Брой 11, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Долни Дъбник


Екскурзия до Етрополе и манастира

По случай 15 октомври – Международния ден на белия бастун, ТСО Долни Дъбник проведе еднодневна екскурзия. Тръгнахме от Долни Дъбник в 7,30 ч, минахме през селата Крушовица и Садовец, откъдето се качиха още наши членове.
Изненада ни Лазар Пеев, който бе взел акордеона си и ни весели през цялото време. След като минахме през Луковит и поехме по пътя за Етрополе, той разпъна акордеона и започна веселието. Първата песен беше "Хубава си, моя горо". Лазар свиреше, а всички запяха. Красива е нашата мила България и има защо да се гордеем, че сме българи.
И така неусетно, изпълнени с емоции, стигнахме до Етрополския манастир "Света Троица", който е едно от най-старите книжовни средища в Северна България. Работела е школа с добре подготвени книжовници като граматик Бойчо, дякон Йоан и други.
Разгледахме манастира, запалихме свещички за здраве, изнесоха ни и прекрасна беседа, след което потеглихме за Етрополе. Градът се намира на 90 км североизточно от София. Разположен е в северното подножие на Стара планина и долината на река Малък Искър. Развити са дървообработващата, кожухарската, шивашката промишленост и други.
В околностите на Етрополе има медни и оловно-цинкови руди.
В Етрополе има климатична гимназия, професионален техникум по дървообработване и средно политехническо училище.
Има хубав музей, който посетихме, и часовникова кула. Етрополе е родно място на Христо Ясенов. Включен е в 100-те национални обекта – номер 63. След това в централния ресторант ни чакаха представители на местната организация на хората с увреждания и заедно се веселихме, като се уговорихме те също да ни гостуват. На връщане се отбихме в село Брусен и поднесохме цветя на паметника на загиналите 19 партизани от отряд "Георги Бенковски", чиито имана са изписани на паметната плоча.
Не бихме могли да осъществим това мероприятие без подкрепата на кмета на община Долни Дъбник г-н Борислав Станимиров, който в чест на 15 октомври ни подари тази безплатна екскурзия. От мое име и от името на всички присъстващи сърдечно му благодарим!

Веселина ВЪЛЧИНКОВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2015

БЕЛЕЖКА
Един интересен факт
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Общо отчетно-изборно събрание на пълномощниците от РСО София
Една перспективна среща в Етрополе
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Велики Преслав
Пловдив
Троян
Видин
Добрич
Долни Дъбник
Велико Търново
ОБЩЕСТВО
Нова онлайн услуга за хора с нарушено зрение в НБУ
Достъпността не е прищявка
ПРОЕКТИ
Излезе първа част на "Метроводител за незрящи"
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Облог
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6