Брой 10, 2015

Тема: ПРАЗНИК НА СТАРА ЗАГОРА

Театралната сцена е и за нас


5 октомври е официалният празник на Стара Загора. Тази дата се свързва с княз Александър Богориди, който вече в качеството си на генерал-губернатор на Източна Румелия на 5 октомври 1879 г. полага основния камък и слага началото на възстановяването на опустошения през лятото на 1877 г. от ордите на Сюлейман паша град. Тази дата остава в историята на Стара Загора и се чества като негов официален празник.

Наред с многобройните културни изяви, състояли се на 5 октомври в града, в програмата бе включен и спектакълът на театралната трупа на Регионалната организация към Съюза на слепите в Стара Загора. Трупата показа своето артистично майсторство пред многобройни представители на обществеността и гости на града на сцената на Кукления театър. Пред публиката оживяха героите на възрожденския български писател и драматург Сава Доброплодни от неговата комедия "Зех тъ, Радке, зех тъ". Със своите автентични костюми, жив диалектен език и неповторимо вживяване в ролите си артистите ни върнаха в средата на ХІХ век по начин, който ни завладя и напълно ни отвлече от ежедневието. Препълнената зала реагираше с много смях и бурно аплодираше всяка сцена от хумористичната пиеса.
Любителската театрална трупа към РСО на ССБ в Стара Загора е създадена преди около пет години. В началото тя се задоволява с кратки сценични форми, като пресъздава някои ритуали и обичаи. Първата й по-сериозна изява е композиция по разкази на Чудомир. Преди две години трупата застава пред ново предизвикателство и поставя на сцена комедията „Криворазбраната цивилизация”, която освен че те играят с огромно удоволствие, им носи и неоспорим успех. Така се стига до премиерата на втората тяхна пиеса "Зех тъ, Радке, зех тъ".
Всичките осем участници в театралната трупа са с нарушено зрение, а някои от тях са напълно незрящи, но за тях това не се оказва непреодолимо препятствие. Те предварително детайлно се запознават със сценичното пространство, на което играят. Имат си и някои незабележими за публиката специални ориентири, което им позволява свободно и безпроблемно да се движат по сцената.
И пред тях, както и при много от професионалните театрали, стои финансовият проблем. Как го решават? Разчитат на спонсори, а когато и това не достига, тогава разчитат и на собствени средства. През миналата година двата "Лайънс клуба" в града са ги подпомогнали с дребни аксесоари и материали като пастелни бои и други. С тях Елена Атанасова - ученичка от Езиковата гимназия им рисува върху чаршафи декорите -изключително трудоемка работа. Всичко останало си набавят с лични средства.
Виолета Иванова, която в пиесата изпълнява ролята на баба Марта, така да се каже по съвместителство се е заела и с работата на режисьор на трупата. Тя не е професионален режисьор, но пари за такъв няма.
При подготовката за едно излизане на сцената има много предварителна работа. Много неща изискват и намесата на човек със зрение. И тук се проявява Гери. Тя е сътрудничката на регионалната организация. Гери ги гримира, Гери помага при шиенето на костюмите, пак тя е суфльор и е винаги там, където е необходимо.
Интересно е как Ваня Петкова - млад човек, играеща ролята на кокона Мария, попада в трупата: "Веднъж, гледайки телевизия, попаднах на тяхна постановка. Това беше композицията по Чудомир. Разбрах, че артистите са от РСО Стара Загора към Съюза на слепите. Всъщност до този момент аз не знаех за съществуването на такава организация. Потърсих ги и ето ме сега с трупата. Посрещнаха ме много внимателно. Чувствам се на точното място, с точните хора. Много съм благодарна на ръководството и на целия колектив. Вече не съм скептична, убедена съм, че този вид изкуство е напълно достъпно и за нас".
Кольо Стоянов, който пресъздава ролята на Михал, сподели, че неговият любим артист е Георги Парцалев и той с удоволствие играе роли, в които се е превъплъщавал този неповторим български актьор. "При нас нещата стават малко по-бавно, затова репетираме по три пъти в седмицата, а месец преди спектакъл ползваме и сцената на Младежкия дом."
Репетират всеки ден, дори когато са на почивка в рехабилитационната ни база в Шипково. Правят го с желание и голям ентусиазъм. Това ги извежда от ежедневните проблеми, дава им самочувствие и ги зарежда с енергия. Трупата е гостувала на сцените на много театри в страната - Хасково, Сливен, Бургас и Шумен.
Гости на празника бяха представители на ТСО Харманли, които поздравиха театралната трупа с рецитал по стихове на Христо Славов, а Виолета Танева ги зарадва с народната песен "Зора зазори, момне ле".
Председателят на РСО Стара Загора Дина Желева, самата тя участничка в представлението, още с цвете в косите поднесе голямото отличие на Съюза на слепите в България статуетката "Хуманитатис кауза" на кмета на града г-н Живко Тодоров.
Диана Атанасова, завеждащ дирекция "Култура и вероизповедания" към община Стара Загора, поднесе цветя от името на общината и прие статуетката. Тя предаде думите на кмета, че регионалната организация на ССБ в Стара Загора винаги ще се ползва от щедростта и вниманието на общината – "Този празник е наистина един празник на душата, а сетивата на душата са най-истинските. Ние присъствахме на спектакъл, който се докосва до професионалната сцена. Това, което вие представихте, беше наистина много живо и много истинско. Благодаря ви! До следващата премиера! До следващия пети октомври!".

Димитрина МИХАЙЛОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2015

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Флашмоб: 15 октомври - Международен ден на белия бастун
ПОКАНА
Общо събрание на ФСХЗУ
ПРАЗНИК НА СТАРА ЗАГОРА
Театралната сцена е и за нас
Есенна среща на тиха уличка
ПРОЕКТИ
Млади европейски ентусиасти проучват нови възможности за социална емпатия
Език на толерантността
Приключи обучението по компютърна грамотност на първата група по проект BG05/1397
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
С дух на приятелство и взаимопомощ
ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА КОЛЕГИТЕ
30 години списание "Есперанта файреро"
ЮБИЛЕЙ
Хорът на слепите вече на 80!!!
Архив на изданието
1 2 3 4 5