Брой 07-08, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кърджали


Спортен турнир за незрящи организира община Момчилград

На 17 юни се проведе общински спортен турнир за лица със зрителни проблеми – мъже и жени, организиран от община Момчилград под патронажа на кмета Акиф Акиф.
В надпреварата участваха 25 незрящи от цялата община. Те се състезаваха по канадска борба, дартс и шахмат.
Най-силни мишци в канадската борба при мъжете показаха Айдън Мехмед и Мурад Мюмюне, а при жените най-добри бяха Джуферие Мюмюн и Тюркян Бекир.
В състезанието по дартс първо място зае отново Айдън Мехмед, следван от Илия Делиоланов, а при жените първенец стана Мелиха Мустафа, следвана от Дилбер Бекир.
По шахмат най-добри при мъжете са Шукри Кадир, следван от Ахмед Кадир и Илия Делиоланов, а при жените Селвер Мустафа и Хюрю Исмаил.
Община Момчилград награди първенците със спортни пособия - топки, дартс и комплекти с шах, а всички участващи получиха сувенири.
Исмет Юсеин, председател на Териториалната съюзна организация на слепите в Момчилград, сподели за изданието "Нов живот": "През последните три години община Момчилград отделя средства за спорт за хората със зрителни проблеми. Благодарим, че ни включи в спортния турнир, който се превърна в празник на приятелството и спортсменството".
Първенците ще се състезават в областния турнир през юли, организиран от РСО - Кърджали. А шахматистите Шукри Кадир и Кязим Местан ще вземат участие на 23 юли в турнир по шахмат за хора със зрителни увреждания във Варна.

Стайко КАФОВ

Валя Балканска оцени високо фолклорна група „Родопи” на фестивала в Смолян

От 19 до 20 юни в град Смолян се проведе ІV Национален фолклорен фестивал за хора със специфични способности под надслов "В планината на Орфей - 2015 година". Той се осъществи под патронажа на евродепутата Владимир Уручев и кмета на Смолян Николай Мелемов. Във фестивала взеха участие над 850 участници от 52 общини в страната. Имаше представители и от Гърция и Македония.
Още веднъж фолклорната група "Родопи" на хората със зрителни увреждания към Регионалната съюзна организация в Кърджали с ръководител Христо Сакалиев доказа, че нейните членове притежават певчески талант. Те бяха забелязани и оценени измежду 850 участници. Получиха адмирации както от петчленното жури с председател Валя Балканска, така и от публиката за песните "Радице, мари, Радице", "Руска въз роса росеше" и индивидуалното изпълнение на Селиме Иса.
Сребърен медал получихме както от журито за цялостно представяне на фолклорната група, така и "За най-очарователна усмивка" на участничката Шукран Исмаил.
Шукран Исмаил сподели колко е поласкана, че е избрана за участничката с най-очарователна усмивка. "За мен е по-важно, че тук намерих нови приятели и научихме нови родопски песни", каза тя.
Христо Сакалиев, ръководител на състава, сподели: "Тази година участниците бяха повече и по-добре подготвени. Ние се съобразихме с целите, които си постави фестивалът, и се постарахме да се представим в най-добра светлина. Благодарим на организаторите - фондация "Център за устойчиво развитие, образование и напредък" и общинските организации към Съюза на инвалидите в Неделино и Златоград".

Стайко КАФОВ

Незрящите сплетоха венец от билки за Еньовден

Рано сутринта на 24 юни хора със зрителни увреждания се отправиха към парк Простор в Кърджали.
След като се запознаха с легендите и обичаите, съпътстващи Еньовден, те се надяваха, че ще намерят лековити билки сред зеленината, които ще им помогнат за болежките.
Но както се очакваше, много преди Еньовден търсачи на билки от Кърджали и региона почти ги бяха обрали.
Все пак усилията им бяха възнаградени и Шукран, Селиме, Надежда, Стойна и Емил събраха букети от жълт кантарион, лайка, маргаритка и сплетоха венци от тях. Най-възрастната жена - леля Надежда, им пророкува, слагайки на всеки от тях венец и пръскайки ги с вода с пожелание да са живи и здрави през цялата година.

Стайко КАФОВ

Железният захват на Емилия Стоянова й донесе четири златни медала в Силистра

На 25-26 юни в хотелски комплекс "Куин" край Силистра се проведе второто държавно първенство по канадска борба за незрящи.
Състезанието бе организирано от федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" със съдействието на Спортен клуб за хора с увреждания "Доростол 2011" и община Силистра.
В него взеха участие над 40 състезатели от 14 спортни клуба.
Състезателите по канадска борба от Спортно-туристически клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи" - Кърджали бяха в състав: Емилия Стоянова, Метин Дикмеосман, Бранислав Ангелов и Мехмед Ахмед. Те бяха разпределени по категории в зависимост от килограмите им.
В категория над 70 килограма златото грабна Емилия Стоянова на лява и дясна ръка, въпреки тежката контузия на лявата ръка от предишно състезание. Железният захват на ръцете и напънът на мишците й донесоха победа над състезатели от елитни спортни клубове от Русе, Пловдив и Дряново.
На финала нашата златна състезателка пребори Маргарита Георгиева от Спортен клуб "Успех" – Дряново, като завоюва първото място и два златни медала. Още два златни медала Емилия спечели и в абсолютна категория за лява и дясна ръка. Така тя има в актива си четири златни медала от това състезание.
В категорията до 100 кг за мъже два златни медала извоюва (на лява и дясна ръка) елитният ни състезател Метин Дикмеосман, а в абсолютната категория спечели за "Родопи" сребърен медал.
Голямата приятна изненада бе спечелването на бронзов медал в категория до 70 кг (на лява ръка) от най-младия ни участник Бранислав Ангелов.
Незрящите състезатели показаха не само здрави мишци, но и висок спортен дух и воля за победа.
Отборно те заеха второто място поради по-малобройния си състав от 4 състезатели – срещу седемте на СК "Изгрев" от Пловдив.
Последните спечелиха повече точки, защото бяха с трима души повече.
С общо завоюваните 6 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медали състезателите по канадска борба от спортния клуб на хората със сензорни увреждания в Кърджали доказаха високата си класа.

Стайко КАФОВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2015

АБСУРД
Петима квестори пазят незрящ ученик да не препише на матурата!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2015 година
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Запознайте се с Даниела
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Плевен
Кърджали
ИНТЕРВЮ
Екстремно изживяване
КОНКУРС
И се нареди сред баш майсторите
Щастливец
ЛЮБОПИТНО
Историята на едно специално кино в Пекин
Доброто няма почивен ден. Разказ за една разходка със слепи хора в парка.
НАСАМЕ С КЛАСИКАТА
165 години от рождението на Иван Вазов
ПРОЕКТИ
"Гражданска инициатива за уеб-достъпност в публичния сектор"
ПЪТЕПИС
По долината на река Сома
РАЗКАЗ
Куче за слепеца
СПОРТ
Държавни първенства по шахмат за жени и мъже със зрителни увреждания
ТЕХНОЛОГИИ
Български таблет за незрящи с престижно отличие
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6