Брой 08, 2007

Тема: ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"

Стволови очни клетки ще лекуват слепота


Стволови клетки за лечението на свързана с възрастта макулна дегенерация - водеща причина за загубата на зрение - планират да използват британски учени, съобщават Ройтерс и Би Би Си.
Специалистите от Юнивърсити колидж, болницата "Мурфийлдс" в Лондон и университета на Шефилд вече са успели да възстановят зрението на няколко пациенти, страдащи от заболяването, като за целта са използвали клетки от очите им.
С дарение от 4 милиона лири, предоставено от пожелал анонимност американец, учените ще се опитат да извършат подобна операция, но с ретинални клетки, отгледани в лабораторни условия от стволови клетки.
Очаква се първите пациенти да бъдат лекувани чрез този метод до пет години.
Свързаната с възрастта дегенерация на макулата засяга около 25 процента от хората над 60 години във Великобритания и е причина за слепота при 14 милиона души в Европа. Заболяването се среща в две форми - суха форма, която се среща в 90% от случаите, и влажна.
Влажната форма се среща по-рядко, но причинява по-големи увреждания. Макулната дегенерация настъпва когато е увреден центърът на ретината. Тази част от ретината се нарича макула, благодарение на която човек вижда фините детайли. Когато тя е увредена, централното зрение е замъглено или затъмнено. Периферното зрение обикновено не е променено.
Д-р Линдън да Крус, хирург от болницата "Мурфийлдс", вече е оперирал няколко души с влажна макулна дегенерация. Той е взел клетки от здравата периферия на окото на пациентите и ги е трансплантирал в увредените участъци.
Процедурата се е оказала успешна, но при нея са възможни усложнения, отнема два часа и се налага извършването и на втора операция. За да я направят по-бърза, лесна и достъпна, специалистите от университета на Шефилд отгледали в лаборатория ретинални клетки от ембрионални стволови клетки.
Учените смятат, че от получените по този начин клетки могат да бъдат направени "кръпки" с големина 4-6 милиметра. Инжектирането им в окото на пациента ще отнема само 45 минути. След време процедурата може да стане рутинна, подобно на операцията за премахване на перде. В тестовете с лабораторни плъхове специалистите са успели да възстановят зрението на гризачите.Назад

Всички статии на Брой 08, 2007

IN MEMORIAM
170 години от рождението на Васил Левски
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ССБ открива "Лятна практика 2007"
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Запознайте се с Вероника Лилова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Вести от Добрич
С един куршум - два заека
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Виното предпазва от кариес
Оцветител в наденици и кюфтета предизвиква рак
Медикаментозното лечение на наднорменото тегло помага на лекарствата за кръвно да действат
Стволови очни клетки ще лекуват слепота
ЛИЧНО МНЕНИЕ
Заговор на петима държавници срещу болните и възрастните
ОБЩЕСТВО
София - по-удобна и по-достъпна за незрящите
Читалищен форум
Новини от Европейския съюз на слепите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Клетъчни трансплантанти възстановяват зрението
ПИСМА НА ЧИТАТЕЛИ
Поет на всички времена
ПРАЗНИЧНО
15 Август - Голяма Богородица
ПРОЕКТИ
Техническа помощ на Института за публична администрация и европейска интеграция за разработване на програми и провеждане на обучение за малцинства и уязвими групи
СЪРЕВНОВАНИЯ ПО ГРАМОТНОСТ
София
Силистра
Архив на изданието
1 2 3 4 5