Брой 11, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Спортен клуб "Марица" - отново напред и нагоре

След отпразнуването на 10-ия си рожден ден през миналата година Обединен спортен клуб на сляпо-глухите "Марица" Пловдив поведе нова битка да се докаже в средите на хората с увреждания. Преминавайки през много перипетии и благодарение на упорития труд, успяхме и този път да се задържим на гребена на вълната. Спечелените медали затвърдиха доверието на Община Пловдив в нас и в нашето специално отношение към спорта, което е предпоставка за поредната финансова "инжекция" за пълноценен тренировъчен процес и участие в спортните състезания. Средствата ни помогнаха да проведем нашите тренировки най-вече по боулинг и вътрешните клубни турнири по спортна табла, шахмат и дартс. И резултатите не закъсняха. На проведения през месец август във Варна национален спортен празник на сляпо-глухите нашите членове спечелиха за териториалната пловдивска организация общо 39 медала, от които 18 златни, 17 сребърни и 4 бронзови. Благодарение на новопостъпилите членове в клуба Таня Димитрова, Иванчо Христов и Илия Кърпаров, на завърналите се в отбора след кратко отсъствие Събка Димитрова и Никола Стоянов, на старите бойци Димитър Стоянов, Милко Кичуков, Димка Дамянова и Тотка Златанова грабнахме първото място в отборното класиране по боулинг, лека атлетика и дартс.
След националния спортен празник по инициатива на ОСКСГ "Вихър" пак във Варна се проведе турнир по спортна табла и канадска борба за обединените спортни клубове на сляпо-глухите. В този турнир нашият клуб отново показа своя висок спортен дух и жаждата си за победа. В канадската борба станахме втори само заради по-малкия брой състезатели. Четирима борци спечелихме 4 златни и 4 сребърни медала. В спортната табла отново се представихме повече от добре. За клуба ни таблата все още е нов спорт. Повечето от нас се занимават от пет-шест месеца с нея, а още в първите срещи всички, които участвахме, се изправихме срещу едни от най-известните имена в турнира. Въпреки това се борихме до край, защитавайки достойно името на спортен клуб "Марица" Пловдив. В индивидуалното класиране при жените Събка Димитрова и Таня Димитрова заеха второ и трето място. При мъжете нещата не тръгнаха добре, но накрая всичко се подреди както трябва. В борба за влизане в призовата тройка Милко Кичуков се изправи срещу представителя на Варна Ваньо Биячев и отстъпи третото място след драматична игра. Кирил Дамянов след победа над Димо Тотев и съотборника си Петър Кисьов трябваше да се срещне на финала с Евгени Генчев, от когото беше загубил в първия кръг. При разменени победи в първата и втората игра стана нещо много интересно и невиждано дотогава в клуба на културния дом в комплекса на слепите. Третата среща вървеше с променлив успех някъде докъм средата. Когато насъбралите се около масата виждаха как Евгени уверено върви към победата и първото място, изведнъж всичко се обърна с главата надолу. Заровете сякаш се подиграха с него и минаха на страната на пловдивския състезател. С пресметливи ходове и уверена игра Кирил Дамянов успя да затвори варненеца и Евгени Генчев се предаде още преди да завърши цялата среща. Така представителят на "Марица" Пловдив спечели първото място в индивидуалното класиране.
След изиграването на всички двубои дойде време за преброяване на точките и награждаване на състезателите и отборите. Оказа се, че пловдивският и варненският отбор са с равен брой точки. Поради недостигащото време се предложи първо и второ място да се разиграе на принципа на жребия. Тук късметът беше на страната на варненския отбор и той взе първото място. Въпреки това пловдивчани заслужиха признанието на публиката за невероятната си игра като още млад и недотам опитен отбор в този спорт.
Най-голямата емоция за нас през тази година дойде на 10 октомври. С финансовата подкрепа на Община Пловдив спортен клуб "Марица" положи началото на една двугодишна своя идея и мечта, а именно организирането на национален турнир по боулинг за сляпо-глухи спортисти, членуващи в обединените спортни клубове на сляпо-глухите в България. Самата организация на такъв турнир е малко по-сложна, поради това че залите за боулинг в Пловдив не са много и са заети непрекъснато. Да не говорим за цените на хотелите, градския транспорт и храната. В края на краищата всичко си дойде на мястото. Комплекс "Аквалент" предостави своята база за нашето мероприятие. С превъзходните си условия за нощувка, отличната боулинг зала и чудесния ресторант тя очарова нашите гости от Варна, Стара Загора и Асеновград. В предварително уреченото време в боулинг зала "Аквалент" започна дългоочакваният турнир. Специално за наша морална подкрепа дойде да засвидетелства своето уважение към спортистите с увреждания представителят на Община Пловдив - главен експерт Славка Иванова. Под бурните ръкопляскания на спортистите тя хвърли първата топка по боулинг пистата, даде старт на турнира и пожела много късмет и спортсменска игра на всички. Председателят на НСФСГБ Димитър Парапанов произнесе кратко слово с пожелание за успех на турнира и най-вече за победа на приятелството и спортния дух.
След двучасова игра първият национален турнир по боулинг за обединените спортни клубове на сляпо-глухите в България завърши. Отборът на "Марица" Пловдив спечели първото място, изпреварвайки "Вихър" Варна само с четири точки разлика. На трето място се нареди отборът на "Августа" Стара Загора. Заралии също бяха на крачка от второто и първото място с невероятно добрата игра на председателя на клуба Ангелина Кръстева. Адмирации заслужава и новооткритият асеновградски клуб на сляпо-глухите "Станимашка светлина" с председател Красимир Касабов за достойното си представяне в националния интеграционен турнир по боулинг. Асеновградчани отложиха планираната екскурзия до Велико Търново само и само да вземат участие в турнира, което им прави чест.
По-важното в случая е, че всички състезатели и гости останаха удовлетворени от турнира, а след вкусната вечеря и почерпката от председателя на пловдивския отбор по случай рождения му ден спортистите се разделиха с пожелание турнирът да стане ежегоден.

Кирил ДАМЯНОВ

Дискриминирани ли са невиждащите хора

Отбелязването на Международния ден на белия бастун в Пловдив е дългогодишна традиция за хората с увредено зрение от нашия град. Тази година това обаче стана по различен начин.
15 октомври – Международният ден на белия бастун, се свързва с въпросите по ориентирането и мобилността на зрително затруднените. Но за възможности за добро ориентиране и мобилност особено за тази категория хора можем да говорим само при осигурена достъпност на средата за живот – селищните системи в комплексен план, междуселищните транспортни комуникации и други. Основната отговорност за премахването на архитектурните и неархитектурните физически бариери пред невиждащите пада върху местните власти, защото неосигуряването на достъпна градска среда възпрепятства интегрирането им в обществото, явява се и като своеобразна форма на непряка дискриминация.
В тази връзка се свързахме с Веска Иванова – регионален представител на Комисията за защита от дискриминация в Пловдив. На 15 октомври от 15 ч. в съюзния културен дом се събраха всички, интересуващи се от тази проблематика. Г-жа Иванова подробно разясни същността на Закона за защита от дискриминация и особено механизмите за неговото прилагане.
С няколко думи - ЗЗД урежда защитата срещу всички форми на дискриминация и съдейства за нейното предотвратяване. Целта на закона е да осигури на всеки човек на територията на Република България право на равенство пред закона и равенство във възможността за участие в обществения живот, както и ефективна защита срещу дискриминацията. Всеки, който е обект на дискриминация или е поставен различно по отношение на възможностите си за участие в обществения живот, може да сезира Комисията за защита от дискриминация чрез подаване на жалба, а юридическите лица – на сигнал. Жалбата или сигналът трябва да са в писмена форма, съдържаща нормативно определени реквизити, и се подават по пощата – с писмо с обратна разписка, по електронен път или в офиса на регионалния представител на КЗД.
От присъстващите бяха зададени много въпроси и бяха посочени факти и обстоятелства, възпрепятстващи ориентирането, мобилността и възможностите за по-добра интеграция на зрително затруднените. Веска Иванова още веднъж уточни, че всеки е в правото си да подаде писмена жалба до Комисията, ако проблемът му не се решава от съответната институция. Комисията проучва въпроса и неин заседателен състав взема съответното решение. Конкретно при нас обобщен сигнал може да бъде подаден от съответната териториална или регионална организация на ССБ.
В заключение регионалният представител на КЗД раздаде визитки с координатите на Комисията и предостави на пловдивските съюзни ръководства брошурата "Как да инициираме образуването на производство пред Комисията за защита от дискриминация".

Георги ГЕНОВ

Макао гардън радва пловдивчани

Цели десет дни папагалското шоу беше безплатно за всички посетители. Интересът към него не спадаше, а напротив – с всеки изминат ден се засилваше. И когато трябваше вече да се заплаща някаква такса, това не стресна особено любопитния народ. Макар и срещу заплащане, на хората им се искаше сами да се убедят в говорните възможности на перфектно дресираните птици.
Пронизителни птичи крясъци и невъобразима детска глъч!!! 28 папагала от 22 вида се представят на уникална изложба. Тя бе открита на 16 октомври в Пловдив със специален водосвет и в присъствието на кмета на район "Тракия" г-н Костадин Димитров. Разположена е на последния етаж в Търговския център "Форум". Птиците не са в кафези, а като истински манекени са кацнали на определени поставки, напомнящи част от дървесен клон. Някои бяха дори ситуирани на раменете на организаторите. Папагалите са от три континента – Австралия, Америка и Африка. Те са много различни по големина и окраска на тяхното оперение. От белите като сняг какаду (Австралия, Нова Гвинея) до пъстрите ара (Америка) и жако (Африка).Техните размери варираха от 25 см до 1.20 метра. Камен Дичев, един от организаторите на екзотичната изложба, подчерта, че цели два месеца птиците са "обучавани", за да свикнат да бъдат наблюдавани от множество хора. На импровизираната пресконференция той поясни, че цените на папагалите варират от 1 500 лева до фантастичните 30 хиляди само за една бройка. "Макао гардън" в превод ще рече "Папагалска градина", защото макао е порода папагали от вида ара, населяващи Амазония.
Но един бял папагал от вида какаду на име Лукас сякаш най-много радваше публиката. Той през няколко минути с детски глас й се обясняваше в любов: "Ай лав ю". И се кланяше много артистично. А аудиторията му щедро го възнаграждаваше с бурни аплаузи. Пловдивчани и техните гости цял месец ще могат да посещават атрактивната птича експозиция. Следващите спирки на папагалската сбирка са София и Букурещ.
Изложителите, като разбраха, че не виждам, ми поставиха на дясната ръка един папагал и ми разрешиха с другата си ръка да го погаля. Той се казва Близнакът и е от вида какаду. Най-гласовите сред тях са бялото какаду и молукското какаду.
Познавам хора с нарушено зрение, чиито домашни любимци от много години са папагалите. Те най-често са от по-евтините видове вълнисти папагали и папагалите "Корели". Национално известната Албена Алексиева, чиято фондация "Очи на 4 лапи" произвежда кучета-водачи вече десетина години, се грижи от 2000 година за папагал от вида кралско или червеноопашато жако, обитаващ Конго и Кот д’Ивоар. Той не блести особено със своята окраска, но се слави с това, че е най-умният сред своите пернати събратя и доста лесно се подава на обучение в човешка реч. Албена споделя, че нейният Джак произнася доста добре 40-50 думи. Но имало и птици, чийто речников запас стига до триста думи. Същият Джак изпраща Иван Доброволов, дошъл да погледне компа на Бени, произнасяйки: "Чао, глупак!". И Бени месеци наред се извинява на госта си за неособено любезното сбогуване с него от страна на своя крилат възпитаник.
И както читателите вероятно се досещат, посредством това папагалско турне неговите организатори целят да популяризират сред широката общественост тези удивителни домашни любимци, за които мнозина от нас имат съвсем бегла представа.

Ангел СОТИРОВ

Осем години на крилете на песента

На 10 октомври се навършиха осем години от създаването на дует "Настроение". Години, изпълнени с много труд и лишения в името на нейно величество песента.
За разлика от другите дуети, изявяващи се на музикалните сцени, ние се движим по изграден от самите нас път, със собствен облик и визия. Участието ни на концертите винаги се отличава с представяне на нещо ново или промяна на познатото и показването му в най-неочаквана светлина.
Така след дълго прекъсване на концертната ни дейност появата ни на пловдивска сцена през месец март беше посрещнато от публиката с възторг и много радост. Конферансието на осмомартенския концерт в Дома на народната армия в Пловдив ни изпрати с думите – "Добре, че дойдохте, та да раздвижите малко обстановката".
След черната 2014 година (заради една неочаквана злощастна случка и едногодишно прекъсване) дует "Настроение" отново пое по пътя на сценичните изяви с нови сили и жажда за още по-големи победи. И те не закъсняха. В град Хисаря показахмеq че не трябва да ни отписват от призовите места. Доказателство за това беше сребърният медал във фолклорния жанр, където се изявяваме по-рядко. По принцип нашата сила е в естрадата и шлагерната песен, макар че фолклорът не ни е чужд и обичаме да експериментираме с него. Затова на международния фестивал за хора с увреждания в град Перник оценката на журито за участието ни в шлагерната песен дойде съвсем очаквано за нас. Златният медал за изпълнението на песента "Двама вървим по пътя" не ни изненада. Напротив, по думите на водещия, дори сме заслужавали плакет.
По традиция най-значимото събитие за дует "Настроение" си остава многожанровият фестивал на сляпо-глухите в България, провеждан през последните години в Пловдив. В него нашето присъствие е много силно и запомнящо се, въпреки голямата конкуренция. Авторитетното жури в лицето на професор Светла Станилова от Музикалната академия в Пловдив оцени по достойнство изпълнението ни на песента "Ако си дал" и я награди със златен медал. Тази песен е една от най-сложните в нашия репертоар поради комбинацията от вокално представяне и рецитация, непозволяваща никакви компромиси с текста. Според журито изпълнението ни е било перфектно и завладяващо с прочувствеността на речитатива, поднесен от гласа на женската половинка в дуета. В жанра "Стара градска песен" в същия фестивал се появихме на сцената с песента "Двама вървим по пътя". За изпълнението й получихме най-високото отличие – златен медал.
Като завършек на чудесното ни годишно пътешествие по сцените във Варна експериментирахме нещо, за което сме били в доста сериозен спор напоследък вътре в дуета. На международния фестивал "Листопад на спомените" след фестивалите в Перник и Пловдив решихме да заложим отново на песента "Двама вървим по пътя". Направихме го заради фактора "Жури", понеже ни се е случвало за една и съща песен да ни оценят различно на различните места. Този път това не се случи. Тази песен и на трите фестивала получи най-високите отличия, което е показател за качеството на нашето изпълнение.
Сега чакаме коледните концерти, в които дуетът ни има запазено място с емблематичните празнични песни, изпълнени с много любов и с огромно чувство на благодарност към публиката, заради която живее и пее дует "Настроение".

Кирил ДАМЯНОВНазад

Всички статии на Брой 11, 2015

БЕЛЕЖКА
Един интересен факт
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Общо отчетно-изборно събрание на пълномощниците от РСО София
Една перспективна среща в Етрополе
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Велики Преслав
Пловдив
Троян
Видин
Добрич
Долни Дъбник
Велико Търново
ОБЩЕСТВО
Нова онлайн услуга за хора с нарушено зрение в НБУ
Достъпността не е прищявка
ПРОЕКТИ
Излезе първа част на "Метроводител за незрящи"
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Облог
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6