Брой 09, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кърджали


Незрящият Стоян Дялков: Подайте ни ръка, за да сме полезни

85-годишният мъж е доайен на Териториалната съюзна организации на слепите в Кърджалийско. От 30 години започват проблемите му, но се държи, дори дава кураж на младите. "Държавата ни е длъжник", смята бай Стоян.
На отчетно-изборното събрание на Териториалната съюзна организация на слепите в Кърджали 85-годишният Стоян Дялков бе преизбран за член на управителния съвет. При срещата ни с него бай Стоян сподели:
"Ние сме хора в неравностойно положение. Помощта на държавата е такава, че не ни дава възможност да излезем от това положение. Но моят завет към по-младите е - братя по съдба, не унивайте! Борете се за своето оцеляване. Бъдете щастливи дори в своето нещастие!".
През тази година Стоян Дялков чества своя юбилей – 30 години членство в организацията. Той ни разказа за нелеката си съдба.
"С моята съпруга Екатерина се оженихме по любов. В нашето семейство заложихме на трудолюбието и честността. Работех, винаги съм бил за пример. Сега като гледам, днешната младеж търси повече материални блага и лесно спечелени пари. Работят по месец и сменят работата си.
Здравословните ми проблеми започнаха на 30 години. Въпреки това не съм се оплаквал.
Винаги съм окуражавал семейството си и членовете на организацията. Не съм пропускал културно събитие в нашия град – концерти, бележити дати, защото винаги съм се чувствал част от обществото.
Благодарен съм на Шюкран Исмаил - председател на Регионалната съюзна организация на слепите, и на Фотка Митева. В трудни за мен дни ме подкрепиха с технически средства - говорещ часовник, бял бастун и говорещ апарат за кръвно налягане", казва възрастният мъж.
Бай Стоян живее в квартал "Гледка" и се придвижва с обществения транспорт. Има добри хора – когато шофьорите видят белия бастун и преклонната му възраст, помагат.
Чул, че в напредналите държави като Холандия и Германия имат платформи, удобни за инвалидите. "И в България трябва да се направят. Наистина хората със специфични потребности в Кърджали имат специализиран транспорт, но той ги вози, когато се съберат повечко. А когато се наложи да изляза със семейството си, прибягвам до обществения транспорт", споделя бай Стоян. "В жилищния блок няма рампи, където да се хвана", оплаква се също той. "Нека общината да помисли и за жилищните блокове", казва възрастният мъж.
От изолацията го спасява единствено организацията. Там намира среда, в която се чувства нужен. Като част от управителния съвет винаги дава предложения за честване на бележити дати, културни юбилеи и спортни празници.
Бай Стоян дава съвети на младите членове кои са истинските ценности в живота и е доволен, когато те се вслушват в тях. "Възхищавам се как незрящата самотна майка Селиме Иса се грижи за трите си деца." Дава за пример и младата Стоянка Симеонова, която се грижи за своя съпруг, който е останал с един крак от влаков инцидент. Дъщерята Николина Копчева с инвалидност първа степен пък гледа слепия си баща. Друг незрящ член, Никола Костов, се е отказал от семейното щастие, за да обгрижва своята майка.
Макар че всеки един от тях има зрителни проблеми, не оставят своите близки на институциите, както се среща при преуспели млади хора.
"На тези, които са обезверени, се старая да вдъхвам вяра и оптимизъм."
На събранието на сляпо-глухите Стоян Дялков също беше преизбран в управителния съвет.
"Нашата държава е все още длъжница на хората, които наистина имат здравословни проблеми и са инвалидизирани.
Помощно-техническите средства ни помагат да се движим безопасно по улиците. Като придружител разчитам на моята съпруга. През всичките тези години тя никога не ме упрекна или натякна, че не виждам, а сега и не чувам.
"Искам да споделя моята тревога и на част от хората с увреден слух - китайските слухови апарати дават дефекти и се износват за една година. А срокът за ползването им е пет години", казва 85-годишният мъж. "Желая социалното министерство да проконтролира онези фирми, които не доставят качествени апарати. Не трябва да се печели на гърба на хората с увреден слух."
"Радвам се, че хората ме избраха в управителния съвет. Докато съм жив и имам сила, ще бъда полезен на моите събратя по съдба, няма да им дам да униват. Ще се боря за защитата на нашите права и за издигането на авторитета на незрящите и сляпо-глухите. Обществото ни трябва да е наясно, че ние не чакаме милостиня. Имаме самочувствието на хора, които могат да бъдат полезни, ако им се даде възможност. Нека предприемачите не се страхуват да наемат млади хора със зрителни и слухови проблеми и да им дадат шанс да се реализират и да се докажат. Само с положително отношение към нас ще настъпи и социалната промяна", уверен е бай Стоян.

Стайко КАФОВ

На плаж на Бяло море

През един от летните уикенди 40 души, хора със зрителни проблеми от Кърджали и Момчилград, сбъднаха едногодишната си мечта да се изкъпят в Бяло море.
Екскурзията бе организирана от Регионалната организация на слепите в Кърджали с председател Шюкран Исмаил. Структурата пое и по-голямата част от разходите им.
След четиричасово пътуване автобусът пристигна около обяд на ГКПП "Капитан Андреево". И от българска, и от гръцка страна служителите, като видяха европейската карта на хората с увреждания, бяха много любезни и на чист български език ни пожелаха приятно прекарване.
Александруполис ни посрещна с много слънце и приветливи и услужливи хора, които на гръцки, турски и руски ни упътваха към плажа.
Спокойните вълни на Бяло море приеха и нас. Не можехме да се нарадваме на прохладното море, спокойните вълни и разходките по пясъчната ивица.
В следобедните часове се разходихме до центъра на курортния град, посетихме катедралния храм "Свети Николай" и видяхме втория по големина в Европа морски фар.
Разтъпкахме се и по красиво проектирания централен площад, направиха ни впечатление модерните сгради и супермаркети.
Видяхме велоалеите, по които колоездачите се придвижваха по-бързо до домовете си.
След двудневна почивка част от групата отново посети Северна Гърция – този път през прохода "Маказа".
Гостоприемно ни прие Комотини, в чийто централен вечнозелен парк отдъхнахме. Направи ни впечатление 15-метровият мемориал "Мечът", увековечил подвига на героите от Втората световна война.
Отидохме до Фанари, където на плажа под сламените чадъри и шезлонги отпуснахме, отпивайки от прочутото гръцко кафе и разхлаждайки се с минерална вода. Малко преди тръгване почистихме района. Навсякъде около нас се чуваше българска реч. Сънародници от Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Момчилград бяха със семействата си на плаж.
Семейство Халиме и Шенол Ахмед сподели: "Сбъдна се едногодишната ни мечта да плажуваме на Бяло море. Аз бях там с трите си дъщери. Това ни е първото излизане в чужбина и то на море, затова изживяването е неповторимо. Направихме си много снимки за спомен и купихме сувенири за приятелите ни".

Стайко КАФОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2015

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Кърджали
Монтана
София
Пловдив
Плевен
ИНТЕРВЮ
Блиц
КОНЦЕРТ
Летен купон с "Веселите момчета"
ОБЩЕСТВО
Вече пазаруваме сами в "Билла"
ПОЛИТИКА
Защо и аз на избори?
ПРЕМИЕРА
С дъх на море
ПЪТЕПИС
На международна регата по Дунав
Архив на изданието
1 2 3 4 5