постигне максимално възможна острота на зрението преди операцията.
След раждане малчуганът обикновено е насочван от педиатъра към най-различни специалисти. В този списък има и офталмолог. Случва се обаче родителите да не бързат да посетят този специалист, изчакват, докато детето порасне и укрепне. И това е опасна заблуда.
При малките деца се среща особен проблем със зрението, при който само своевременната намеса е способна да го съхрани. Това е вродената катаракта.
Невинаги това е съдба на децата с някакви предпоставки (тежка бременност, недоносеност и т. н.), когато и лекарите, и самите родители са нащрек и не си позволяват да пропускат нито един преглед. Случва се обаче катарактата да се открие на фона на напълно здраво във всяко друго отношение дете. Причина може е прекарана от майката по време на бременността вирусна инфекция, дори банално остро респираторно вирусно заболяване в момента на оформяне на лещата може да повлияе на зрението на детето. Опасността е в това, че при катаракта лещата е непрозрачна, светлината не попада на ретината и зрителният орган изобщо не функционира. Ако не се оперира такова око до 2-3-месечна възраст, по-нататък възстановяването на зрението, за съжаление, става невъзможно. Това е така, защото мозъкът, който не получава сигнали от ретината в ранна възраст, е невъзможно да се "научи" да възприема изображението по-късно. Поради това родителите трябва да запомнят възрастта на децата за офталмологични прегледи – това са 1 месец, 1 година, 3 години.
Защо лекарите препоръчват именно тези възрасти?
1 месец. – прегледът е необходим за откриване на аномалии в развитието на очната ябълка. Особено важно в тази възраст е да се изключи катарактата. Оценяват се и състоянието на очното дъно (информация, полезна за невролозите), и възможните проблеми със слъзните пътища. Разпространена ситуация е, когато малчуганът е безпокоен от чести изтечения от очите, а педиатрите предписват само антисептични капки, невинаги даващи достатъчен ефект. Така става при свиване на носослъзния канал (от това страдат около една четвърт от новородените). Простото масажиране на същия този канал помага да се нормализира състоянието на мембраната, която го запушва, и всички прояви на недъга доста бързо отминават. Офталмологът може да ви покаже как се прави масаж в домашни условия, как правилно след това се обработват очите. Ако се закъснее с посещението на лекар в този период, мембраната ще стане по-плътна и ще се наложи сондиране – механично разширяване на канала със сонда и неговото промиване, което, разбира се, не е много комфортно за детето.
1 година. Това е възрастта, когато се оформя рефракцията на очите. Казано просто, лекарят изяснява доколко плюсово или минусово е зрението на детето. Това е също много важен преглед, който не бива да се пропуска, тъй като, ако не се поставят навреме очила, в главния мозък няма да постъпва ясна картина, няма да има връзка между окото и центровете за възприятие. По-късно, след известен период на носене на очила, детето ще може само да реши трябват ли му те за постоянно или е достатъчно да ги използва от време на време. Понякога малчуганът се задоволява и с не съвсем идеално зрение, ако то не му пречи в ежедневието. Във всеки случай възможността да вижда добре в него ще бъде съхранена. Ако ли пък проблемът бъде открит късно, или родителите съвсем се откажат от предложената корекция, тази възможност може да се окаже изпусната.
3 години. На тази възраст децата вече разговарят много добре и може да се провери остротата на зрението им по специална таблица. Малчуганът, разбира се, трябва да познае специални картинки, а не букви. Остротата на зрението засега е по-ниска, отколкото при възрастния човек: до 6-7-годишна възраст от десет реда детето може да види горните 6-8.
Ако всичко е наред, по-нататък е достатъчно да се посещава офталмолог веднъж годишно.
Как може да се помогне на детските очи?
Много важно е придържането към щадящ зрителен режим. Необходимо е да се ограничат натоварванията на близко разстояние. Толкова любимите на децата компютри, лаптопи, таблети, мобилни телефони за съжаление са способни да развалят доброто зрение много по-бързо, отколкото това правят телевизорите, тъй като колкото по-близо до очите е разположено устройството, толкова повече се напрягат очите. До настъпване на училищна възраст е по-добре изобщо да не се купуват на детето подобни устройства, особено при неблагоприятна наследственост. Това е по-лесно, отколкото да се развалят после отношенията с малчугана заради опитите за ограничаване на времето за общуване с компютъра. По принцип миопията не е нищо друго освен приспособителна реакция на нашите мъдри тела. А как организмът трябва да се досети, че на човека може да му потрябва умение да разгледа това, което е написано на дъската в училище или номера на автобуса, или лицата на актьорите на сцената, ако от ранно детство зрението най-често се използва за разглеждане на обекти на близко разстояние? Ненужната функция започва да атрофира. За да е ясно на организма, че това също е нужно, детето трябва повече да се разхожда, в идеалния случай – сред природата с добре очертаваща се линия на хоризонта. А у дома при учене на уроците на всеки 20-30 минути са нужни кратки почивки – детето трябва да се поразходи из дома, да погледа през прозореца към разположените надалеч дървета или сгради.
Подхранването на очите идва от гръбначните артерии. Поради това за подобряване на кръвоснабдяването в очите са много полезни не само упражненията за очните ябълки, но и за шийния отдел на гръбнака.
Наклоните, обръщането на главата, упражненията за раменния пояс позволяват да се избегнат застойните явления. Що се отнася до самите зрителни упражнения, най-доброто от тях е следното: едно след друго гледаме първо нарисуван на прозоречното стъкло кръг, а след това – към най-отдалечения предмет навън.
За съжаление вълшебни хапчета за добро зрение не съществуват, както и някакъв определен продукт, способен да ни върне изгубеното зрение. Зрителните органи са устроени много сложно – в тях има и мускулна тъкан (очни мускули), и нервна (ретина), и съединителна, и особени структури, характерни само за очите. Поради това в храненето трябва да има всичко – млечни продукти, плодове, зеленчуци, риба, месо. Едва ли е добра идея да се разчита на един продукт, по-добре е да се спазва разумен баланс в менюто.

Венцислав СТОЙКОВ
Използван източник – "Лечител"Назад

Всички статии на Брой 03, 2015

ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
Електронният пръстен FingerReader чете на глас на хора с лошо зрение
Руски 3D очила за слепи
ГЛОБУС
Незрящи художници? И това е възможно.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ЛЕКАРЯТ СЪВЕТВА
Изследвайте се за глаукома, преди да е станало късно
Не подценявайте грижите за тяхното зрение
ЛИТЕРАТУРА
Подари ми история
"Никога не чета пред публика"
Литературен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЯВА
Пето заседание на XVI НОСП на ССБ
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Отслабва ли зрението от носенето на очила?
РАЗКАЗ
За истинската обич
СПОРТ
Обучителен семинар
Поредна титла за Низам
Европейско първенство по голбал
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Ангел
Архив на изданието
1 2