Брой 03, 2015

Тема: СПОРТ

Обучителен семинар


В периода 1-4 март 2015 година в конферентната зала на хотел "София Плаза" и в шоудаун залата на СКИ "Витоша" се проведе обучителен семинар за повишаване на съдийските и треньорските умения по шоудаун. Семинарът е част от проект "Семинари за повишаване на съдийските и треньорски умения по шоудаун и голбал", финансиран по "Програма за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП". Участие в обучителния семинар взеха 20 човека от 9 спортни клуба от страната, а обучители бяха Уилям Снийдър - треньор на националния отбор на Холандия, Леандър Седрик - световен шампион през 2014 по шоудаун и номер едно в ранглиста на IBSA по
шоудаун, Мария Дженсън - помощник-треньор, Масимо Санапо и Елена Сантини - международни съдии по шоудаун от Италия, като Масимо Санапо е с опит в съдийството на световни първенства по шоудаун, както и на турнири "Топ 12".
През първия ден на семинара аудиторията бе подробно запозната с правилника по шоудаун и имаше възможност да наблюдава професионалното съдийство на Масимо и Елена. Бяха разиграни няколко индивидуални мача между Леандър и български шоудаунъри, както и един отборен мач, като отборната игра, която до момента бе непозната в България, се оказа изключително интересна и провокативна за състезателите. Заключенията след първия ден не бяха особено позитивни. Имаше множество грешки от наша страна при тълкуването на правилника, оказа се, че неясно по какви причини в България няма нито една хилка, която да е изработена по допустим стандарт. Естествено, за качество на изработката изобщо няма смисъл дори да се споменава. Водещата се за най-добра маса в България бе определена като неподходяща за игра.
През втория ден в различни игрови ситуации всички обучавани за съдии прилагаха наученото на практика под ръководството на Масимо и Елена, а треньорите наблюдаваха треньорството на Уилям, Мария и Леандър.
Проведе се и оспорван мач между Веселин Кушнеренков и Николай Желязков, в който залог бе хилка и ръкавица на Леандър, спечелени от Николай.
След приключването на втория ден всички присъстващи шоудаунъри бяха преминали през холандската треньорска школа, а част от тях имаха и удоволствието да играят и срещу самия Леандър.
През последния ден от обучителния семинар лекторите отговаряха на въпросите на участниците. Леандър демонстрира и обясни някои от техниките си за игра и тренировки.
В края на семинара Масимо и Елена обявиха тримата най-добри съдии - Вениамин Диков от СКХЗУ "Доростол", Цветелин Кръстев и Виктория Димитрова от СКИ "Витоша", а холандските треньори изказаха мнение, че с повече тренировки за изграждане на техника състезатели като Николай Желязков, Веселин Кушнеренков и Стела Стефанова биха могли да постигнат резултати на международни турнири.
Всички участници в обучителния семинар ще получат сертификати от IBSA.
Бяха обучени треньори и съдии, бяха изяснени правилата, бяха показани грешки и пропуски. Надяваме се, че резултатите от изминалия семинар ще си проличат още на
следващото държавно първенство по шоудаун!
Естествено, напълно неизненадващо, нито една медия не отрази това събитие, но пък и какво очакваме от обществото, щом нито един представител от уж заинтересованите страни не прояви интерес към реално уникалното за България събитие, на което присъстваха най-добрите в света в областта на шоудауна.

Стела СТЕФАНОВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2015

ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
Електронният пръстен FingerReader чете на глас на хора с лошо зрение
Руски 3D очила за слепи
ГЛОБУС
Незрящи художници? И това е възможно.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ЛЕКАРЯТ СЪВЕТВА
Изследвайте се за глаукома, преди да е станало късно
Не подценявайте грижите за тяхното зрение
ЛИТЕРАТУРА
Подари ми история
"Никога не чета пред публика"
Литературен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЯВА
Пето заседание на XVI НОСП на ССБ
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Отслабва ли зрението от носенето на очила?
РАЗКАЗ
За истинската обич
СПОРТ
Обучителен семинар
Поредна титла за Низам
Европейско първенство по голбал
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Ангел
Архив на изданието
1 2 3 4 5