Брой 07-08, 2015

Тема: АБСУРД

Петима квестори пазят незрящ ученик да не препише на матурата!


Петима квестори пазят незрящо момче на матурите в Пловдив да не преписва. Детето е в седми клас, на 100% сляпо и е пълен отличник. Майката Дарина Тодорова, която е известен адвокат под тепетата, сподели:
"Аз бях защитник на държавата по делото срещу връщането на имотите и двореца "Кричим" на Симеон Сакскобургготски. Беше трудно, но спечелихме. Сега водя подобна битка - не само за моето дете, а за всички такива незрящи, но упорити и ученолюбиви деца, които искат да се развиват. Моят син иска да стане адвокат. Как да му обясня обаче, че в България това е трудно, почти невъзможно, тъй като хората с увреждания не са равнопоставени с другите."
Адвокат Тодорова е възмутена:
"В момента синът ми е в седми клас и както всички деца, с които е учил и е всеки ден, поиска да се яви на матурите. И тук започна поредният проблем. При многократни посещения от моя страна в Инспектората по образование в Пловдив ми се обясни, че той има право на преференции за записване в училище и да си прочета там някъде в интернет в кои училища и специалности може да учи. Смея да твърдя, че съм грамотен човек, но такава информация в сайта на Министерство на образованието и Инпектората нямаше.
Наложи се да преустановя работа известно време, за да реша въпроса с учението на сина ми. И при поредното си посещение в Инспектората по образование ме уведомиха за няколко професии, разрешени с Наредба от 2004 година. Но нито една от тях не отговаряше на желанието на моето дете, поради което поставих въпроса за явяване на общо основание на матурите, т. е. да кандидатства наравно с другите деца. Бях изумена, когато ми се обясни, че въпреки че има право, може да се яви само на първия модул, което означаваше, че той не може да кандидатства в избрано от него училище. А проблемът тук е, че няма кой и как да му направи втория модул на брайл.
Благодарна съм все пак на началника на инспектората Иванка Киркова, която поради моята упоритост ме прие, изслуша и най-накрая решиха, че наистина има проблем, на който трябва да се намери решение. Това не касае само моето дете, а при един изработен механизъм от следващата година и другите деца с проблеми ще имат "правото" да учат това, което искат и там, където искат.
Не може да избират от професии по Наредба от 2004 г., която не е актуализирана с въведените нови специалности в училищата. Не може един чиновник в министерство да е преценил преди години на общо основание какво могат да учат и работят тези деца. Та нали всяко е индивидуално и има различни способности и желания.
Днес синът ми е на матура – втората, по математика. Преди ден беше по български език. Да, той се яви и на втори модул, който така и не беше направен на брайл, но поради липсата на друга възможност и с мое съгласие Министерството на образованието разреши явяването му, като всичко му се чете. И в този случай - при дете със 100% слепота, има 5 човека - квестори и ресурсни учители, както и камера. Ако някой ми отговори на въпроса как може да препише това дете, ще му бъда благодарна. За статистиката - в стая с 25-30 ученици има двама квестори. Това е накратко част от историята за образованието на едно дете с увреждане в масово българско училище", споделя адвокат Дарина Тодорова.
По пътя на незрящото момче, което иска да стане юрист и е пълен отличник, вървят още слепи деца, които учат в Пловдив.

Източник: "Блиц"Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2015

АБСУРД
Петима квестори пазят незрящ ученик да не препише на матурата!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2015 година
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Запознайте се с Даниела
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Плевен
Кърджали
ИНТЕРВЮ
Екстремно изживяване
КОНКУРС
И се нареди сред баш майсторите
Щастливец
ЛЮБОПИТНО
Историята на едно специално кино в Пекин
Доброто няма почивен ден. Разказ за една разходка със слепи хора в парка.
НАСАМЕ С КЛАСИКАТА
165 години от рождението на Иван Вазов
ПРОЕКТИ
"Гражданска инициатива за уеб-достъпност в публичния сектор"
ПЪТЕПИС
По долината на река Сома
РАЗКАЗ
Куче за слепеца
СПОРТ
Държавни първенства по шахмат за жени и мъже със зрителни увреждания
ТЕХНОЛОГИИ
Български таблет за незрящи с престижно отличие
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6