Брой 06, 2015

Тема: ЕВРОПЕЙСКИ ОБМЕН

Програма за обмен за младежи със зрителни затруднения в Анже, Франция – 12-17 април 2015


От 12 до 17 април тази година се проведе международен младежки обмен по програма "Youth Exchange", финансирана от Европейската комисия. В проекта взеха участие 4 групи по 6 младежи от Франция, Италия, Холандия и България. В българската група, изпратена от Националния център за рехабилитация на слепи, участваха 6 младежи от различни градове в България, трима от които напълно незрящи, а останалите със зрителни затруднения. Участниците, на възраст от 14 до 24 години, прекараха една ползотворна седмица в базата на Институт "Монтеклер" в Анже, Франция. Френските домакини бяха подготвили богата програма с посещения на различни места, разходка в градска среда и спортни дейности, сред които игра на боулинг, игра на кингбол, джудо и музикална вечеринка. Младежите имаха възможност да развият и покажат уменията си по ориентиране и мобилност в непозната среда, както и да тестват способностите си за комуникация с младежи от различни националности. През седмицата на обмена нашата група създаде истински колектив и показа изключителна самостоятелност и отговорност към другия. Първоначалните страхове от езиковото разстояние бързо се разтопиха и участниците успяха да създадат контакти и приятелства с другите гости, както и да разговарят с местните медии и организатори на проекта. Голям интерес предизвика разходката в градската част на Анже.
Сутрешната тренировка по джудо беше забавна и изпълнена с приятни моменти, в които нашите млади участници откриха, че джудото е универсален спорт за всеки, включително и за зрително затруднени, тъй като имат постоянен физически контакт с другия.
Много приятни емоции останаха и след следобедната разходка в замъка Анже, където на трона в едно от помещенията нашите момичета се превъплътиха, макар и само за снимка, в "кралици на Анже".
Музикалната вечер беше изключително емоционална за всички участници. Всяка група трябваше да подготви 3 песни от собствената си страна. Моника остави присъстващите без дъх с изключителния си глас и изпълнението си на пиано, а Явор представи соло на флейта. Накрая всички заедно пяха популярни песни и се забавляваха с танци.
Боулингът също се оказа подходящо занимание, където въпреки липсата на зрение, едно от нашите момичета успя да направи най-много точки.
Младежите прекараха прекрасни мигове, които споделиха с останалите участници на последната обща среща. Всички бяха във възторг от града, от хората, които са ги посрещнали, и най-вече от онези, с които успяха да се сприятелят. За тях това беше изключителна възможност да опознаят както себе си, така и другите, да израснат и да покажат самоувереност, да бъдат пълноценни и да споделят опита на останалите участници, да измерят способностите си за контакт и емпатия и най-вече да споделят емоциите и чувствата си с другите, да създадат и изживеят моменти, които ще им останат за цял живот.

Златина КОСТОВАНазад

Всички статии на Брой 06, 2015

IN MEMORIAM
Напусна ни през май 1975 година
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVI Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
Отчет за дейността на Контролния съвет на ССБ през периода 01.05.2014 – 30.04.2015
ЕВРОПЕЙСКИ ОБМЕН
Програма за обмен за младежи със зрителни затруднения в Анже, Франция – 12-17 април 2015
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Плевен
Монтана
Велики Преслав
Кърджали
Русе
ИСТОРИЯ
Погледни Апостола в очите
КОНКУРС
Традицията продължава
ПАЛЕЧКО
90 години Ден на детето
ПОЗДРАВ
Юли е!
СПОРТ
Низам с бронз от игрите в Сеул
Незрящ борец прави фурор в САЩ
Архив на изданието
1 2 3 4 5