Брой 10, 2015

Тема: ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН

Флашмоб: 15 октомври - Международен ден на белия бастун


Международният ден на белия бастун не е празник. 15 октомври е камбана. И в този ден камбаната бие за всички. И в нейния звън отеква най-смисленото човешко послание: "Най-важната ни мисия е да съхраним живота и здравето на хората!".
През цялата година, но най-вече около този ден, ние се опитваме да говорим за безопасността на незрящите и слабовиждащите граждани. Очакваме някой да ни чуе. Въпреки наглия рев от форсираните двигатели, въпреки шума от мръсната газ, въпреки грохота на машините от водния цикъл, въпреки глухото и страшно мълчание на звуковите светофари. Всяка година изпращаме на електронните пощи на държавните и общинските институции, организациите от неправителствения сектор и медиите списък на правилата за осигуряване на свободно, безпрепятствено и безопасно придвижване на зрително затруднените хора. Досега нито един от нашите адресати не е потърсил обратна връзка с нас. Пак ще го направим. Може пък тази година някой "ключов фактор" да реши, че нашите консултации ще бъдат от полза.
Ние, българите, сме абсолютно индиферентни към всякакви правила. Може би защото твърде дълго са ни натрапвали безсмислени, направо идиотски норми за всичко. Нарушаването е някакъв вид протест. За съжаление дисидентството на пътя е равно на катастрофа.
Ние сме безотговорни към себе си - пресичаме набързо малко преди или след пешеходната пътека; не ползваме подлезите, макар че с изтръгнатите решетки и липсата на осветление те са и по-опасни; не поставяме предпазни колани… "Толерантност" е чужда дума и "Дас ист болгар, маине кинде, болгар!" се бие в гърдите и я кара по нашенски. Не ни стряскат черните статистики за пострадалите и загиналите на пътя. Докога ще воюваме помежду си!?
Всички си задаваме тези въпроси. Знаем и отговорите. Няма ги решенията.
Една от основните дейности за подкрепа в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Габрово е обучението по мобилност и ориентиране в малкото и голямо пространство. Специалистите правят диагностика на двигателните умения, степента на самостоятелност, обективното здравословно състояние и индивидуалната нагласа за обучаемост на хората с увредено зрение. Самостоятелното придвижване на тотално сляп човек с бял бастун в градска среда е труднопостижим резултат. С всеки клиент се работи индивидуално. Нужни са пълно доверие, висок професионализъм и силна мотивация. Често близките на потребителите предпочитат да придружават незрящия, водени от желанието да осигурят неговата безопасност. В други случаи зрително затруднените с частично съхранено зрение изпитват страх, а почти винаги и срам от околните. Все повече клиенти, насърчени от нашата подкрепа, мотивирани от възможността да бъдат самостоятелни и независими от чужда помощ, приемат предизвикателството. Специалистите от нашия екип предлагат и услугата "Обучение на придружителите в умения за адекватно, умело и безопасно водене на хора с увредено зрение". Асистирането на сляп човек изисква концентрация, емпатия и отдаденост. Създаването на тандем от незрящия човек и неговия водач е висшият пилотаж в рехабилитацията. Ако искате да разберете за какво точно иде реч, спомнете си изумителното танго на Ал Пачино в "Усещане за жена".
Фундаментално право на незрящите, а и на всички хора с увреждания е правото на равнопоставен достъп – архитектурен, социален, информационен. Според Закона за интеграция на хората с увреждания от 1 януари 2006 година България трябваше да е създала достъпна околна среда за своите граждани с увреждания. Нашият Парламент ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания. В нея цял раздел е посветен на правилата за достъпност.
В последните две години беше нелепо да се говори за достъпна градска среда в нашия град. Дейностите по водния цикъл превърнаха улиците във военен полигон: окопи и траншеи, впечатляващ арсенал от високопроходима бойна техника, милитаристи в светлоотразителни жилетки. В тази извънредна, кризисна ситуация придвижването от една точка до друга в нашия град приличаше на приключенско реалити от вида на "Сървайвър". Но, както е казал философът, когато вече не знаел какво да каже: "И това ще мине". И то мина…
15 октомври – Международния ден на белия бастун, габровските незрящи отбелязваме с флашмоб. На площада пред Общината специалисти, потребители и доброволци на Центъра ще раздават информационни материали – листовки и диплянки с правилата за осигуряване на безпрепятствено и безопасно ориентиране и придвижване в градска среда на зрително затруднени. Ще поканим зрящите минувачи да се опитат да пресекат улицата със завързани очи, но с помощта на бял бастун. Членовете на Спортен клуб за хора с увреждания "Бялата лястовица" – Габрово ще демонстрират колоездене с велосипед "Тандем". Ще поканим гражданите да изиграят партия шахмат с незрящи спортисти на релефна шахматна дъска или пък да хвърлят заровете на спортната табла за хора със зрителни затруднения.
Надяваме се чрез атрактивния формат на събитието – флашмоб, нашите послания да стигнат до повече граждани. Опитваме се чрез нови и нестандартни прояви за отбелязването на Международния ден на белия бастун да привлечем повече зрително затруднени към участие. Вярваме, че така ще извървим нашата част от верния път, по който ще се състои срещата. Там ще поставим знака с надпис "Успешна интеграция".

Стефка ПЕНЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2015

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Флашмоб: 15 октомври - Международен ден на белия бастун
ПОКАНА
Общо събрание на ФСХЗУ
ПРАЗНИК НА СТАРА ЗАГОРА
Театралната сцена е и за нас
Есенна среща на тиха уличка
ПРОЕКТИ
Млади европейски ентусиасти проучват нови възможности за социална емпатия
Език на толерантността
Приключи обучението по компютърна грамотност на първата група по проект BG05/1397
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
С дух на приятелство и взаимопомощ
ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА КОЛЕГИТЕ
30 години списание "Есперанта файреро"
ЮБИЛЕЙ
Хорът на слепите вече на 80!!!
Архив на изданието
1 2 3 4 5