Брой 11, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велики Преслав


Незрящите искат младите хора сред тях да са по-малко

"Нека слепите млади хора да са все по-малко в нашите редици", това каза в Деня на белия бастун председателят на териториалната организация на незрящите от Велики Преслав Енчо Маринов. "Навсякъде препоръчват младите хора в организациите да са повече, да влизат в ръководствата и да привличат свои връстници, но ние се молим да няма младежи сред тях, въпреки че болшинството дечица, престояли в кувьози имат зрителни проблеми още от най-ранна възраст", каза още Енчо Маринов. В Деня на белия бастун той събра членовете на градската организация и на петима най-нуждаещи се подари по един бял бастун. Помощните средства са получени в преславския клуб като дарение от местна организация, а незрящите чакат и климатик, който също е подарък от тукашна структура за 15 октомври.
Териториалната организация покрива съседните на Велики Преслав общини Върбица и Смядово и има над 70 членове. От ръководството обясниха, че както навсякъде, така и при тях парите са проблем, но срещат разбиране от администрациията във Велики Преслав, на която дължат скромното бюджетно подпомагане от 400 лв., новия си клуб и неговото поддържане. От Смядово помагат на незрящите с осигуряване на транспорт, с разнос на материални помощи до домовете на слепите и удрят по едно рамо за културни мероприятия, но с общината във Върбица се работи по-трудно. Затова председателят Енчо Маринов смята към края на календарната година да организира среща с общинското ръководство на Върбица и да поиска да бъдат заложени средства за незрящите в новия бюджет. Върбишките членове на клуба са малко над 10 и териториалната организация никога не ги е лишавала при разпределянето на помощи и дарения, но дори разходите за доставка на продукти и средства за слепите от Герлово утежняват нашия бюджет. Затова клубното ръководство във Велики Преслав ще настоява за финансиране от бюджета на Върбица.
В Деня на белия бастун местната организация се похвали още с предоставената им възможност да присъстват в Шумен на театрална постановка с участието на незрящи актьори. Братой Братоев от село Драгоево, който е председател на шуменския спортен клуб за незрящи, се включи в планински преход в района на Петрич заедно с Величко Бодуров от Велики Преслав.

Росица СТАЙКОВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2015

БЕЛЕЖКА
Един интересен факт
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Общо отчетно-изборно събрание на пълномощниците от РСО София
Една перспективна среща в Етрополе
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Велики Преслав
Пловдив
Троян
Видин
Добрич
Долни Дъбник
Велико Търново
ОБЩЕСТВО
Нова онлайн услуга за хора с нарушено зрение в НБУ
Достъпността не е прищявка
ПРОЕКТИ
Излезе първа част на "Метроводител за незрящи"
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Облог
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6