Брой 06, 2015

Тема: СПОРТ

Незрящ борец прави фурор в САЩ


Макс Лам е 13-годишен борец от град Марс, Пенсилвания с една от най-невероятните истории, които ще срещнете в света на спорта. Младежът губи своето зрение още като дете, след като в двете му очи се развиват злокачествени тумори.
Въпреки че е незрящ, Макс завършва последния сезон по борба с 10 победи и едва една загуба и напълно доминира в своята категория в регионалния летен турнир.
Макс разказва, че основната заслуга да води самостоятелен и активен живот е на неговото куче-водач Сийл. Двамата са неразделни в последните две години, а Макс съвсем оправдано нарича кучето своя най-добър приятел.
Макар да е новобранец в борбата, треньорите и съотборниците му в клуба "One More Period Wrestling" смятат, че той е невероятен талант, който има потенциала да се състезава дори на колежанско ниво.
Очният лекар на семейството д-р Крис Карвър е първият, който установява, че Макс има ретинобластом – рядка форма на рак на окото, която почти винаги завършва с фатален край, ако не бъде овладяна навреме. Докторът казва, че ранен симптом на болестта е появата на бели ириси на снимки в резултат на отражението на светкавицата на апарата в туморите на окото.
Макс споделя, че все още помни лицата на приятелите и семейството си, а родителите му са впечатлени от начина, по който той е приел новия си начин на живот. След като са научили новината за болестта, те са си казали, че ако го възпитат като човек в неравностойно положение, той несъмнено ще се превърне в такъв.
По време на двубоите си Макс мисли основно за фигурата на противника и частите, в които трябва да се прицели. Той се ориентира по напътствията на треньора си, но и от виковете на противниковия.
Движенията, които младежът демонстрира на снимките, и резултатите от мачовете му показват, че той се справя повече от добре.
Ако след видяното и прочетеното, все още мислите, че Макс Лам е атлет в неравностойно положение – има най-малко десет негови противници, които са готови да поспорят с вас.

Използван източник:
ureport.bgНазад

Всички статии на Брой 06, 2015

IN MEMORIAM
Напусна ни през май 1975 година
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVI Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
Отчет за дейността на Контролния съвет на ССБ през периода 01.05.2014 – 30.04.2015
ЕВРОПЕЙСКИ ОБМЕН
Програма за обмен за младежи със зрителни затруднения в Анже, Франция – 12-17 април 2015
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Плевен
Монтана
Велики Преслав
Кърджали
Русе
ИСТОРИЯ
Погледни Апостола в очите
КОНКУРС
Традицията продължава
ПАЛЕЧКО
90 години Ден на детето
ПОЗДРАВ
Юли е!
СПОРТ
Низам с бронз от игрите в Сеул
Незрящ борец прави фурор в САЩ
Архив на изданието
1 2 3 4 5