Брой 05, 2015

Тема: ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ

Достойно за пример и възхищение


Има много велики и обикновени хора, гениални личности, дейци на науката, изкуството и културата, политици, хора с обикновена и необикновена съдба, но не са толкова много тези, които побеждават собствената си съдба. Личността, която намира достойно място в нашето общество и която представям в статията, е точно такава. Това е г-жа Величка Драганова, председател на сляпо-глухите в Плевен. Защо именно за нея? Тя е първият и единствен сляпо-глух човек в България, изучаващ право, на когото му предстои дипломиране. Ето какво сподели тя за вестник "ВЯРА":
- Какво би разказала за себе си в личен план, дори да бъде накратко?
- Казвам се Величка Драганова, родена през 1962 г. в пернишкото село Сирищник, където завърших основното си образование. Средното си образование съм завършила в природо-математическа гимназия в Перник. Работила съм като хронометражист-изчислител в ЗВПМА-Радомир. Прогресивното ослепяване се появи в годините, когато работех като счетоводител-ВВК. Това бе и краят на моята трудова реализация като зряща. Майка съм на две дъщери, които ме дариха с 5 внуци.
- Кога се зароди идеята ти за изучаване на правните науки?
- Желанието ми да следвам право е още от тийнейджърските години, но поради силно намален по рождение слух нямах смелостта да кандидатствам. След пълната загуба на зрението си невъзможно бе да работя като счетоводител, въпреки, че в НЦРСГ "Хелън Келър" - Пловдив се роди счетоводен софтуер за незрящи счетоводители. Пречка да мога да го ползвам е това, че в България първичните документи все още се пишат на ръкопис, който говорещата програма за незрящи не може да чете. Жаждата за трудова реализация не стихваше, което обстоятелство ме мотивира да търся друга алтернатива, която би отговорила на моето желание, да не кажа мечта. Исках да бъда полезна на семейството си, на себе си, а защо не и на обществото. Най-онеправданата прослойка от обществото са именно хората с увреждания, с които е свързана и моята съдба. Искам да държа инструментариум, който би допринесъл за справедливо съществувание.
- Как протече твоят кандидатстудентски изпит, как бе преодоляно твоето "различие" от останалите?
- Ами що се отнася до приемния ми изпит, мога да кажа, подготовката бе трескава. Нещо повече, изпитните ми въпроси бяха същите, каквито бяха на общия поток кандидат-студенти. Различното бе, че изпитите положих в устна форма, а останалите в писмена форма. Изпитните резултати бяха с много добра оценка, което ме тласна напред в класирането.
- Проявяваха ли разбиране твоите преподаватели при усвояването на преподадения материал и формата на изпитване, като се има предвид проблемът в сетивността ти?
- Цялото ми обучение е плод на самообучение, причина за което е зрително-слуховото затруднение.
- Как организираше своето самообучение, получаваше ли помощ от някого?
- Занятия не съм посещавала поради сетивния си дефицит. Учебния материал набавях с помощта на моя съпруг и внуците.
- През тези години как НАСГБ и ССБ ти съдействаха?
- Тук е мястото да изкажа искрената си благодарност към НЦРСГ и НЦРСБ, които са основните виновници за моето компютърно-информационно ограмотяване, което от своя страна е машината, която движеше успешно моето шестгодишно обучение, дай Боже да доведе и до дипломиране.
- Коя част от правото ти допада най-много - гражданско, наказателно, административно или финансово?
- Ориентацията ми е главно към гражданско, семейно и наследствено, и отчасти наказателно.
- В коя област от правораздаването би желала да се занимаваш?
- Погледнато реално - всички области ми харесват, но годините ми напреднаха и няма да имам възможност да се докосна до всяка от тях. Вероятно ще практикувам адвокатура. Е, няма да се двоумя, ако ми се отдаде възможност да работя в следствен отдел.
- Какви чувства ще те вълнуват след твоето дипломиране, при все че си първият сляпо-глух правист?
- Първото, с което се гордея е, че съм българка. Второто, което е, че съм закърмена с борбеността на българина. Не на последно място чувствам задоволство, че извървях трудния път на студентския живот и че макар и сляпо-глуха, се чувствам достоен гражданин на Република България
- Ще ни разкажеш ли интересен случай от твоето следване?
- Да, интересните случки започнаха още от I курс. Колеги състуденти са ме питали по каква дисциплина ще полагаме изпит. Веднъж се опитах да преразкажа зададения ми въпрос, но изпитващият ми каза, че в правото няма преразказ и, разбира се, ме покани на поправителния изпит. По административно право се бях подготвяла по неактуални нормативни актове, което също ме отпрати на последващ изпит. По международен наказателен процес чувам софийски международен съд, а то е било токийски международен съд, което разсмя всички наоколо.
- Ще продължаваш ли да бъдеш все така активна в работата и дейността на НАСГБ?
- Да, разбира се, даже ще увелича работното си темпо. Ще мога да оказвам правна помощ не само на съсъдбениците си, но на всички, които са пряко свързани с НАСГБ.
- Какво би казала на хората, които са били винаги до тебе в тези, предполагам, нелеки години?
- Бих изказала искрената си благодарност за всичко, което сториха за мен. Нито за миг не се почувствах сама в стремежа си да успея да постигна целите си.

Благодаря ти за споделеното пред нашите читатели! Пожелаваме ти нови, бъдещи успехи!

инж. Румен ПЕТКОВ,
вестник "ВЯРА", ПлевенНазад

Всички статии на Брой 05, 2015

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
"Една малка нация като вашата може да бъде основополагащ камък на бъдещата култура на Европа"
300 000 000 пишат с нашата азбука
9 МАЙ - ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА
70 години от разгрома на Третия Райх
"Вашингтон Пост": Не забравяйте, че СССР спаси света от Хитлер
IN MEMORIAM
Валентина Мардеросова
ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
"Епъл" представи официално своя смарт часовник
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДО ЧИТАТЕЛИТЕ
Честит 24 май, скъпи приятели!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кирково
Добрич
Левски
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Достойно за пример и възхищение
СПОРТ
Балканиада по шахмат за незрящи
Държавно първенство по лека атлетика за незрящи
Държавно първенство по голбал за девойки и жени
С воля за победа и през новата година
Архив на изданието
1 2 3