Брой 11, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Здравословно хранене за дълголетие

На пети октомври скъп гост в клуб "Детелина" към ТО на сляпо-глухите в Добрич бе доктор Илияна Ананиева. Темата на събеседването бе "Здравословно хранене за дълъг и ползотворен живот". Помещението едва побра хората, дошли да чуят беседата. Лекторката с уверен и увлекателен тон завладя аудиторията. Тя сподели с присъстващите някои от основните принципи за здравословно хранене. Според д-р Ананиева закуската сутрин не бива да се пропуска. Чрез това първо хранене зареждаме организма с гориво. Хората, които имат навик да закусват, не боледуват. Трябва да се набляга на пресните плодове и зеленчуци. От месото е добре да се консумира предимно пилешко и пуешко. Рибата, печена или варена, трябва да присъства минимум два пъти седмично на трапезата ни. Лекторката подчерта, че ядките – бадеми, лешници, орехи, фъстъци, и черният шоколад са също много полезни за нас. Тя ни насочи и към консумация предимно на пълнозърнест хляб.
Присъстващите задаваха уточняващи въпроси. Лекарката изслушваше всички търпеливо и отговаряше изчерпателно. Тя обеща в бъдеще да откликва отново на нашите покани.
В края на събирането й поднесохме цветя с благодарност за полезната изнесена беседа.

Калинка КОВАЧЕВА

"Партньорство за по-добър живот"

На 15 октомври в сградата на Община град Добрич се проведе регионална среща на социалните услуги от област Добрич на тема "Партньорство за по-добър живот", организирана от представителството на Националния алианс за социална отговорност (НАСО) в Добрич, "ХобиСклуб” и със съдействието на Община град Добрич. Сред официалните гости бяха г-жа Камелия Койчева - зам.-кмет на Добрич, г-жа Иванка Титова - началник на отдел "Здравеопазване и социални дейности", г-жа Магдалена Миткова - директор на дирекция "Социално подпомагане", г-жа Ирена Баирова - директор на регионална дирекция "Социално подпомагане", г-н Иван Тодоров - председател на "ХобиСклуб" и представител на НАСО за Област Добрич, както и г-н Георги Георгиев - председател на НАСО. Участници в срещата бяха потребители на "ХобиСклуб", доставчици на социални услуги и специалисти от общините Добрич, Крушари, Шабла и други.
Приветствия при откриването отправиха г-жа Койчева, г-жа Титова и г-н Георгиев. Г-н Иван Тодоров отправи апел за честна, искрена, отворена среща с цел споделяне на проблеми и отправяне на препоръки за по-успешна работа и партньорство в бъдеще. Г-н Георгиев представи възможностите на НАСО за директен диалог с институциите на държавно ниво и влияние върху националните и европейските политики за подкрепа на хората в неравностойно положение. "НАСО е представител за България на Европейската асоциация на доставчици на услуги за хора с увреждания (EASPD) - припомни г-н Георгиев, което дава възможност за пряка работа с европейските институции". В същото време като член на двата национални консултативни органа за подкрепа на хората в неравностойно положение – Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и Националния съвет по въпросите на социалното включване, както и като член на комитетите за наблюдение на ОП "Развитие на човешките ресурси", Програмата за развитие на селските райони и ПТС "България - Сърбия" НАСО се стреми да въвежда и подкрепя политики за инвестиции в човешкия капитал. "С работата си през годините НАСО е доказал капацитет за изграждане на партньорства и мостове между всички заинтересовани страни в социалния сектор, като всички тези партньорства са на разположение на всеки от членовете на НАСО", подчерта г-н Георгиев. Той обърна внимание също на възможностите на членовете за участие в обучения, обмен на опит, форуми на регионално и национално ниво, където да популяризират своите добри практики от "трибуната" на НАСО, както и редовно да получават информация по теми, свързани с актуални социални политики.
По повод отбелязването на Деня на белия бастун г-н Тодоров разказа историята на появата му. Според думите му - в миналото се е считало, че незрящите хора не са способни да се развиват интелектуално или духовно. Тази обществена нагласа сега е преодоляна, а през 1943 г. се ражда и идеята за белия бастун. Г-н Тодоров разказа за начина му на използване и как той е изключително необходимо и важно средство за придвижването и за воденето на социален живот от страна на хората със зрителни увреждания.
Думата взеха и представителите на социалните услуги, които споделиха добри практики от работата си, като благодариха за подкрепата и доброто взаимодействие с Община Добрич, доставчик на над 20 социални услуги, сред които защитени жилища за жени, дневни центрове както за деца, така и за възрастни с увреждания, ЦНСТ, ЦСРИ. По-подробно своите услуги представиха г-жа Албена Донева - директор на ЦСРИ и ДЦВУ в Добрич, както и г-жа Елена Янева - ръководител на ДЦДУ - Добрич. От своя страна потребителите на "ХобиСклуб" благодариха на г-н Тодоров за усилията, които полага в работата си, и изразиха своята признателност за оказаната подкрепа. В заключение г-жа Ивелина Романова, представител на Регионален исторически музей - Добрич, изнесе беседа за историческия и културен живот на града.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 11, 2015

БЕЛЕЖКА
Един интересен факт
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Общо отчетно-изборно събрание на пълномощниците от РСО София
Една перспективна среща в Етрополе
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Велики Преслав
Пловдив
Троян
Видин
Добрич
Долни Дъбник
Велико Търново
ОБЩЕСТВО
Нова онлайн услуга за хора с нарушено зрение в НБУ
Достъпността не е прищявка
ПРОЕКТИ
Излезе първа част на "Метроводител за незрящи"
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Облог
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6