Брой 05, 2015

Тема: ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ

"Епъл" представи официално своя смарт часовник


Компанията "Епъл" (Apple) представи дългоочаквания си смарт часовник "Епъл уоч" (Apple Watch) с надеждата да се наложи на пазар, където присъстват вече няколко нейни конкуренти, предаде Франс прес.
"Епъл уоч" ще може да бъде персонализиран от купувачите си и ще съществува в три модела, сред които са "Епъл уоч спорт" (Apple Watch Sport) и луксозният вариант "Епъл уоч едишън" (Apple Watch Edition).
Луксозният модел ще е от жълто или розово злато 18 карата и кристали от сапфир.
Цената на часовниците ще се движи от 349 до 10 хиляди долара в зависимост от размерите на екрана, материала на корпуса и на каишката.
Смарт часовниците "Епъл уоч" ще разполагат с всички функции на смартфоните на "Епъл", включително социални медии, съобщи шефът на компанията Тим Кук, цитиран от ТАСС. С тези часовници клиентите ще могат да се включват в социални мрежи, да четат новини, да следят спортни резултати, а с функцията Сири (Siri) ще научават прогнозата за времето.
Със смарт часовниците на "Епъл" може да се приемат обаждания и да се четат есемеси. Те може да играят роля и на личен треньор, отчитайки физическата активност на потребителя. С тях човек може да се свързва с други подобни устройства и да прехвърля на тях рисунки, текстове и дори пулса си.
Смарт часовниците "Епъл уоч" работят до 18 часа без презареждане. Продажбите им в САЩ започват на 24 април.
На стилното си пролетно събитие в Сан Франциско компания "Епъл" представи не само продукт като дългоочаквания си смарт часовник "Епъл уоч" (Apple Watch), но и новия свръхтънък модел "Макбук" (MacBook).
"Предизвикахме се да преоткрием лаптопа", заяви изпълнителният директор на компанията Тим Кук. Той представи още по-тънък "Макбук", който всички взеха за новото поколение на "Макбук Еър" (MacBook Air). Според Кук обаче това е бъдещето на "Макбук", който е 13,1 мм тънък. Новият лаптоп се присъединява към гамата "Макбук Еър" и "Макбук Про" (MacBook Pro), които получават леки обновления в характеристиките. 12-инчовият "Макбук" е с Ретина - дисплей и резолюция 2304х1440. Оказва се, че това е и първият "Макбук" без вентилатори за охлаждане. Процесорът е двуядрен Интел – "Intel Core M", от пето поколение.
Интересно е, че новият лаптоп на "Епъл" има един порт – Ю ЕС БИ-СИ (USB-C), който се използва за всичко (включително и за зареждане).
Цените за "Макбук" започват от 1300 долара.
Компанията оповести и своя нова инициатива, насочена към общественото здравеопазване – приложения, които превръщат 700-те милиона айфони в света в средства за медицински изследвания, предадоха Ройтерс и ДПА.
Платформата с отворен код "РисърчКит" (ResearchKit) на "Епъл" е нова софтуерна рамка за приложения, които използват съществуващите сензори и инструменти на айфоните, за да събира данни за здравето и заболяванията на пожелалите да се включат потребители. От "Епъл" отбелязват, че отвореният код на платформата ще позволи на многобройни медицински специалисти да разработват приложения за собствените си изследователски проекти.
В сътрудничество с болници и университетски медицински центрове от компанията първоначално предлагат пет разработени приложения, насочени към болести като астма, рак на гърдата, сърдечносъдови заболявания, диабет и болест на Паркинсон.
Демонстрираното диагностично приложение за болестта на Паркинсон например може да отчете леки трептения чрез обикновен гласов рекордер и пръстов тест върху сензорния екран на айфона.
Идеята, обяснява Джеф Уилямс от "Епъл", е да се "впрегне" повсеместността на айфоните, за да се осъществи връзка между медицинските изследователи и потребителите, желаещи да се включат в събирането на данни или други масови обществени здравни инициативи. Петте налични засега апликации ще позволят традиционните здравни проучвания да станат по-всеобхватни и да излязат извън ограниченията на личното присъствие и попълването на тестове на хартия.
За пациентите с хронични заболявания приложенията улесняват всекидневното проследяване и отчитане на здравословното им състояние и прилаганото лечение. За изследователите предоставените данни ще премахнат необходимостта от преглеждане на множество въпросници на хартия, попълвани от доброволци, които често разчитат на спомените си, вместо на непосредствените си наблюдения.
"Вече ще можем да ангажираме безпрецедентен брой индивиди в големи географски райони, които поради ограниченията не са били в състояние да участват в здравни изследвания", казва Рей Дорси, професор по неврология от Медицинския колеж към университета на Пенсилвания.
Така например в проучване ще може да се включи Китай, където живеят половината от пациентите с Паркинсон в света.

По материали от ИнтернетНазад

Всички статии на Брой 05, 2015

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
"Една малка нация като вашата може да бъде основополагащ камък на бъдещата култура на Европа"
300 000 000 пишат с нашата азбука
9 МАЙ - ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА
70 години от разгрома на Третия Райх
"Вашингтон Пост": Не забравяйте, че СССР спаси света от Хитлер
IN MEMORIAM
Валентина Мардеросова
ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ
"Епъл" представи официално своя смарт часовник
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДО ЧИТАТЕЛИТЕ
Честит 24 май, скъпи приятели!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кирково
Добрич
Левски
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Достойно за пример и възхищение
СПОРТ
Балканиада по шахмат за незрящи
Държавно първенство по лека атлетика за незрящи
Държавно първенство по голбал за девойки и жени
С воля за победа и през новата година
Архив на изданието
1 2 3