Брой 06, 2015

Тема: СПОРТ

Низам с бронз от игрите в Сеул


От 11 до 17 Май 2015 година в Сеул, Южна Корея бяха проведени Петите парасветовни игри.
За пръв път в програмата на игрите бе включена дисциплината "Шахмат". Другите дисциплини бяха: лека атлетика, футбол, голбал, джудо, вдигане на тежести, шоудаун, плуване и боулинг. За участие в тези игри в шахматната надпревара бяха командировани от българска страна състезателят Расим Низам от Асеновград с треньор инж. Димитър Илиев. Другите двама спортисти, представили България, бяха в леката атлетика.
На откриването на 10 Май 2015 година бяха поднесени приветствия към участниците, по реда на излизането им, от г-жа Пак Кън Хег - президент на Република Корея, г-жа Джени Хамършоу - президент на IBSA, и г-н Пак Уон Сун - кмет на Сеул.
Девизът на игрите бе "See with Passion, Run with Hope" ("Гледайте със страст – бягайте с надежда"). В тях взеха участие 1000 спортисти от 47 държави.
Шахматният турнир се проведе в седем кръга по швейцарската система. В него участие взеха 25 състезатели от 8 страни от 3 континента. В предварителната подредба по ЕЛО Расим Низам бе четвърти. Той игра с трима венецуелци, двама румънци, с бъдещия шампион от Русия Станислав Бабарякин и един израелец. След много доброто си представяне Расим Низам повиши ЕЛО-то си с една точка. Той спечели 4 партии, в 2 направи реми и една загуби. В крайното класиране Расим Низам завърши на трето място и спомогна за класирането по медали на България на ХХІІІ място.
Преди всеки кръг нашият състезател и треньорът му се готвеха персонално, използвайки лаптоп със специализиран софтуер и база данни с партии на конкретните противници. На техническата конференция треньорът на Расим Низан бе избран за председател на турнирния комитет.
Проведе се неофициална среща с цел обмяна на опит и информация с представители на някои от страните-участнички в шампионата като Румъния, Венецуела, Казахстан, Русия и Корея.

Димитър ИЛИЕВНазад

Всички статии на Брой 06, 2015

IN MEMORIAM
Напусна ни през май 1975 година
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVI Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
Отчет за дейността на Контролния съвет на ССБ през периода 01.05.2014 – 30.04.2015
ЕВРОПЕЙСКИ ОБМЕН
Програма за обмен за младежи със зрителни затруднения в Анже, Франция – 12-17 април 2015
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Плевен
Монтана
Велики Преслав
Кърджали
Русе
ИСТОРИЯ
Погледни Апостола в очите
КОНКУРС
Традицията продължава
ПАЛЕЧКО
90 години Ден на детето
ПОЗДРАВ
Юли е!
СПОРТ
Низам с бронз от игрите в Сеул
Незрящ борец прави фурор в САЩ
Архив на изданието
1 2 3 4 5