Брой 05, 2015

Тема: СПОРТ

Балканиада по шахмат за незрящи


В периода 16-19 април 2015 г. в София се проведе Балканиадата по шахмат за незрящи. В това голямо събитие участие взеха общо 18 шахматни отбора - 13 български и 5 чужди – Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и отбор от Турция. Съревнованието бе отборно и всеки от тимовете се състоеше от по четирима шахматисти. Поради икономически обстоятелства, резерви не бяха включени. Патрон на форума беше г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, а организатор на тази мащабна проява беше РСО София към ССБ с председател Асен Алтънов. За поредна година те се нагърбиха с тази нелека задача, дори нещо повече - това фактически беше най-грандиозното шахматно международно състезание, провеждало се у нас в най-новата история на шахмата за зрително затруднени.
Сред партньорите на балканиадата бяха Столична община, хотел "Рамада" (преди "Принцес"), Съюзът на слепите в България, "Успех филтър ССБ" ЕООД - София, МТЕЛ, фирма "Анка", "Химкомплект", "Булгаргаз", "Главболгарстрой", Радослава Минчева и сладкарници "Неделя", Васимир Радулов и ВР "Груп", Спортен клуб за интеграция "Витоша" и други. Спортно-техническата отговорност за адекватното протичане на съревнованието беше ангажимент на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", а главен съдия - инж. Димитър Илиев с помощник инж. Владимир Колев.
Специален гост на балканиадата беше г-н Лудвиг Бойтелхоф, президент на IBCA (Международната асоциация по брайлов шахмат), който уважи отправената му покана от Васил Долапчиев. Г-н Бойтелхоф пристигна със съпругата си, а наситената програма, организирана му от ССБ, със сигурност би задоволила и най-придирчивия гост. Неговото присъствие даде сериозен стимул за бъдещото развитие на шахмата за хората със зрителни увреждания в България.
Откриването на балканиадата стана на 16 април в зала "Рубин" на хотел "Рамада". Приветствия отправиха Минчо Коралски - изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, Албена Атанасова - зам.-кмет на Столична община, Васил Долапчиев, Асен Алтънов, Лудвиг Бойтелхоф и Иван Янев.
След откриването се проведе техническата конференция в зала "Опал", в която протече и цялата надпревара.
По решение на Управителния съвет на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" именно от това състезание, започна рейтинговата система (ело) за редовно картотекираните шахматисти със зрителни увреждания в клубовете, членуващи във федерацията. Коефициентът ЕЛО ще даде възможност всеки клуб да има представа с какъв шахматен потенциал разполага, федерацията ще има възможност без затруднения да определя националните състезатели и участниците за различни финали, да бъдат разделени шахматистите в група А и група Б и не на последно място това е и допълнителен стимул за самите шахматисти, които следва да търсят развитие, ако желаят да са с по-висок рейтинг. Състезания, които ще се зачитат за ЕЛО, следва да са одобрени от УС на федерацията и да бъдат с национално значение или държавни първенства. Всеки турнир по шахмат за зрително затруднени може да кандидатства да бъде утвърден за национален турнир, като в него следва да вземат участие шахматисти от минимум 5 клуба от ФСХЗУ.
По програма на 16 април се изигра един кръг, а в следващите два дни имаше по три кръга на ден. Балканиадата се проведе в седем кръга по швейцарската система.
На 17 април Лудвиг Бойтелхоф се срещна с Йорданка Фандъкова и с министъра на младежта и спорта Красен Кралев. На срещата с кмета на столицата присъстваха още Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България, Асен Алтънов - председател на РСО София към ССБ, и Иван Янев - председател на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". На срещата гостите изразиха задоволството си от подкрепата на Столична община, както и надеждата си, че тази подкрепа занапред ще бъде все по-осезателна. Акцент беше кандидатурата на България за домакин на европейското първенство по шахмат за незрящи през 2018 година, когато София ще бъде столица на спорта. Г-жа Фандъкова приветства идеята и заяви, че Столична община категорично ще подкрепи първенството, с което се ангажира и д-р Тодор Чобанов зам.-кмет, който се присъедини към срещата с известно закъснение, но пое ангажимент, че европейското първенство ще има пълното общинско съдействие.
След тази среща се състоя и среща с министър Кралев, на която присъстваха Лудвиг Бойтелхоф, Васил Долапчиев и Иван Янев. Бяха поставени 3 акцента – провеждане на европейско първенство по шахмат за незрящи в България през 2018 г., увеличаване на бюджета на федерацията и изграждането на спортен център за хора с увреждания. Министърът пое ангажимент да проучи детайлно въпроса за първенството и да отговори как и с какво министерството може да се включи. Той също сподели, че със Столична община имат прекрасни взаимоотношения и по всяка вероятност ще бъде направено всичко възможно идеята да се осъществи. По отношение на финансирането на ФСХЗУ той изрази недоумение, че федерацията получава изключително нисък и крайно недостатъчен бюджет, което според него ще се промени още от следващата година. На срещата присъстваха директорите на дирекция "Спорт за всички и регионална координация" - Красимира Бунджулова, и дирекция "Елитен спорт" - Антоанета Боева. Именно към тях се обърна Красен Кралев, като акцентира, че следващата година финансирането на спорта сред незрящите следва да получи адекватно измерение. Във връзка с проваленото към момента изграждане на спортния център за хора с увреждания в София министърът също каза, че в тази посока следва да се направи потребното то да се осъществи. От името на господата Долапчиев и Янев беше връчено писмо на министъра с обсъжданите теми и, разбира се, че се очаква отговор и решение на тези изключително важни за спорта сред незрящите въпроси.
Вечерта на 17 април в зала "Диамант" се състоя голям концерт на сръбски и български певци, музиканти и танцьори. Специално за концерта от Сърбия пристигна голяма група от самодейци, които се бяха подготвили с обширна програма. Сред участниците бяха танцовата група на клуб "Витоша" и танцова група "В шоплукъ". За публиката пяха много сръбски изпълнители, а сред българските личаха такива имена като Нено, "Веселите момчета", Димитър Захариев, група "Люлин", група "Феникс" и други. Особено ярко се откроиха изпълненията на Деси Иванова и Катрин Димитрова, които безспорно вдигнаха адреналина на всички със своите невероятни гласове.
Водещи на концерта бяха Анелия Велинова и Владислав Кацарски, които се бяха постарали много и се справиха с тази нелека задача на висота.
На 18 април в късния следобед по инициатива на домакина Асен Алтънов се състоя среща на ръководителите на делегациите от чужбина, на която се обсъди спортната конюнктура във всяка страна. Всички изразиха надежда, че подобни форуми ще продължат както на българска територия, така и в останалите страни, за да може да се задълбочават контактите и спортният обмен между незрящите хора на Балканите. От българска страна на срещата присъстваха Асен Алтънов, Емил Узунов - председател на Контролния съвет на ССБ, и Иван Янев. В качеството си на журналист на срещата беше и Владислав Кацарски.
Церемонията по закриването и награждаването се състоя на 18 април вечерта в зала "Рубин". Официални гости бяха Лудвиг Бойтелхоф, Васил Долапчиев, Анатоли Илиев от Столичен общински съвет, Минка Владимирова - директор на дирекция "Социални дейности" към СО, Илия Лалов - председател на Българската параолимпийска асоциация, Донко Ангелов - параолимпийски медалист и директор на "Успех филтър" ЕООД и, разбира се, главният "виновник" Асен Алтънов, който беше основен двигател на балканиадата. Официалните гости наградиха призьорите с купи и медали.
Най-добре представилият се български отбор е "Успех" Варна, който се класира на 4 място и получи плакет. Бронзовите медали отидоха за Македония, среброто остана за Румъния, а безапелационно и без никакви въпросителни шампиони на балканиадата станаха националите на Сърбия. Най-добре представилият се столичен отбор е този на СКИ "Витоша", който зае 8 място. Росица Стойкова получи наградата за журналист за приноса си за повишаването на популярността на спорта сред хората с увреждания и за редицата нейни материали, в които описва случващото се в тази сфера. Балканиадата също беше отразена от радио "София" и от радио "Брайл ФМ".
Председателят на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" поднесе плакет на Людвиг Бойтелхоф и му благодари за оказаната подкрепа.
В заключение може да се каже едно голямо браво на всички, които спомогнаха да се проведе този наистина голям форум. България се представи на висота както в чисто технически, така и в спортен аспект. На състезателите бяха предложени възможно най-добри условия. Самият г-н Бойтелхоф се впечатли и с увереност заяви, че България има потенциал да проведе европейско първенство по шахмат. Той даде висока оценка както на организацията, така и на осигурените отлични условия.
На 19 април всички участници, настанени в хотела, отпътуваха за своите домове, а организаторите се заеха с отчитането на мащабната проява.

Крайно класиране:
1. Сърбия
2. Румъния
3. Македония
4. СКС "Успех" - Варна
5. СКЛУ "Изгрев" - Пловдив
6. СКХЗУ "Пауталия спорт - 2005" - Кюстендил
7. "Пирин - спорт 2013" - Благоевград
8. СКИ "Витоша" - София
9. Молдова
10. СКИ "Успех" - София
11. СКХЗУ "Феникс" - Монтана
12. СКИ "Кракра" - Перник
13. "Анкара Алтинокта Спорт" - Турция
14. СКХЗУ "Светлина" - Шумен
15. СКХЗУ "Плевен"
16. РСО София или отборът на СКИ "Пираните"
17. УСК "Болид" - София
18. МСК "Атлет" - Варна

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 05, 2015

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
"Една малка нация като вашата може да бъде основополагащ камък на бъдещата култура на Европа"
300 000 000 пишат с нашата азбука
9 МАЙ - ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА
70 години от разгрома на Третия Райх
"Вашингтон Пост": Не забравяйте, че СССР спаси света от Хитлер
IN MEMORIAM
Валентина Мардеросова
ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
"Епъл" представи официално своя смарт часовник
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДО ЧИТАТЕЛИТЕ
Честит 24 май, скъпи приятели!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кирково
Добрич
Левски
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Достойно за пример и възхищение
СПОРТ
Балканиада по шахмат за незрящи
Държавно първенство по лека атлетика за незрящи
Държавно първенство по голбал за девойки и жени
С воля за победа и през новата година
Архив на изданието
1 2 3 4