Брой 06, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кърджали


Десет бели бастуна дари община Момчилград на незрящите и ги зарадва с топъл обяд

Кметът Акиф Акиф със специалисти от общината им осигури достъпна архитектурна среда и обнови пешеходните пътеки

Незрящите от Момчилград посетиха масово отчетно-изборното събрание. В Териториалната съюзна организация на слепите в Момчилград членуват 72 човека. С над 90% увредено зрение са 63, а с над 70% – девет. Едва 12 живеят в града, а останалите са в селищата на общината.
Щафетата бе предадена на младия нов председател Исмет Юсеин. "Ще работя за потребностите на слепите и решаване на техните проблеми", заяви новоизбраният председател на Териториалната организация на Съюза на слепите в Момчилград. Беше избрано и ново ръководство на управителния съвет: Джуферие Мюмюн, Мелиха Мустафа и Кязим Местан.
За пълномощници на общото събрание бяха избрани Исмет Юсеин, Джуферие Мюмюн и резерва Мелиха Мустафа.
Един от проблемите на незрящите в Момчилград за достъпна архитектурна среда и помещение бе решен от общината. Бяха асфалтирани повече от 26 улици в града със средства от публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Бяха подновени и маркировките на пешеходните пътеки, констатираха на провелото се отчетно-изборно събрание хората със зрителни проблеми. Все още липсва специализиран транспорт. Над половината от хората със зрителни увреждания получиха от общината безплатни карти за паркиране. Стикерът важи и за коли, превозващи хора с увреждания.
Приключи и първият етап за подбор на лични асистенти по проект "Нови възможности за грижа", който ще се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане.
Шюкран Исмаил - регионален председател на организацията в Кърджали, разясни на незрящите, че ще могат да ползват почивните рехабилитационни бази в Шипково и Дряново без предварително заплащане.
С още 10 бастуна се снабди местната териториална съюзна организация на хората със зрителни увреждания, дарени от община Момчилград.
62-ма души бяха зарадвани от общината с безплатен обяд, а фирма "Екстаз" и Бисер Семерджиев осигуриха безалкохолни напитки и пасти.

Стайко КАФОВ

Три златни и два сребърни медала от европейското по канадска борба за Емилия Стоянова, Метин Дикмеосман и Алпай Ибрям

От 1 до 7 юни в София в зала "Универсиада" се проведе 25-ото европейско първенство по канадска борба за юноши, девойки, мъже, жени, включително и за хора с увреждания. То бе под патронажа на кмета на столичната община Йорданка Фандъкова и бе в подкрепа на инициативата "София - европейска столица на спорта за 2018 година".
В състезанието взеха участие над 300 спортисти от 30 страни. Представителите на България спечелиха 27 медала, от които 5 завоюваха кърджалийските състезатели.
от клуб "Родопи", начело с изтъкнатата шампионка Емилия Стоянова - председател на ТСО на слепите в Ардино. Тя се състезаваше в дивизията за хора със зрителни увреждания, категория плюс 80 кг, и спечели златен медал на дясна ръка и сребърен на лява.
Представител при мъжете в същата дивизия бе Метин Дикмеосман - член на ТСО Крумовград, който спечели златен медал на лява ръка и сребърен на дясна.
Много достойно се представи при мъжете и Алпай Ибрям от организацията на инвалидите, който се състезаваше в дивизията за хора с увредени долни крайници, където на финала на дясна ръка победи съперника си и спечели златото. Така с петте завоювани медала, от които 3 златни и 2 сребърни, спортистите на СТКХСУ "Родопи" - Кърджали доказаха своята класа.

Стайко КАФОВ

Новите тротоари радват незрящите хора в Кърджали

В Кърджали продължава обновяването на тротоарите по булевард "България". Плочките са нови, по европейски стандарти. Скосените места към пешеходните пътеки през улиците завършват с червени тактилни плочи, които много улесняват хората с нарушено зрение.
Пред офисите на регионалната и териториалната съюзна организация в центъра на Кърджали тротоарната настилка вече е напълно подменена.
Ето какво сподели Шюкран Исмаил, председател на местната организация на слепите: "Доволни сме, че общината ремонтира тротоарите на главните улици. Вече имаме светофари със звукова сигнализация и сега се радваме на тактилните плочи за незрящи".
"В Кърджали живеят 230 души със зрителни увреждания. Сега те са улеснени", доволна е Фотка Радева, председател на ТСО в града. Особено впечатлява пространството пред театъра, където е изградена рампа. Неотдавна пред входа на музея бе монтирана повдигаща платформа. Културни, административни и социални сгради са все по-достъпни за нас, незрящите.
Има обаче още какво да се направи. Според Стоянка Симеонова, от КАТ трябва да бъде поставена табелка със символа на белия бастун до офиса на РСО и ТСО на незрящите. Хубаво е да се знае от водачите на МЛС, че тук минават незрящи по уличното платно.
Предложението, което хората с нарушено зрение отправят към община Кърджали и "Пътстройинженеринг", е подмяната на настилките да продължи в посока автогара и гарата.

Стайко КАФОВНазад

Всички статии на Брой 06, 2015

IN MEMORIAM
Напусна ни през май 1975 година
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVI Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
Отчет за дейността на Контролния съвет на ССБ през периода 01.05.2014 – 30.04.2015
ЕВРОПЕЙСКИ ОБМЕН
Програма за обмен за младежи със зрителни затруднения в Анже, Франция – 12-17 април 2015
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Плевен
Монтана
Велики Преслав
Кърджали
Русе
ИСТОРИЯ
Погледни Апостола в очите
КОНКУРС
Традицията продължава
ПАЛЕЧКО
90 години Ден на детето
ПОЗДРАВ
Юли е!
СПОРТ
Низам с бронз от игрите в Сеул
Незрящ борец прави фурор в САЩ
Архив на изданието
1 2 3 4 5