Брой 08, 2007

Тема: ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"

Медикаментозното лечение на наднорменото тегло помага на лекарствата за кръвно да действат


Използването на медикамент, който редуцира наднорменото тегло в комбинация с лекарства за контрол на високото кръвно налягане води до по-добър контрол върху хипертонията. Това стана ясно от първото по рода си проучване "Хипертония - затлъстяване - сибутрамин" (HOS Study), изследващо принципите на поведение при хипертоници със затлъстяване. Изследването беше оповестено от кардиолога д-р Борислав Георгиев в рамките на училище "Кардиология 2007". Събитието, което е сред най-големите форуми на кардиологичното общество се организира със съдействието на фирма "Abbott".
Според изследването мастната тъкан е най-големият ендокринен орган, който играе важна роля при редица метаболитни процеси. Учените са установили, че мастните клетки отделят хормони, наречени адипоцитокини. Те се произвеждат в по-големи количества при пациентите, страдащи от затлъстяване, и имат съществена роля в евентуалното последващо развитие на хипертония и диабет.
Данните от изследването сочат, че при наднормено тегло се наблюдава намалено производство на хормона адипонектин, който предпазва клетките на съдовете и намалява риска от развитие на атеросклероза. Високите нива на този хормон предпазват хората от сърдечносъдови увреждания и инфаркт на миокарда. Колкото е по-ниско обаче неговото количество, толкова е по-голям рискът от висок холестерол и развитие на диабет. Най-застрашени са пациентите, чиито нива на този хормон са под 5.5. Според данните от HOS изследването, жените произвеждат по-ниски количества от този хормон и затова по-често страдат от наднормено тегло.
"През втората половина на 20-ти век се наблюдава значителна промяна в модела на заболеваемостта в световен мащаб", отбеляза в лекцията си д-р Донка Байкова, която също взе участие в училище "Кардиология 2007". Вече е налице епидемия от неинфекциозни заболявания в т.ч. сърдечносъдови болести (коронарна болест на сърцето, хипертонична болест, мозъчен инсулт), ракови заболявания, диабет, затлъстяване, остеопороза и др. Според Световната здравна организация, 60% от смъртността в световен мащаб се дължи на неинфекциозните заболявания. СЗО прогнозира, че до 2020 г. този процент ще нарасне до 73.
В България 65% от общата смъртност се дължи на сърдечносъдовите заболявания.
Нездравословното хранене, липсата на физическа активност и тютюнопушенето са основни фактори за развитие на ХНИЗ (хронични неинфекциозни заболявания).
"Пряка връзка има между затлъстяването, хипертонията и мозъчния инсулт, особено що се отнася до млади хора с тегло над 30% от нормата", отбеляза още д-р Байкова.
Затлъстяването е обратим фактор, който може да бъде повлиян благоприятно от храненето. В медицинската практика се прилага комплексният подход за лечение на затлъстяването, включващ промяна в начина на живот с няколко основни елементи: диетични режими, двигателна активност, промяна в хранителните навици и медикаментозна терапия.

Материал БТК


Назад

Всички статии на Брой 08, 2007

IN MEMORIAM
170 години от рождението на Васил Левски
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ССБ открива "Лятна практика 2007"
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Запознайте се с Вероника Лилова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Вести от Добрич
С един куршум - два заека
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Виното предпазва от кариес
Оцветител в наденици и кюфтета предизвиква рак
Медикаментозното лечение на наднорменото тегло помага на лекарствата за кръвно да действат
Стволови очни клетки ще лекуват слепота
ЛИЧНО МНЕНИЕ
Заговор на петима държавници срещу болните и възрастните
ОБЩЕСТВО
София - по-удобна и по-достъпна за незрящите
Читалищен форум
Новини от Европейския съюз на слепите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Клетъчни трансплантанти възстановяват зрението
ПИСМА НА ЧИТАТЕЛИ
Поет на всички времена
ПРАЗНИЧНО
15 Август - Голяма Богородица
ПРОЕКТИ
Техническа помощ на Института за публична администрация и европейска интеграция за разработване на програми и провеждане на обучение за малцинства и уязвими групи
СЪРЕВНОВАНИЯ ПО ГРАМОТНОСТ
София
Силистра
Архив на изданието
1 2 3 4 5