Брой 07-08, 2015

Тема: ЛЮБОПИТНО

Историята на едно специално кино в Пекин


Киното е предпочитан начин за забавление сред много хора. Замисляли ли сте се, че някои от нас не могат да се насладят на киното заради липсата на зрение. В Пекин има едно специално кино за слепи, наречено "Сърдечни очи", съобщава CRI.
Киното се намира в древен храм по северния бряг на езерото Шъчахай в Пекин. Г-н Дауей обяснява филма за специалните зрители. С микрофон в едната ръка и дистанционно в другата той представя сцените във филма, включително облеклото на героите, действията им, изразите на лицето и други. Пред него са седнали повече от десетина слепи. Те слушат внимателно и понякога избухват в смях.
Всяка събота Центърът за обучение и култура Хундандан в Пекин редовно организира кино за слепи. Това продължава вече от 7–8 години насам и е безплатно за всички посетители. Гореспоменатият г-н Дауей е един от доброволците. Те помагат на слепите да гледат филми и да разберат повече за обществото.
Чън Югуо, на 47 години, живее в квартал Шъдзиншан. Въпреки че са му необходими 2 часа да стигне до киното от вкъщи, почти всяка седмица той е тук. "Много харесвам френския филм "Голямата разходка". Г-н Дауей го обяснява много добре. Преди това не обичах чуждестранните филми, защото не ги разбирах. С обясненията започнах да се интересувам от тях. Магията на киното и на г-н Дауей ме завладяха."
Чън Хънян, на 68 години, живее в квартал Чанпин, на повече от 40 км от киното. Всяка седмица той редовно идва тук. Чън похвали мероприятието и казва, че е трябвало по-рано да посети мястото.
"Чрез обясненията на г-н Дауей се чувствам така сякаш се намирам в самия филм. Вече зная какво е това кино. Най-дълбоко впечатление ми направи филма "Земетресението в Тяншан". Преди това не можех да си представя какво представлява земетресението. Сега обаче успях наис¬тина да го съпреживея."
Ли Гуйджъ, на 53 години, също е фен на киното "Сърдечни очи". Тя живее в квартал "Дасин". За нея отиването и връщането отнема повече от 5 часа. Госпожа Ли споделя огромната си благодарност към организаторите. За нея тукашното място не е само слушане на кино, но и шанс за контакти с обществото. "Аз нямам много опит и срещам трудности при общуването с хора. Г-н Дауей ми помогна много, разясни ми как да подходя. Откакто съм тук, постигнах голям напредък в това отношение."
Г-н Дауей притежава хубав глас. Когато разказва истории, трогва слушателите. Той и съпругата му полагат грижи за инвалидите вече повече от 10 години. Киното "Сърдечни очи" е основният проект на Центъра Хундандан, който стартира през 2006 година. Броят на посетителите до днес е повече от 10 хиляди. Той каза, че през последните години различните кръгове на обществото обръщат все по-голямо внимание на инвалидите. Центърът Хундандан получава голяма подкрепа от правителствени отрасли на някои страни и международни фирми. Все повече доброволци участват в мероприятията на Хундандан. До момента броят на регистрираните доброволци е хиляда.
"В момента има няколко екипа, които обясняват филми в събота, като икономическата програма на Китайското национално радио, компания "Bayer и Starbucks". Някои фирми също участват в нефиксирано време, както и индивидуални доброволци. Понякога водещи на Пекинското радио също вземат участие в мероприятията."
Г-н Дауей каза, че освен киното библиотеката "Сърдечни очи" също е един от важните проекти на Хундандан. Целта му е да създаде библиотека за слепи. В нея те ще могат да се насладят на книгите като в обикновена библиотека и да получат по-богата информация от тях. Много доброволци участват в записването на книгите, включително водещи от телевизията и радиото. В момента са готови повече от 100 книги.
"Нашите книги разполагат с богато съдържание. Те включват представяне не само на текста, но на дизайна на корицата, информация за издателската къща, представяне на автора и други, дори илюстрациите. За създаването им сме използвали международния формат Daisy."
В киното "Сърдечни очи" на източната стена са залепени филмови плакати и бележки от доброволци. В ъгъла стоят два модела на китайски ракетни носители "Чанчън". Моделите са изработени от доброволци, за да може слепите да ги докоснат и да си представят как изглеждат. Има много подобни мероприятия. Чън Хънян разказа историята, в която г-н Дауей води група до Великата китайска стена.
"Той организира екскурзии за нас. Най-дълбоко впечатление ми направи тази до Великата китайска стена. За първи път се докосвах до стената. Всички ние осъзнахме, че г-н Дауей има голямо сърце и е достоен за уважение. Откакто го познаваме, той не се е променил."
По време на една от филмовите прожекции на място е телевизионен екип от провинция Хъбей. Представителят на екипа каза, че ще организират програма "Китайците доброволци" и ще заснемат историята на киното.
"Знам за г-н Дауей от Интернет. Прочетох много репортажи за него. Разбирам, че не е лесно за човек да отстоява това, което върши. Ще организираме програма на тема "Китайците доброволци". Ще поканим 18 души, включително г-н Дауей. Целта ни е да насърчим хората да действат като тях и да дадат своя принос за обществото."

Използван източник – "Китай днес"Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2015

АБСУРД
Петима квестори пазят незрящ ученик да не препише на матурата!
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2015 година
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Запознайте се с Даниела
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Плевен
Кърджали
ИНТЕРВЮ
Екстремно изживяване
КОНКУРС
И се нареди сред баш майсторите
Щастливец
ЛЮБОПИТНО
Историята на едно специално кино в Пекин
Доброто няма почивен ден. Разказ за една разходка със слепи хора в парка.
НАСАМЕ С КЛАСИКАТА
165 години от рождението на Иван Вазов
ПРОЕКТИ
"Гражданска инициатива за уеб-достъпност в публичния сектор"
ПЪТЕПИС
По долината на река Сома
РАЗКАЗ
Куче за слепеца
СПОРТ
Държавни първенства по шахмат за жени и мъже със зрителни увреждания
ТЕХНОЛОГИИ
Български таблет за незрящи с престижно отличие
Архив на изданието
1 2 3 4 5