Брой 05, 2015

Тема: 9 МАЙ - ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА

70 години от разгрома на Третия Райх


Ако не беше Червената армия, над Европа щеше да се развява флаг с пречупен кръст

Петър ВОЛГИН

"Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото." Този прословут цитат от антиутопията на Джордж Оруел "1984" прекрасно илюстрира все по-засилващите се опити да бъде пренаписана и направо фалшифицирана историята на Втората световна война. Такива опити се правят в редица държави, включително, за огромно съжаление, и в България. Целта на тези недостойни упражнения е да бъде омаловажена до крайна степен решаващата роля на Съветския съюз в победата над нацистка Германия. Фалшификаторите много искат всички да повярват, че хитлерова Германия е победена не от съветското оръжие, а от някакви мистични и трансцедентални евроатлантически ценности. Разбира се, подобни съждения могат да бъдат изречени или от крайно ограничени, или от крайно злонамерени коментатори. Преди юни 1941 г. Хитлер е абсолютен господар на Европа. Европейските държави са или негови съюзници, или са пометени за отрицателно време от мощта на Вермахта. Що се отнася до Съединените щати - те блестят със своето отсъствие, а така наречените им ценности са описани най-добре от президента Рузвелт с циничната фраза: "Ако СССР нападне Германия, ние ще помагаме на германците. Ако Германия нападне СССР, тогава ще помагаме на руснаците".
Нито Франция, нито Англия, нито която и да е друга държава е в състояние да спре непобедимата нацистка военна машина. Хитлер прави с континентална Европа каквото си поиска, британската капитулация изглежда неизбежна, Америка преди Пърл Харбър не показва никакво желание да се включва във войната. Единствената грешка, която фюрерът допуска, грешка, оказала се фатална и за него, и за Третия Райх, се нарича планът "Барбароса".
Началото на края на нацистка Германия е поставено именно на 22 юни 1941 година. Съветският съюз, който мнозина тогава си представят като колос на глинени крака, който ще рухне при най-малкото побутване, не само не се сгромолясва за няколко месеца, както предвижда германският план, ами изиграва решаваща роля в победата на анти-хитлеристката коалиция във Втората световна война. Именно героизмът на съветските хора и тяхната жертвоготовност най-напред спират победоносния ход на Вермахта, а след това и го разбиват. Европа, която с такава лекота е прегазена от германската военна машина и вече е свикнала с мисълта за новия световен ред, наложен от нацистите, с огромна почуда наблюдава как непобедимите до този момент тевтонци сега губят битка след битка. Да, руската зима, заградителните отряди, камионите, които Америка подарява на руснаците, имат своята роля в победата. Само че всичко това са спомагателни фактори. Основната причина за победата е смелостта и готовността за саможертва на хората, защитаващи страната си. Не мога да кажа дали са умирали за Сталин, но че са умирали за родината си е извън всякакво съмнение.
Днес, когато русофобията отново е на мода, когато стремежът е да бъде демонизирана Русия на всяка цена, спомените за Втората световна война са много неудобни. Много е тъжно да гледаш как въртят и сучат редица европейски лидери в опитите си да обяснят отсъствието си от честванията в Москва, отбелязващи Деня на Победата.
И колкото повече обясняват, толкова повече се оплитат в несъстоятелната си аргументация. Техният отказ от присъствие в страната, изиграла решаваща роля в победата над нацистка Германия, по същество е не толкова обида към Путин, а е пренебрежение към милионите жертви, които даде Съветският съюз във войната. Да, разбирам, че натискът от американските посолства е много силен, но не трябва ли преклонението към загиналите да е по-силно, отколкото страха от някой третостепенен чиновник в Държавния департамент? Нека поне ние тук в България да не забравяме, че българската армия участва заедно със съветската в разгрома на Германия, че хиляди български войници загиват в тази битка. Омаловажаването на ролята на Съветския съюз в победата е и омаловажаване и на тяхната саможертва. Да, знам, че на днешните бг русофоби страшно им се иска тогавашната ни армия да се беше сражавала редом с войниците на Вермахта, а не срещу тях, обаче, sorry, историята не може да се пренапише. Фактите си остават факти, независимо от истеричните напъни на грантовите анализатори. А те говорят, че ако руската сила не беше смазала нацистите, днес нямаше да има нито Ден на Европа, нито Европейски съюз, нито обединена Европа.
Всъщност обединена Европа май щеше да съществува, само че над нея щеше да се развява не милото синьо знаменце със златните звезди, а строгият германски флаг с пречупения кръст. В тази обединена от нацистите Европа щяха да са избити всички евреи, както и повечето славяни. А онези славяни, които биха имали щастието или нещастието да оцелеят, щяха да бъдат превърнати в роби, напълно в съзвучие със статуса им на унтерменши, предвиден в грижливо подготвения от германците Генерален план "Ост". Това не се случи, благодарение основно на руската смелост и руското оръжие. И този факт си остава. Въпреки всички опити за фалшифициране на историята

Източник: pogled.info
Назад

Всички статии на Брой 05, 2015

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
"Една малка нация като вашата може да бъде основополагащ камък на бъдещата култура на Европа"
300 000 000 пишат с нашата азбука
9 МАЙ - ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА
70 години от разгрома на Третия Райх
"Вашингтон Пост": Не забравяйте, че СССР спаси света от Хитлер
IN MEMORIAM
Валентина Мардеросова
ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
"Епъл" представи официално своя смарт часовник
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДО ЧИТАТЕЛИТЕ
Честит 24 май, скъпи приятели!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кирково
Добрич
Левски
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Достойно за пример и възхищение
СПОРТ
Балканиада по шахмат за незрящи
Държавно първенство по лека атлетика за незрящи
Държавно първенство по голбал за девойки и жени
С воля за победа и през новата година
Архив на изданието
1 2 3 4