Брой 05, 2015

Тема: 24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

300 000 000 пишат с нашата азбука


Близо 300 милиона души пишат на кирилица. Това са славяни от Югоизточна Европа, руснаци, украинци, белоруси, представители на десетки неславянски етноси в Русия - кавказки, сибирски, далекоизточни, както и в бившите централноазиатски съветски републики и Монголия.
Това е грубата сметка на водещи славянски филолози, тъй като е невъзможно да се изчисли точният брой на емигрантите от тези страни. Поне 50 езика по света използват или поне някога са използвали кирилицата. Тя официално е писменост дори на чукчите (от 1936 година).
България все още единствена представлява кирилицата в Евросъюза. Културният ни принос с 30-те ни букви е безспорен, тъй като до 2007 г. в елитния клуб имаше само две азбуки - латинската и гръцката.
Латиницата е най-широко разпространената система за писане в света, твърди енциклопедия "Британика". Освен в Европа тя е основното писмо и в двете Америки, в по-голямата част от Африка (без арабските страни от Магреба), Австралия, Нова Зеландия, Индонезия и Малайзия. Общо с латински букви пишат близо 3 милиарда души.
Кирилицата върви веднага след латиницата в класацията на азбуките. Това е така, защото нито арабската писменост, нито китайската, нито индийската спадат към строгото определение на лингвистите за азбука - набор от знаци, които представят отделни фонеми.
Наборът от символи в арабското писмо се състои само от съгласни букви, а гласните звуци се изписват със специални знаци, които дори не са задължителни. Затова писмеността на арабите се нарича абджад. Към тази категория спада и еврейската писменост.
Заради разпространението на исляма (Коранът е на арабски език) редица други страни възприемат арабското писмо. С някои незначителни промени и добавки буквите са едни и същи в персийския език в Иран, пущунския и дори в Афганистан, урду (на мюсюлманите в Южна Азия) и други. Общо ги ползват около половин милиард души.
Повечето езици в Индия, чието население също е над 1 млрд. души, както и в съседните Пакистан и Бангладеш, се изписват на деванагири. Тази писменост спада към определението абугида - в нея гласните звуци се обозначават с модификация на предхождащите ги съгласни. Такива са още писмеността на древния южносемитски език геез, който днес се говори само в литургиите на етиопската православна църква, и малдивската таана.
Писмената система на китайците, които са най-многобройният народ в света (1,3 млрд. души само в Китай), се нарича логограма. Йероглифите изразяват цели думи, а не само фонеми или дори срички. Издаденият за първи път през 1716 г. речник "Канси" съдържа 47 035 йероглифа, много от които са архаични или се употребяват изключително рядко.
Освен кирилицата и латиницата същински азбуки са още грузинската, арменската и гръцката. Съвременният вариант на писмеността в Грузия се нарича мхедрули (от мхедари – "войник"). Тя съдържа 33 букви - 28 съгласни и 5 гласни. Използва се от грузинския и още три сродни езика. До 1940 г. с грузински букви са писали и абхазците, но те вече употребяват кирилицата.
Арменската азбука се използва от около 8 милиона души, основно в Армения, Грузия, Русия, Иран, Турция, Ливан и Сирия. Тя е създадена още в началото на V век и в модерния си вариант има 39 знака.
Писмеността на гърците е най-старата модерна азбука, която съдържа всички гласни и съгласни звуци в езика. Наборът от 24-те букви на южните ни съседи се употребява в сегашния си вариант още от VIII век преди Христа.
От гръцката писменост са произтекли и латиницата, и глаголицата, и кирилицата. Географски днес тя се използва основно в Гърция и Кипър. Но в по-общ смисъл може да претендира и за най-широка разпространеност - гръцките букви се ползват в математиката, физиката, астрономията, за обозначаване на университетски братства и за други цели.


Най-старите букви?
Учените смятат, че писмеността е създадена независимо от поне два древни народа - шумерите в Месопотамия и предшествениците на маите в Централна Америка. Най-ранното открито досега доказателство, че те са имали писменост, е табличка от шумерския град Киш (от около 3500 г. пр. Христа). За сравнение - най-старата египетска находка датира от 3200 г. пр. Христа.
Но две сравнително скорошни открития - в Румъния и в Пакистан, връщат времето назад с около 2 хилядолетия. През 1961 г. край румънското село Тертерия са открити 3 таблички от глина с изписани върху тях символи. Първоначално се смята, че те са от около 2300 г. пр. Христа, но въглеводородно изследване на други изкопани предмети от същия слой земя определя вероятната дата на създаването им на 5300-5500 г. пр. Христа. Значението на писанието обаче още не е дешифрирано.
През 1999 г. в Пакистан, при разкопките на древния град Харапа, са открити отломки от глинен съд с издълбани символи, които наподобяват система за писане. Учени от Харвард твърдят, че възрастта на находката е 7500 години и че тя е принадлежала на народ от древната Индуска цивилизация.

По материали от ИнтернетНазад

Всички статии на Брой 05, 2015

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
"Една малка нация като вашата може да бъде основополагащ камък на бъдещата култура на Европа"
300 000 000 пишат с нашата азбука
9 МАЙ - ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА
70 години от разгрома на Третия Райх
"Вашингтон Пост": Не забравяйте, че СССР спаси света от Хитлер
IN MEMORIAM
Валентина Мардеросова
ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
"Епъл" представи официално своя смарт часовник
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДО ЧИТАТЕЛИТЕ
Честит 24 май, скъпи приятели!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кирково
Добрич
Левски
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Достойно за пример и възхищение
СПОРТ
Балканиада по шахмат за незрящи
Държавно първенство по лека атлетика за незрящи
Държавно първенство по голбал за девойки и жени
С воля за победа и през новата година
Архив на изданието
1 2 3 4 5