Брой 03, 2015

Тема: РАЗКАЗ

За истинската обич


Всеки в нашата къща знаеше колко грозен е Сакатият - това е котаракът от нашия двор. Сакатият харесваше три неща на този свят: борбата за живот, да яде каквото и да е, а също така да кажем – и обичта. Всичко това плюс бездомието му в нашия двор е нанесло незаличими следи върху неговото тяло.
Грозният котарак е с едно око, от същата страна липсва и ухото му. Лявата му лапа, счупена някога, е зараснала така лошо, че ти се струва, че като че ли котаракът иска всеки момент да се обърне и да се скрие някъде. Той отдавна е и без опашка. Малкото късче от нея непрекъснато се движи конвулсивно. Ако ги нямаше многобройните белези по гърба и по предницата му, той би могъл да се нарече сив котарак с три по-тъмни ивици. Всеки, който видеше Сакатия за пръв път, можеше да си помисли: "Ех, какво чудовище е този толкова грозен котарак!"…
На децата им беше строго забранено да го докосват, а по-големите го замерваха с камъни и с бутилки, за да го прогонят по-надалеч. Имаше и такива, които го пръскаха или пък го поливаха със студена вода. Ако той се помъчеше да влезе в някоя къща, притискаха лапите или тялото му с входната врата, за да му попречат да влезе. Но и сакатият котарак винаги реагираше по своему, стараеше се да търка главата си в краката на нападателя си, като че ли моли за извинение. Ако някой пък го изкъпеше, сакаткото стоеше смирено, докато това забавление омръзнеше на мъчителя му. Когато видеше деца, умилително тичаше срещу тях, търкаше главата си в краката им и силно мъркаше, молейки ги да го погалят. Ако все пак някой го вземеше в ръце, той веднага вземаше в уста копче или нещо друго от ризата му и започваше да го облизва в израз на благодарност.
Веднъж съседските кучета нападнаха нещастния Сакатко. През прозореца дочух яростния кучешки лай, сърцераздирателното котешко мяукане и насърчителните викове на стопаните на кучетата. Аз веднага се хвърлих да помогна на нещастника. Когато стигнах до него, се стъписах – той беше целият облян в кръв, с разкъсана муцунка, полужив, стенеше и се гърчеше, целият се тресеше от болка. Гърбът му, лапите, цялата му задница бяха безформени, а от единственото му око се търкаляха сълзи. Неговият нещастен живот изтичаше.
Докато го носех към дома си, котаракът плачеше, свиваше се и трепереше. Обаче същевременно се опитваше да близне ухото ми. Аз се спрях, заплаках и го притиснах към гърдите си. Той се притисна към дланите ми, обърна единственото си око към мен и аз дочух хъркането му. Дори изпитвайки ужасни болки, котаракът молеше за едно единствено нещо – за капчица обич и състрадание.
В този момент аз си помислих, че държа в ръцете си най-достойното за обич и любов същество сред всички същества, които съм срещал през целия си досегашен живот. Той ме гледаше, сигурен, че аз ще облекча болките му.
Сакатият умря в ръцете ми още преди да успея да стигна до вкъщи. Аз дълго седях на стълбите пред нашия вход с тялото на мъртвия котарак в скута си. Много дълго размишлявах относно това как един нещастен сакат котарак успя да промени представата ми за истинската сила и чистотата на духа, за вярната безгранична обич… Неговото осакатено тяло направо остърга душата ми. Той – Сакатият – ме научи на много повече за любовта, съчувствието и състраданието, отколкото хилядите книги, лекции и разговори. И аз завинаги му останах благодарен за това. Той ми показа как да отдавам любовта си към своите близки до безкрай, да бъда по-силен, да бъда по-добър към всички хора. Аз винаги ще се стремя да обичам като сакатия уличен котарак.

Неизвестен украински автор

Превел от есперанто:
Владимир ЖЕЛЕВНазад

Всички статии на Брой 03, 2015

ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
Електронният пръстен FingerReader чете на глас на хора с лошо зрение
Руски 3D очила за слепи
ГЛОБУС
Незрящи художници? И това е възможно.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ЛЕКАРЯТ СЪВЕТВА
Изследвайте се за глаукома, преди да е станало късно
Не подценявайте грижите за тяхното зрение
ЛИТЕРАТУРА
Подари ми история
"Никога не чета пред публика"
Литературен конкурс "70 години от рождението на Георги Братанов"
ОБЯВА
Пето заседание на XVI НОСП на ССБ
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Отслабва ли зрението от носенето на очила?
РАЗКАЗ
За истинската обич
СПОРТ
Обучителен семинар
Поредна титла за Низам
Европейско първенство по голбал
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Ангел
Архив на изданието
1 2 3 4 5