Брой 12, 2015

Тема: ГОДИШНИНА

И не се умори да продуцира!!!


Роден е в емблематичното село Бистрица, сгушено в подножието на Витоша. То се прочу със своите музикални и артистични баби. И със свирепите футболисти от "Бистришки тигри". Да, с тези същите тигри, с които бате Бойко Борисов рита топка и ги вози с правителствения самолет из страната.
Още преди да постъпи в софийския Държавен институт (училище) за слепи, баща му го обзавежда с ръчна хармоника "Хонер". Малкият Рашо набързо научава популярната за времето си песен "Капитанът болен лежи". Той разпъва хармониката и с единствения си в началото музикален номер весели почти всеки ден седналите на трупите пред кварталната дъскорезница съседки.
И той като много талантливи хора има известни проблеми в училището. Селското дете, далече от семейния уют, трудно свиква с училището, с живота в интерната. И неговата баба го жали, не разбирайки строгите училищни изисквания към любимото внуче. В училището Рангел свири на цигулка. Баща му отново проявява завидна щедрост и от заложна къща му купува суперцигулка, избрана от композитора Васил Коев. Тогава Рашо е още в четвърто отделение. За определено време той дори е най-добрият цигулар в училището. Придобитата музикална подготовка в училището за слепи, а вероятно и определена природна одареност, впоследствие ще се окаже много полезна за неговите по-нататъшни музикални и продуцентски занимания.
След училището дръпва много яко напред. Завършва дори средно образование. Знайно е, че японският премиер Какуей Танака няма грам гимназиални спомени. А Йосип Тито и Георги Димитров не успяват да завършат даже и втори прогимназиален клас.
През 60-те години на миналия век е изявен самодеец. Свири на контрабас в естрадния оркестър, пее песните на Георги Кордов и Емил Димитров. От 1985 до 1992 г. завежда художествената самодейност в ПП "Успех" София. Този период от неговия живот се оказва особено плодотворен. Рангел успява да осигури на самодейците висококачествени музикални инструменти и мощна озвучителна техника. Много бивши работници и служители на софийския "Успех" с благодарност си спомнят чудесните предавания по заводската радиоуредба, организирани от Рангел в качеството му на председател на Комисията за радиопредавания. Съвсем доскоро е и технически организатор на дамската вокална група "Люлин", ръководена от Райна Митина.
Преди 10 години Рангел Попов успява да подготви и издаде в 600 екземпляра диск с изпълнения на оркестъра за народна музика "Успех София" с ръководител Синджап Лимонов. Две години след това ощастливява с диск и талантливия бас Стефан Паскулов, продуцирайки негов диск с тираж над 200 бройки. Тези му занимания са сякаш загрявка за бъдещия му обемен продуцентски продукт, появил се през 2012 година. В продължение на цели осем години упорита работа г-н Попов успява да подготви колекция от 20 диска, съдържащи около 250 избрани творби на Хора на слепите "Академик Петко Стайнов". Негов неизтощим сведущ консултант е маестро Стоян Бабеков. Компютърната обработка на всички песни извършва Иван Доброволов. Яна Йорданова пък успешно обгрижва цялостния дизайн на колекцията. Сега екипът на Рангел се опитва да разработи и представи нов продуцентски проект, целящ издаването на 4 диска с изпълнения на флейтиста Кирил Костов.
С риск малко да прекаля ще се позова на великия Алфред Адлер. Колко е прав виенският психолог, твърдейки, че увреждането отключва механизмите на свръхкомпенсация, устрема за себедоказване, поривите за успех. И особено ако то е двойно сензорно увреждане, както е при Хелън Келър, Харалд Тиландер, Боряна Коскина. За съжаление преди 6 години слухът на Рангел рязко се влошава, принуден е да ползва слухов апарат. Но това не осуетява приключването на най-значителния му продуцентски продукт – гореспоменатата колекция.
В началото на годината Рангел навърши една доста кръгла годишнина. Макар и на патерица, да го поздравим по случай неговите 75 години! Да му пожелаем по-добро здраве, дълголетие и нови продуцентски продукти!!!

Ангел СОТИРОВНазад

Всички статии на Брой 12, 2015

*ОТ ЕКИПА
Поздравление
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Празнична трапеза
ГОДИШНИНА
И не се умори да продуцира!!!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
София
ОБЩЕСТВО
Внимание, отдръпнете се зад жълтата линия!
Дарът на слепотата
ОБЯВА
„LG Wine Smart” за абонатите на Групата от началото на декември
ПАЛЕЧКО
Отгатнете гатанките на баба Тодора от Стара Загора
Стихотворение
Царкинята върху граховото зърно
ПОКАНА
Концерт
ПРАЗНИЧНО
Ромската Нова година
РАЗКАЗ
Бъдни вечер
СЛЕПИТЕ ПО СВЕТА
Индия
СПОРТ
Отворен турнир за купата на България
ТЕХНОЛОГИИ
Как слепи разработчици създадоха смартфон за незрящи
ЮБИЛЕЙ
Прохождането на хора на слепите
Архив на изданието
1 2 3 4 5