Брой 03, 2015

Тема: ГЛОБУС

Незрящи художници? И това е възможно.


Както може да има глухи композитори (например Бетовен), така е възможно да има и слепи художници. Доказателство за това твърдение е Музеят на слепите (Museo tiflologico) в Мадрид.
Невероятно е, наистина, докъде могат да се простират човешките възможности и човешката воля. Наблюдаваш картините, скулптурите и декоративните пана, създадени с изключително майсторство и талант, и не можеш да повярваш, че са дело на творци, които не се виждали какво творят. Впрочем, да, виждали са го – в своето въображение. Ние, зрящите, никога няма да разберем какво всъщност "виждат" лишените от светлината.
Музеят на слепите е създаден от Националната организация на слепите в Испания (ONCE). Тук се грижат изключително много за хората с увреждания. Испанецът по характер е състрадателен и отзивчив, много чувствителен към болката на другия, което се е отразило и на държавната политика в тази посока. Всяка метростанция има асансьор за инвалидни колички или за хора със затруднение в движението, градските автобуси имат специални платформи, които се спускат, когато трябва да се качи инвалид в количка. В различните обществени институции също им е осигурен лесен достъп. И съвсем нормално е на улицата да видиш без придружители инвалид в количка или незрящ със своя бастун. Те не се притесняват да излязат сами, защото могат да се движат безпрепятствено навсякъде и знаят, че при нужда във всеки момент могат да получат помощ и подкрепа от заобикалящите ги.
В този ред на мисли и в Музея на слепите експозициите са не само от слепи автори, но и за всички незрящи. В друг етаж от него са разположени умалени до човешки ръст точни копия на всички световноизвестни монументи като мавзолея Тадж Махал в Индия, катедралата Света София в Истанбул, римския Колизеум, град Йерусалим, московския Кремъл и много други, както и националните им монументи като Кралския дворец в Мадрид, римския акведукт в Сеговия, катедралата в Барселона, двореца Аламбра в Гранада и други. Идеята е незрящите посетители да ги опипват и по този начин да добиват представа за тези световни забележителности и изключителни архитектурни творения.
Има и трети раздел в музея, където може да се види цялата история на брайловото писмо, всички пишещи машини за брайлови текстове, както и печатарски приспособления за брайлови книги – от първите, изнамерени преди повече от век, до най-съвременните, използвани днес. Този раздел от музея е и за зрящи, и за незрящи, които също с опипване на машините могат да разберат какви са били.
Един необичаен музей, в който можеш да се докоснеш до недосегаемото и от който излизаш по-добър.

Използван източник -
http://gidmadridispania.com/blog/muzey-na-slepite/Назад

Всички статии на Брой 03, 2015

ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
Електронният пръстен FingerReader чете на глас на хора с лошо зрение
Руски 3D очила за слепи
ГЛОБУС
Незрящи художници? И това е възможно.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ЛЕКАРЯТ СЪВЕТВА
Изследвайте се за глаукома, преди да е станало късно
Не подценявайте грижите за тяхното зрение
ЛИТЕРАТУРА
Подари ми история
"Никога не чета пред публика"
Литературен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЯВА
Пето заседание на XVI НОСП на ССБ
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Отслабва ли зрението от носенето на очила?
РАЗКАЗ
За истинската обич
СПОРТ
Обучителен семинар
Поредна титла за Низам
Европейско първенство по голбал
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Ангел
Архив на изданието
1 2 3