Брой 07-08, 2015

Тема: КОНКУРС

И се нареди сред баш майсторите


Ангел СОТИРОВ

Сигурно греша, но напоследък той сякаш доста ми напомня на Спас Карафезов. Вечно вдъхновен като него. Също суперспонтанен и свръхманифестен. С неговото детско излъчване. Знайно е, че по-талантливите, особено гениите, са странни птици. Изглежда, това никак не пречи на Димитър Грудев да бъде все по-успешен и поливалентен - поетичен бронз от списание "Зари", ето го и сред лауреатите на Международния конкурс "Майстори на шеговития къс разказ". Двайсет зевзеци от България, Украйна и Румъния сами представят своите весели истории с времетраене не повече от десет минути.
Конкурсът стартира през 2011 година. Негови организатори са Община Каспичан и Народно читалище "Пробуда 1928". Той се провежда всяка година, споделя по телефона председателят на читалището Стефан Петков.
Строгото жури включва: Никола Анастасов (почетен председател), Мария Статулова (председател), Пламен Сираков, Любен Чаталов, Стефан Сотиров и Стефан Петков. Тези всепризнати професионалисти без колебание присъждат второто место на Димитър Грудев. Той представя брилянтно своя смешен разказ "Щастливец". Бурни и нестихващи аплаузи и гръмогласен смях до сълзи! "Ние смятахме, че играеш роля, че се правиш на сляп" – смаяни са семейство Валентина и Юлиан Куртеви. "А ти наистина си бил невзрачен, оооо, искахме да кажем, незрящ…" Точно Юлиан Куртев преди три години насърчава съчинителя Грудев в основата на хумористичната си творба да вкара битов сюжет. Актьорът от Варненския театър Любен Чаталов признава на лауреата, че журито било силно впечатлено от неговата самоирония, че Митко в хумористичното си творение най-спокойно се шегува със своя сензорен недъг. Изглежда, този факт до голяма степен е издърпал нашия човек на призовата позиция. Актрисата Мария Статулова при награждаването на сребърния башзевзек му заявила, че е играла Надежда Сляпата в едноименната пиеса на Боян Папазов.
На хумористичното поприще Димитър Грудев е печелил призови места и друг път. Преди шест години той участва в Националния конкурс за весел разказ в Кубрат. Тръгва си оттам пак със сребро. Авторитетното жури се оглавява от Румен Леонидов, включва и писателят Борис Арнаудов, както и представител на програма "Христо Ботев" на БНР. Разбира се, и още двама-трима, чиито имена не успях да науча.
Да честитим на Димитър Грудев високата награда! Да му пожелаем нови, още по-големи завоевания в полето на изящната словесност!!!Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2015

АБСУРД
Петима квестори пазят незрящ ученик да не препише на матурата!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2015 година
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Запознайте се с Даниела
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Плевен
Кърджали
ИНТЕРВЮ
Екстремно изживяване
КОНКУРС
И се нареди сред баш майсторите
Щастливец
ЛЮБОПИТНО
Историята на едно специално кино в Пекин
Доброто няма почивен ден. Разказ за една разходка със слепи хора в парка.
НАСАМЕ С КЛАСИКАТА
165 години от рождението на Иван Вазов
ПРОЕКТИ
"Гражданска инициатива за уеб-достъпност в публичния сектор"
ПЪТЕПИС
По долината на река Сома
РАЗКАЗ
Куче за слепеца
СПОРТ
Държавни първенства по шахмат за жени и мъже със зрителни увреждания
ТЕХНОЛОГИИ
Български таблет за незрящи с престижно отличие
Архив на изданието
1 2 3 4 5