Брой 09, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Красотата е в духовността

Под това мото от 31 август до 7 септември в Народна библиотека "Иван Вазов" – Пловдив се състоя изложба на произведения на хора със специфични възможности. Участваха творци от няколко неправителствени организации – Съюз на инвалидите – дружество Пловдив, ССБ – РСО Пловдив, Национален алианс на хората с редки болести, НАСГБ – ТО Пловдив, както и такива, нечленуващи в определена организация. Идеята, инициативата, както и основната тежест по организирането на събитието бяха на дружеството на пловдивските инвалиди с председател Вяра Мисчиян. Пловдивската регионална организация на слепите има дългогодишна традиция в това отношение, но редиците на нашите участници пооредяха и по-мащабно мероприятие от този род можехме да реализираме само съвместно със сродни организации.
Изложбата беше разположена на втория етаж, във фоайето до читалня 1. За трудноподвижните хора и ползващите инвалидни колички има асансьор от партера на библиотеката.
Посетителите можеха да разгледат плетива, макраме, гоблени, бродерии и шевици, картини и фотографии, дърворезба, сувенири от керамика, украшения от различни материали. Изложени бяха готварска книга и том от Библията на брайлов шрифт, предоставен от Стефка Стойчева - председател на Християнски център "Благодат", както и издания на отделни автори и сборници от литературен клуб "Следа" към пловдивската регионална организация на слепите. Всеки от участниците беше изявил своите умения и майсторство. Общото послание бе: "И ние можем – дайте ни повече възможности".
Шест наши участнички представиха свои изделия – Радка Христова и Гинка Примова са специалисти в изработката на макраме, Мария Йорданова е утвърдена майсторка на детски и бебешки плетива, Маргарита Балева е известна с красивите си бродерии и гоблени, а Яна Цветкова с украшенията си – гердани, гривни, обеци, от различни материали. Заедно с майка си Яна е открила магазин, където най-добре може да се види богатството на творческата й фантазия.
Най-новата участничка в изложението бе Гергана Кисьова. Тя изкарва курса по арт-терапия в НЦРС и се запалва от изкуството да се правят изделия от керамика. Включва се в проект, благодарение на който и е осигурено ателие, пещ и грънчарско колело. Работи с хъс и вещина – предпоставки за една успешна бъдеща реализация на това поприще.
Трима от участниците в изложбата, членуващи в Съюза на слепите, както и в НАСГБ – Кирил Дамянов, Димка Дамянова и Илия Кърджанов, се представиха от пловдивската организация на сляпо-глухите.
"На днешния свят липсват красотата, духовността и човечността – каза при откриването на изложбата директорът на НБ "Иван Вазов" Димитър Минев. – Ние сме длъжници на хората със специфични възможности и съм доволен, че с тази изложба в библиотеката дадохме възможност те да покажат своите таланти."
Хората с увреждания си пожелаха да бъдат забелязани – може би известна гаранция за това беше присъствието на ръководителите на някои институции като Надя Танева – директор, и Донка Аргирова – началник на отдел "Хора с увреждания – социални услуги" на дирекция "Социално подпомагане" Пловдив, Веселина Ботева – директор на дирекция "Социална политика" към община Пловдив и други.

Георги ГЕНОВ

Магията Рожен

На 18 и 19 юли 2015 г. с едно микробусче съставът за обработен и автентичен фолклор "Тракийски цвят" тръгна за участие в Роженския събор. Колите пъплеха като мравешка нишка по склоновете на красивата Родопа планина. Величествената природа ни подготвяше за предстоящите тържествени мигове. А ние, за да ги съпреживеем, си подарихме една нощувка в Смолян. На следващия ден продължихме, обнадеждени и амбицирани, за сцена номер 4.
По пътя към сцената обяснихме на последния пътен полицай, че сме незрящи участници, за да ни ориентира. Той попита и шофьорът ли е ....такъв. Приехме го като шега.
Сложихме автентичните си тракийски носии и направихме бърза репетиция. Не излезе нищо – стегнати гласове, предсценична треска.
Обявиха ни и се качихме на сцената.
Един родопски бриз с мирис на прясно окосена трева и мащерка изтръгна от нас най-доброто. Изпяхме с душите си впечатляващите разработки на "Забола е Милка две бели лалета" и "Тодоро ле, черноока". Благодарихме с поклон на овациите и грабнахме сърцата на журито. Слязохме от сцената със самочувствието на победители, а игличките на боровете потреперваха от удоволствие.
На финала на събора чановете с многообразните си гласове ни пожелаха успех и до нови срещи.
Ние се върнахме с най-високото отличие – плакет. За мене това е приз като от олимпиада.
Благодарим на Регионалната организация на ССБ с председател Велик Атанасов, че помогна това да се случи.

Софи АСЕНОВАНазад

Всички статии на Брой 09, 2015

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Кърджали
Монтана
София
Пловдив
Плевен
ИНТЕРВЮ
Блиц
КОНЦЕРТ
Летен купон с "Веселите момчета"
ОБЩЕСТВО
Вече пазаруваме сами в "Билла"
ПОЛИТИКА
Защо и аз на избори?
ПРЕМИЕРА
С дъх на море
ПЪТЕПИС
На международна регата по Дунав
Архив на изданието
1 2 3 4 5